Верижна реакция

Войната между bTV и "Булсатком" въвлече нови участници

Сагата между bTV и "Булсатком" започва да прилича на проточил се тенис мач. Зрителите на трибуните само местят глави от ляво на дясно и обратно, в последните дни с увеличаващо се темпо. Тъкмо някой е на път да вземе мачбол и съперникът спаси играта. Ако скоро не настъпи развръзката сигурно ще има наблюдатели със световъртеж.

Странно в играта бяха въвлечени и други участници на медийния пазар - от фирмата, която държи правата за  футболното първенство, до мюзикаутор и Асоциацията на българските радиооператори (АБРО). Премиерът Бойко Борисов не пропусна темата, като в предаване на ТВ+ (свързвана с "Булсатком") отбеляза иронично, че му липсва "Шоуто на Слави", където той редовно е герой в скечове.

Тази седмица обаче завръзката в играта дойде от "Музикаутор", които съобщиха, че bTV им дължи 2.5 млн. лв  за "колективно управление на авторски права". Публичният удар дойде в момент, в който телевизията води ожесточени преговори с Булсатком за разпространение на програмите й. Тв каналът опита от дефекта да направи ефект - отвърна с писмо, че досега е била изряден платец към "Музикаутор", но "в момента имаме задължения към организацията, тъй като сме финансово потърпевши от забавянето на плащанията от страна на наши контрагенти. "Булсатком" е най-големият длъжник на възнаграждения за правата на медията, като те са повече от нашите спрямо "Музикаутор". Или - те като ни платят, ние ще се издължим.

В същия ден обаче "Булсатком" нямаше повод да злорадства, защото фирмата "Футбол Про Медия", която държи телевизионните права за мачовете от А група, прекрати договора си с ТВ +. "Нов удар в медийната война понесе "Булсатком", написа offnews.bg. Обвинението на компанията срещу телевизията е отново за "...неизплатени задължения". "Булсатком" обаче върна топката на bTV - "Така НЕ е честно, bTV!", написаха в официално опровержение, че дължат пари от там и приложиха копие на документ за преведени средства на 2 януари.  "Изненадани сме, че нашите планове да развиваме бизнеса си законно и почтено предизвикаха такива бури на медийния пазар. Ще играем открито до края. И няма да лъжем потребителите си. Така е честно", твърдят от "Булсатком".

От bTV също не чакаха дълго и отвърнаха, че фактурата нищо не означава - "счетоводният документ всъщност е подметнат в публичното пространство "за да замаже очите и да прикрие истината", обясниха те пред в. "24 часа". Засега контрата остава в телевизията, защото междувременно "Дарик" радио напусна АБРО, която по-рано взе страната на bTV в спора за разпространението. "Спорът bTV - "Булсатком" удари по АБРО", написа mediapool.bg, но по-късно изпълнителният директор Радосвет Радев уточни: "Напускането ни няма нищо общо с този случай и ако беше станало в "мирно" време, едва ли някой щеше да чуе за това". Той обясни, че радиото участва в друго сдружение с bTV - Съюзът на българските национални електронни медии.

На този фон търговските преговори между bTV  и "Булсатком" не са приключили. Офертите се разменят от началото на седмицата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  Аз пръдължавам да питам. Защо зрителите /операторите/ трябва да плащат за безплатна телевизия?

 • 2
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  До коментар [#1] от "dicon":

  Какво има да питаш,живеем в 21 век в пазарна икономика,не смяташ ли,че е право на собственика на определен продукт да решава на кого да го дава безплатно и на кого да го продава? Отговора на въпроса ти е ясен,телевизията е безплатна за крайните клиенти и платена за посредници,които печелят от нея.Това,че Босфор ТВ не са цвете за мирисане е ясно,но и Булсатком не са много по-различни.Те си плащат и за други ефирни телевизии като Нова,но защо за това не надигат вой? Защо изнудват хората да им стават клиенти,чрез собствения си канал ТВ+,по който дават спортни състезания,което е незаконно и е нелоялна конкуренция? Хубаво е да се гледа обективно,а не само в едната посока.

 • 3
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  Прав си но мисля че зрителя трабва да реши, какво да гледа и какво да плаща.

 • 4
  blader avatar :-|
  blader

  много е ок без БТВ...и съм сигурен, че не само аз мисля така...

 • 5
  heath_hunter avatar :-|
  heath_hunter

  До коментар [#2] от "simeonov_":

  Я ми обясни как точно телевизията ще бъде хем безплатна за крайни клиенти и платена за посредници? Това, че безплатната bTV е в платен пакет "Икономичен" за 6,80 лв., не значи, че операторът печелел на "техен гръб". В този пакет има още 35 канала! Защо човек би станал абонат на този минимален пакет на Булсатком, подписвайки договор, монтирайки чиния с тунер? Да гледа bTV, БНТ и Нова за 7 лева? Едва ли, след като може да ги хваща ефирно. Но защо да превключва входните сигнали на приемника заради 2-3 ефирни канала, ако могат да му бъдат включени в сателитния пакет? Кой на кого прави услуга и кой на кого трябва да плаща?
  Дори само заради тези 2-3 канала да е абонат (!?), то е в случай, че ефирният сигнал е твърде слаб и нестабилен на смущения. Или пък зрителят е извън България. И тук кой на кого прави услуга?
  Крайно време е bTV да обуздаят лакомията си, и да осъзнаят, че дори да нацвъкат още 5 канала, пак нямат право да се налагат и натрапват на всеки зрител, или да му отнемат правото на ИЗБОР от другите конкурентни канали. Нямат право да претендират за "качествено съдържание" само на база фалшив рейтинг и брой канали. Това ще реши зрителят. И именно Булсат са тези, които могат да защитят правото на избор.
  Да, и аз съм "за" да има опция да си нареждаш всеки канал в пакета. Знам, че Булсат нямат интерес от това, защото колкто и по-скъп да излиза 1 канал, ако избереш само тези, които гледа семейството, половината ще отпаднат и пак ще е по-евтино. Но тук стратегията на bTV е - понеже Булсат не са съвсем чисти, ще ги натиснем да острижат клиентите си още малко за нашия джоб. Ще ги накараме да ни направят всички канали приоритетни.
  И накрая - рекламата. bTV получават (според собствените си думи) 35% аудитория по сателит от Булсат. Това занчи 35% от аудиторията (рейтинга) на всички реклами. А те са тонове... Всички тези реклами се разпространяват от оператора БЕЗ пари. И това не е всичко!
  bTV водят крайно агресивна самореклама на всеки новоизцвъкан канал - последно bTV Lady, по националния си ефирен канал, разпространяван и плащан от Булсат. Също и за абсолютно платената и непопулярна VoD услуга Voyo. Пускат се постоянно трейлъри към всички неефирни техни канали, включително се прекъсват и прехвърлят сериали и предавания от ефирния канал към някой от останалите, с обилен съпровод от призиви да досаждаме на доставчика си да ни включи поредния им канал!
  Значи, bTV получават 35% аудитория, по-висока цена от външни реклами, популяризират си в национален ефир нови територии за доене на абонати все НА ГЪРБА и чрез мрежата на Булсат, не плащат нищо за това, дори получават такса, която навсичко отгоре вдигат безконтролно!?
  И за оправдание на тази си наглост си позволяват да правят сметки на око без кръчмар - какви пари прибирали Булсат, колко задържали - едва ли не, те нямат никакви разходи и инвестиции в нови услуги и дейности. За каквато и обективност да говорим, телевизията е много по-ос*ана от оператора.
  И накрая, това е пазар - един предлага нещо на някаква цена - друг приема цената и плаща. Или не я приема и предлага контраоферта. Ако първият не я приеме, може да даде втора оферта и така нататък, докато или някой приеме, или откаже сделката. Е, тук сделка НЯМА. Какъв им е проблемът на bTV? Частични неудобства за зрителите има, но те биха били масови ако цената се вдигне насила масово заради изгубената мярка на телевизията.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Скандинавците,ведно с тукашните си управленски кадри, си спретнаха такава пързалка,че свят им се завива!

 • 7
  veseto1244532 avatar :-|
  veseto1244532

  аз съм на страната на БТВ, които отстояват законните си права и и нтереси. Щом Булсат не са си платили, значи ще им спрат сигнала. Музикауторс използваха екрана на най-големия конкурент на БТВ, както и предаването Господари на ефира, които няма как да отразят обективно пробема, защото се опитват да си отмъстят на бТВ, за това, че ги изрита, защото се бяха самозабравили и имаха твърде високи претенции. А на Булсатком трябва да им спрат всички канали, защото са нелоялни бизнес партньори

 • 8
  veseto1244532 avatar :-|
  veseto1244532

  а за платежното....100% на страната на БТВ. То няма никаква стойност, защото не се знае колко е дългът им, нито пък колко са превели. Може да са 2 лева...не може такова несериозно изявление, само се излагат така. Пък и бТВ отговориха, че са получили пари, но не и изцяло изплатен дълг, което доказва вината на Булсатком. Те са супер некоректни

 • 9
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  До коментар [#5] от "heath_hunter":

  Ако Булсатком не печелеха от Босфор ТВ досега нямаше да сключват договори в които да си плащат за нея.Те печелят от нея както и от другите канали които предават.Да не забравяме, че от всички канали на Босфор ТВ само един е ефирен.Виж, аз не защитавам това което правят Босфор ТВ, но да се говори, че Булсатком не трябва да им плащат, при положение, че печелят например от Шампионска лига която е по БТВ Екшън и не е никак евтина и от многото друго съдържание което излъчват е смешно.

 • 10
  rovar avatar :-|
  rovar

  До коментар [#1] от "dicon":
  Защото Булсатком са посредник между това което искат зрителите, било то БТВ , БНТ или Дискавари и печелят като им ги осигуряват. Те използват чужд продукт за да реализират своите печалби. Съответно клиентите избират доставчика на база на това което им предлага. Основен принцип при авторското право е че можеш безплатно да ползваш даден продукт, само ако е за собствена ползване. Ако извличаш по някакъв начин печалба от него трябва да си платиш за правата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето