Не сте добре дошли

Или как улиците във Великобритания не са "павирани със злато"

Найджъл Фараж заяви, че му е мъчно за българите, но повече го е грижа за британците.
Найджъл Фараж заяви, че му е мъчно за българите, но повече го е грижа за британците.    ©  Reuters
Найджъл Фараж заяви, че му е мъчно за българите, но повече го е грижа за британците.
Найджъл Фараж заяви, че му е мъчно за българите, но повече го е грижа за британците.    ©  Reuters

Ако вярвате на лидера на еврофобската Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж, стотици хиляди българи и румънци само чакат края на 2013 г., когато ще отпаднат ограниченията върху трудовия пазар за гражданите на двете страни, за да залеят Острова. "Ако бях българин, сега щях да си опаковам багажа, искайки да дойда във Великобритания", каза Фараж пред британската Би Би Си. Цветисто той обясни как българите умират от глад в управляваната си от мафията държава и заяви, че му е мъчно за тях, но повече го е грижа за британците.

Притиснато от нарастващия евроскептицизъм, правителството на Дейвид Камерън обяви през седмицата, че обмисля необичайна тактика – очерняне на имиджа на страната, така че потенциалните имигранти да се откажат да идват. Британският телевизионен канал Channel 4 цитира министър, който казва, че това трябва да "коригира впечатлението, че британските улици са павирани със злато". Вестник Guardian информира, че антирекламната кампания ще включва послания като "Моля, не идвайте тук – непрекъснато вали, а работните места са оскъдни и ниско платени".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Хем е популистко хем е вярно.
  Господин Фараж, ако Българитя бяхме готови да ударим звучен шамар на родния политически елит с масово преселение (както е описано), то нямаше да сме на тоя хал, т.е. не се притеснявайте, това което сте описали няма да се случи.

 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Когато чуем че Бойко Борисов идва в наше село,прибираме децата си от улицата,иначе добре си живеем,не ни мислете г-н Фураж!

 • 3
  boyand avatar :-|
  Peacekeeper

  Фараж дори и леко да преувеличи в интервюто си за ББС каза доста верни работи за ситуацията в България като цяло. Понякога истината боли, особено когато ти я заявяват в очите чужденци. Ако трябва да се сърдим или гневим на някого това не е нито Фараж или Камерън, а самите себе си, че допускаме и търпим родния реализъм.

 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Като не ни искат да напуснат ЕС. Друг начин няма.
  Освен това бая народ вече отиде там, не знам защо си мислят, че 2014 влизаме в ЕС. Работните визи сравнително лесно се изкарват.

 • 5
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  Вижте Фараж в Youtube. Той говори много смислено.
  Конкретно в случая за българите - това е по-скоро за вътрешна употреба.
  Във всеки случай, е много по-смислен от Тиквата!

 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Няма нужда да я взимаме насериозно тази тема. Това са техни вътрешни новини и разборки. Много по-лесно и удобно е да плашат местните с вълната идващи българи и румънци.
  Иначе трябва да отговорят на много по-сложни въпроси: какво всъщност произвежда Великобритания, какво налага това фрапантно деление на богати и бедни, защо средното образование е все по-лошо, а здравеопазването все по-недостъпно. Защо постепенно станаха най-пияната нация в Европа? И т.н.
  А ние да гледаме (щом пролет цъфнат теменугите) ние да сме добре. И да следваме ръмунския пример: добро настроение и позитивен сарказъм...

 • 7
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Оценката на Кръстев е точна, добре би било да се замислим за цената на този цирк. Тя се плаща от всички ни - по-малка конкурентноспособност, по-малко работни места, по-лош живот.

  Стигнахме граница отвъд която досегашните национални държави в Европа нямат нито ресурсите, нито възможносттите да са реални конкуренти на задаващите се предизвикателства на новите 'големи'.

  Пример: България, Гърция, Кипър може да противостоят на икономическата сила и тежест на Турция? Всяка една по отделно? А демографският фактор? Финансовата мощ?

 • 8
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike

  "Елате в Румъния! Половината от жените ни изглеждат като Кейт, другата половина като сестра й. Наливната ни бира е по-евтина от вашата бутилирана вода. Говорим английски по-добре от където и да сте били във Франция."
  +++++++++

  Факт е, че британските управляващи използват българите и румънците като плашило за решаване на техни вътрешни, много тежки проблеми. Интересно би било да прочетем материал за "welfare reform" - защо се налага да се направи и защо британското правителство не може да я прокара!? Какви проблеми имат британците с публичното образование и здравеопазване! Иначе UK е едно прекрасно място да отидеш на екскурзия.

 • 9
  cormoranstrike avatar :-P
 • 10
  vesko_dechev avatar :-P
  Веселин Дечев

  И сега какво?
  Ще се плашим с Торбалан ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?