Boycott Peevski*

...или как тв водещият Бареков се почувства жертва на "корпоративно хакерство"

@<a href="http://ignorepeevski.tumblr.com/">http://ignorepeevski.tumblr.com/</a>
@<a href="http://ignorepeevski.tumblr.com/">http://ignorepeevski.tumblr.com/</a>
@<a href="http://ignorepeevski.tumblr.com/">http://ignorepeevski.tumblr.com/</a>
@<a href="http://ignorepeevski.tumblr.com/">http://ignorepeevski.tumblr.com/</a>

Когато в началото на 2012 г. американските законодатели се опитаха да прокарат скандалния законопроект SOPA, позволяващ повсеместно филтриране на онлайн трафика, група програмисти решиха да изразят протеста си по алтернативен начин. За целта те създадоха мобилно приложение, наречено Boycott SOPA. С него притежателите на мобилни телефони могат да сканират баркода на даден продукт и да получават информация дали производителят подкрепя спорния нормативен акт. Така хората можеха да наказват фирмите - поддръжници на SOPA, като бойкотират стоките им.

Очевидно вдъхновени от въпросното мобилно приложение, преди малко повече от седмица група български програмисти решават да адаптират идеята към настоящите протести. В случая фокусът пада върху медийната империя на неуспелия кандидат за директор на спецслужбата ДАНС Делян Пеевски и собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Причината - публикациите и материалите във въпросните вестници, телевизии и сайтове грубо манипулират информационния поток за случващото се през последните седмици. И тъй като списъкът на пряко и косвено свързаните медии е доста дълъг и труден за запаметяване, програмистите решават да създадат добавка за браузъра Chrome, наречена  #ДАНСwithme (вече и с версии за Firefox и Opera).  


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  Пеевски, Ба-реков, е-е-е-е .... като серГЕЙ!!!!

 • 4
  bluewater avatar :-|
  BlueWater
  • -10
  • +131

  Вече трети ден използвам тази добавка #ДАНСwithme за "Chrome".

  До сега не съм получавал нито едно предупреждение за медия на Пеевски.

  Очевидно много по-рано, без да знам кои са точно, съм ги отсвирил като източници на информация и сам съм си изградил имунитет към заразата на медиите пеевски.

 • 5
  jtbg avatar :-|
  jtbg

  Супер, току-що си инсталирах добавката, тествах я - работи чудесно. НИКОГА повече няма да да им дам и половин импресийка на тези ИЗРОДИ.

 • 6
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Барееков, к..рво! Барееков, к..рво! Барееков, к..рво!

  Боже, колко е тъп този! Някои хора наистина са живи само, защото е незаконно да ги убиеш.

 • 7
  firstcmt avatar :-|
  Hristo Sugarev

  Инсталирана! Работи. Ако може нещо подобно и за ефира:)

 • 8
  gbogdanov avatar :-P
 • 9
  rkirov avatar :-|
  rkirov

  Това е добро решение , но нали се сещате , че същото може да се направи и с обратен знак (срещу икон медия) . Е това не е ли начин сами , доброволно да си ограничим мирогледа ?
  Да се оформя и разграничат групички по интереси , да се задълбочат конфликтите и сами да се вкараме в нечий ( по собствен избор) манипулативен капан - от който ние като потребители на информация само ще пострадаме , а манипулаторите ще продължават да печелят .
  Лично аз предпочитам да чета и гледам всичко и да имам избора сам , през моята си призма да определям кое е важно и вярно за мен.

 • 10
  novinaren avatar :-|
  novinaren

  Това ми прилича на война с дървени мечове. При това - о, чудо! - войната май не е започната от демонизирания Бареков.
  Когато медия се опитва да ограничи достъпа до друга медия, използвайки емоциите на деня, това в нормалния свят се нарича нелоялна конкуренция. В сгрешения ни чип е геройство.
  Имам няколко конструктивни въпроса - какво, освен всенародната ЕЖК (Една Жена ми Каза), доказва, че тв7 е на Пеевски? Слуховете и това, че всички заедно вярват на нещо (а го вярват, защото някоя медия го е казала), правят ли това нещо вярно?
  Манипулацията е страшно нещо. А манипулацията чрез насаждане на чувство за безгранична правота е направо убийствено. Май някои хора не си дават сметка, че се държат като Сидеров. В случая имам предвид тези, които гордо твърдят, че вършат геройства чрез хейт. Защото мразенето на медиите на Пеевски също е хейт. Там работят хора като мен и вас, те ги списват. И съм убеден, че сега не смеят да кажат къде работят, защото тълпата ще ги схруска.
  Липсата на толерантност и собствена мисъл е по-страшна от ДПС и БСП взети заедно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш