Етюд в розово

Неизвестни артисти боядисаха пак паметника на Съветската армия и се извиниха на Чехия за инвазията на бъгарски войски през 1968 година

Дневник
Дневник    ©  Красимир Юскеселиев
Дневник
Дневник    ©  Красимир Юскеселиев

България рядко влиза в новините на западния свят с положителен знак. Паметникът на Съветската армия в София вече за втори път попада на страниците на световните агенция. Този път той беше боядисан в розово. Reuters, Associated Press, The Guardian, Huffington Post, FoxNews,SkyNews и NBC News отразиха акцията на неизвестните български артисти, които оцветиха склуптурната композиция.

Чрез този акт анонимните инициатори се извиниха от името на България за нахлуването на български войски в Чехословакия в нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. Поводът: на 21 август се навършиха 45 години от инвазията. Чешките медии пък отговориха с "Благодаря".

Един от най-четените чешки всекидневници - Dnes, беше поставил на първа страница темата на вчерашния ден за оцветените в розово войници в центъра на София. Електронното издание idnes.cz публикува видео- и фотогалерия на боядисания паметник. "Някои българи се извиняват за инвазията в Чехословакия", писа Wall Street Journal. "Българите съжаляват, поне някои артисти така смятат", започва статията си изданието. "България се извинява за инвазията в Чехословакия! Паметникът на Съветската армия порозвя", пише чешкият информационен сайт blesk.cz. Британският Huffington Post отбелязва: "Под фигурите на съветските войници, боядисани в розово през нощта от неизвестен артист, може да се прочете: "България се извинява". Паметникът на Червената армия в центъра на София от години разделя русофилите и антикомунистите в България, които искат паметникът да бъде преместен, коментира SkyNews.

Потребители във facebook, twitter, googl+, LinkedIn също активно споделяха и коментираха розовите войници. Коментарите под материалите за боядисания паметник дори са далеч по интересни от информацията, която големите западни медии изнасят. "Трябва да се извинят, че все още имат паметник свързан със Съветския съюз в града си", е един от коментарите под текста на Wall Street Journal. "Джордж не прощава на шибаните болшевики", пише потребител на чешкия zpravy.ihned.cz.

Reuters отбелязва, че акцията е опит да бъде почетен и чешкия художник Давид Черни, който със свои приятели през 1991 г. боядиса паметника на съветски танк, издигащ се в центъра на Прага в памет на Втората световна война.

С обратен знак бе реакцията на руските медии. "Комерсант", "Ехото на Москва", The Moscow Times определят акцията по боядисването на съветския паметник като "вандалски акт" и подчертават, че полицията вече води разследване по случая. Не закъсня и реакцията на руските власти, които поискаха да има наказания за боядисания в розово паметник. Това стана ясно от изказване на говорител на външното министерство на Русия.

"Властите в България реагират недостатъчно на оскверняването на паметници на съветските воини", заяви днес говорителят на МВнР на Русия Александър Лукашевич, цитиран от БНР.

По-късно стана ясно, че Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Няколко български сайта публикуваха интервю с участник в акцията по боядисване на паметника, запазвайки анонимността им. Те призоваха: "Извинете се. Докато не го направите, винаги ще има някой, който ще ви го напомня. Ако не ние, следващото поколение. Макар да предпочитам да не оставяме тази задача на тях. Дано успеем да я свършим ние." Интервюто, направено от блогъра Асен Генов, бе публикувано и в страницата на Wall Street Journal.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш