Вълната, която ще ни зарази

Сирийските бежанци предизвикаха апокалиптична истерия в медиите

Въпреки, че в домовете е пълно с уязвими групи, като бременни жени, деца и възрастни хора, там няма нито лекар, нито преводач
Въпреки, че в домовете е пълно с уязвими групи, като бременни жени, деца и възрастни хора, там няма нито лекар, нито преводач    ©  Надежда Чипева
Въпреки, че в домовете е пълно с уязвими групи, като бременни жени, деца и възрастни хора, там няма нито лекар, нито преводач
Въпреки, че в домовете е пълно с уязвими групи, като бременни жени, деца и възрастни хора, там няма нито лекар, нито преводач    ©  Надежда Чипева

Българските медии са като бабите на село: дай им да плашат децата (читателите) със страшни хора от далечни земи, които носят злини. Затова прииждащата вълна сирийци, които бягат от разкъсваната си от война страна, е манна небесна за летните издания на вестниците. Доколко 1400 сирийци след две години на гражданска война през една страна са вълна, е въпрос който може да обсъдим със страни като Турция (приела около половин милион сирийци досега), Гърция (над 19 хил. нелегални имигранти за шестте месеца на годината) и дори Швеция, която има 8 хил. сирийски бежанци, на които обяви, че дава право на временно пребиваване.

Нека да обсъдим какво се носи върху хребета на нашата вълна. Според "Труд" - малария и хепатит. Поне така крещи заглавието на вестника, до което има снимка на комар (може би сирийски) и описание на болести като малария, лайшманиоза и хепатит А. В текста става ясно, че "от малария не сме застрашени", а останалото са болести, "срещани в Сирия". Това не е спряло полета на фантазията на авторката Диана Тенчева (между другото, носителка на последната журналистическа награда "Черноризец Храбър" за разследваща журналистика, след това академията се разпадна ), която е изредила в детайли подробности за болестите. Подкрепила ги е с цитат на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев, който говори за опасност от епидемии, но в Турция и Йордания и то на... коремен тиф.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  stoyant avatar :-|
  Stoyan Tsolov

  Българите сме отявлени космопоУити и сме невероятно "широко" скроени. Затова живеем "щастливо", "богато" и "успешно".

 • 2
  arsen avatar :-|
  Hristo Saldzhiev

  България от 20-те додини, която е разорена от три войни, натоварена с огромни репарации, териториално орязана и осакатена и със 100 000 загубени човешки живота, успява да се справи успешно с близо 300 000 бежанци от Тракия, Македония и Добруджа, и с поне още 50 000 арменци и белоемигранти. Съвременна България - членка на ЕС и НАТО, очевидно изпитва сизифовски мъки с 3000 души бежанци. Ето няколко предложения за справяне с бежанската "вълна":
  1. Ако очакванията са за около 10 000 бежанци до края на годината, страната официално да позволи на поне 5 000 да влязат легално в страната. Така те ще си спестят парите, които ги дават на трафикантите и като дойдат ще имат някакви средства.
  2. Да се съкрати процедурата за даване на бежански статут - така онези, които имат роднини в Западна Европа ще могат по-бързо да се отпраявят легално в западна посока.
  3. Вместо да се хвърлят пари за безумни бежански центрове да се закупят и ремонтират от страна на държавата частни домове в селищата около Свиленград, Харманли, Хасково, Кърджали, Ямбол и на други места в Югоизточна България. В тях могат да се настанят бежанци свикнали да се занимават със земеделие, а и други, които на първо време няма да могат да си намерят работа. Добре си спомням от годините на социалистическия недоимък, а и от по-късно, как един декар двор на село изхранваше по 7-8 човека в града. Така въпросът с прехраната на голяма част от бежанците ще се разреши без да се товари излишно държавата. Това, което се прави в тези центрове е пълно безумие и плод на изкуфял бюрократичен мозък - да концентрираш в тясно пространство голям брой хора, на които им се забранява всякаква стопанска и трудова дейност е невероятна щуротия. Това е най-прекият път да си създадеш огромен хуманитарен, стопански и политически проблем.
  4. Да се формира трудова борса сред бежанците за да могат онези, които имат технически познания и умения бързо да си намират работа.
  5. Децата веднага да се поемат от българските учебни и социални заведения - така не на последно място не малко училища в районите на Свиленград и Харманли ще се спасят от закриване.

 • 3
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#2] от "arsen":

  А дано ама надали, за съжаление.

 • 4
  metachrom avatar :-|
  metachrom

  Да страхувам се от болестите, които могат да донесат тези хора. Дори не толково сирийсците, които са половината от т.н "бежнци", а от другите - стотиците африкански нелегални емигранти, които са напълнили София. Ние нямаме имунитет към болестите разпространени в Африка. Никой не говори за туберкулозата, а тя се разпространява при контакт.Нашите лекари ги познават само теоретично. Да не се окажеме в положението на американските индианци, голяма част от които са измрели от непознатите донесени от белите хора болести. Уверенията на властите ми напомнят онези, с които ни облъчваха когато гръмна Чернобил.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш