Лично те помолих този текст да не го пишеш

Суфльорка на тв водещия Димитър Цонев го вкара в режим на обяснение, който оставя привкус на цензура

"Не внимаваш ли, ще ти отмъсти Магърдич...", изпя преди няколко години култовата рап формация "Ъпсурт". Вероятно тази мелодия е кънтяла в ушите на шефовете на bTV, докато са писали позицията си по разразилия се през седмицата скандал около водещия на предаването "Лице в лице" Димитър Цонев. Според медията това е поредната фаза от войната с продуцентската къща "Глобъл вижън" на Магърдич и Джуди Халваджиян, които решиха да се преместят в конкурентната Нова тв заради неуредени финансови отношения.

Скандалът тръгна от предаването "Господари на ефира", излъчено на 22 април. Там ловците на медийни гафове обръщат внимание на странна реплика, прозвучала в слушалката на водещия Цонев. "Лично те помолих това да не го питаш. Ти нормален ли си, Миткооо?!", изненадващо прокънтява в ефир след въпрос към зам. главния прокурор Борислав Сарафов, свързан с разследването срещу земеделския министър Мирослав Найденов.

Съвсем закономерно още на следващия ден водещият Димитър Цонев, неговата тайнствена суфльорка и bTV като цяло бяха залети с канонада от обвинения в цензура и нагаждаческа журналистика. "Водещият на предаването по бТВ "Лице в лице" Димитър Цонев бе скастрен в ефир, че задава "неправилни" въпроси на зам. главния прокурор Борислав Сарафов", пише mediapool.bg. "Скандалният запис остана незабелязан две седмици, но вчера "Господари на ефира" го извадиха и усилиха гласа от слушалката", допълва offnews.bg.

В типично свой стил информационната агенция pik.bg пък придава политико-пикантен привкус на ситуацията, разконспирирайки самоличността на човека, който крещи на Цонев в ефир. "Уляна Пръмова - етърва на Меглена Кунева, е гласът в слушалката на Митко Цонев. Бившата генерална директорка на БНТ е продуцентът на предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви", разкрива медията. "Причината за темата табу е във факта, че по времето на Мирослав Найденов от министерството на земеделието течаха потоци с милиони към медиите, сред които може би е и Би Ти Ви", гадае pik.bg.

"Общоприета практика в журналистиката е да бъдем предварително информирани за темите, по които един или друг гост може да бъде полезен на зрителите. Сарафов не води пряко разследването срещу бившия министър и задаването на въпрос, който не може да получи отговор, е безцелно и не носи никаква информация", оправдава поведението си Пръмова пред mediapool.bg. "Продуцентът си върши работата, но не е в неговите правомощия да налага мнението си на водещите. И това винаги е било така в bTV. И си пролича", коментира по повод конфузната ситуация самият Димитър Цонев пред същата медия.

Не така смятат обаче от сатиричния сайт nenovinite.com. "Инструкциите към Цонев и Ризова са да не питат нищо повече гостите си. Най-много "Как сте?" и "Ще пиете ли нещо, кафе, чай?", както си е етикетът на съвременната журналистика", иронизират ситуацията българските последователи на The Onion.

"Ако има нещо, което да описва днешната предизборна България, това е, че страната ни се е превърнала в държава на слушалките", обобщава червеният вестник "Дума".

Бел. ред. Абе Мартине, ти нормааален ли си?

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето