Ало, ало...

Сагата с пребитите френски парашутисти все повече заприличва на британския комедиен сериал

Сагата с пребитите френски парашутисти в ливадата на село Коиловци, Плевенско, все повече заприличва на британския комедиен сериал "Ало, ало..." за френската Съпротива. Въпросите около мистериозните екстремни туристи, както ги нарече вътрешният министър Цветан Цветанов, стават все повече.

В свое разследване френското списание L'express дава още детайли около тайните посетители на ливадата на 15 октомври. "Шпионите, паднали от небето" е заглавието на Александър Леви, който е посетил Коиловци, болницата, където се лекували фанцузите, и е поискал отговор от френското консулство в София.

Да припомним - преди повече от месец двама братя от село Коиловци и техен приятел полицай отишли през нощта на ливадата с люцерна да пазят, защото подозирали, че роми от съседното село им обират реколтата. Там попаднали на черен джип без светлини, а от храстите изскочили двама, които започнали да се отбраняват, като прилагат хватки от източни бойни изкуства. Местните се защитили, като стреляли с пистолет и ранили в краката двама французи, а третият бил порядъчно пребит. Тримата били закарани в Плевен в болницата, но цивилни ченгета от София дошли на другия ден да приберат  екипировката, която включвала парашути, неопрени, медицинско оборудване, джипиеси и др.

Случаят неочаквано беше засекретен. Според L'express цялата случка е била тренировка на френските специални сили. "Става дума за нелегална тренировка на Службата за действия (SA) на Главната дирекция на външната сигурност (DGSE). И по-точно, за "проникване с парашут от много голяма височина с кислородна маска", операция, позволяваща отдалечаване до 40 км при пълна дискретност за самолета", преведено от сайта "Бивол". Но и другите медии отделиха място за това разследване. Фактът, който беше убягнал на българските журналисти, които се занимаха със случая, е, че на летище София е имало френски вонен самолет, който най-вероятно е отвел френските шпиони у дома.

Допълнителен щрих към мистерията добави и шефът на ДАНС Константин Казаков. Той беше извикан в парламентарната подкомисия за контрол на държавна агенция "Национална сигурност" да даде обяснение на случая. Според червения депутат Румен Петков дансаджии не казали нищо на депутатите. "Не казват, че знаят, вдигат рамене и перят ръчички", каза пред журналисти бившият вътрешен министър от тройната коалиция. На срещата присъства и кметът на Коиловци. Именно пред него шефът на ДАНС казал: "Нашите хора са правили много по-големи поразии в чужбина, отколкото французите в Коиловци." Според кмета под "нашите" шефът на ДАНС явно е имал предвид българските ченгета. Честно казано, фантазията ни е бедна дори да предположим кой, къде и какво може да е правил от българските служби в чужбина, но вероятно секретната им история пази наистина доста пакости.

Фактът, че българският парламент се занимава с историята, всъщност е повече показателен за Народното събрание, а не за важността на случката. Тя е безспорно интересна, но едва ли ще бъде разплетена в парламентарната комисия за контрол над ДАНС, която се занимаваше с нея. Все пак нейните правомощия са сравнително точно ограничени и тя едва ли може да контролира френските тайни служби. Опитите са по-скоро комични, а мистерията в Коиловци вероятно още дълго ще остане неразгадана.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  beroni avatar :-|
  beroni

  Тук "Нощен ястреб", край.

 • 2
  pukii avatar :-|
  pukii

  Никога не съм харесвал франсетата, но фактът че наши момчета от село им понапляскаха командосите, не само ме радва, но и потвърждава мнението ми за техните военни способности.
  Иначе: Бонд, Джеймс Бонд :–)))

 • 3
  gh0s7r1d3r avatar :-|
  gh0s7r1d3r

  Да им имам командосите пък на тия франсета. Добре, че не са се приземили пред кръчмата, че сещате ли се тогава какъв бой ги чакаше...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  06210311 avatar :-P
  06210311

  мистериозно е понеже става дума за "...съпротивата която не познавам!" :) която всъщност никой не познава

 • 5
  longanlon avatar :-|
  Longanlon

  френски командоси крадат люцерна биват набити от двама селяни

  тва си е сценарий за комедия

 • 6
  marin avatar :-|
  Марин

  Само всеки пропуска момента, че французите са били невъоръжени, а нашите трима пъдари са имали пушки.

 • 7
  assidim avatar :-|
  assidim

  Каква мистерия има да се разгадава?! Повече от ясно е - тренировка и нашите служби са знаели, ама не и хорицата от селото...явно не са знаели, че са и командоси и са ги понапляскали..... :-)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Разграден двор, или поне никой не се наема да опровергае това.

 • 9
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Тая случка си е кърваво червен картон за всички БГ служби, ангажирани със защита на сигурността на територията на страната. Инак търсят кой е терориста от Бургас и се чудят от къде се е взел, а се оказва, че чужди служби могат да си кацнат насред българското поле без никой да разбере. Добре че е имало люцерна на това поле тая нощ. Ами ако нямаше? Ами колко пъти не е имало?

 • 10
  feniks78 avatar :-P
  feniks78

  До коментар [#6] от "Марин":Верно,срещу пистолет и сопа каратето не върши работа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш