Може ли да брои НСИ

Скандалът със статистиката се превърна в личностно разчистване на сметки

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Българите са 7 364 570 души. А може и да са 7 198 570. Или дори още по-малко. Зависи как ги смятате и дали докато сте ги броили, някой междувременно не е емигрирал нанякъде. 

Съмнението колко сме и дали не сме по-малко, отколкото си мислим, че сме, през седмицата разпали не кого да е, а националната статистика. Във вторник оттам разпространиха резюме на критичен доклад за качеството на извършеното през 2011 г. преброяване при предишното ръководство на института. В него се твърди, че то е извършено неточно, некачествено и прибързано и че реалният брой на постоянното население в България е надценен. "Данните от последното преброяване на населението за етнически състав, майчин език и религиозна принадлежност са фалшиви", заключи агенция КРОСС. "НСИ: Сгрешихме в преброяването", възкликна "Стандарт", а според "Монитор" НСИ си е "признало", че при преброяването преди три години "са прибавени над 200 хиляди". През ефира на ТВ 7 от ВМРО дори поискаха шефовете на НСИ да бъдат изправени пред съда заради "сериозните гафове, допуснати по време на преброяването през 2011 г."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tp avatar :-|
  tp
  • - 2
  • + 3

  Тя от известно време насам си изглежда като стъкмистика...

  Нередност?
 • 2
  brick40 avatar :-|
  bricky
  • - 5
  • + 3

  Не става въпрос за неволна грешка, а за явна лъжа и манипулация - при преброяването преди три години "са прибавени над 200 хиляди" - това се прави, за да се прикрие трагичната ситуация с демографското състояние на България.

  Нередност?
 • 3
  venimus avatar :-|
  Волен от Ривиа

  Демографската "криза" е съвсем естествен процес в развитите страни. Основана е на комплексни икономически причини, но основната е тази, че за 1 дете разходите на родителите му нарастват много с цел то да може да се интегрира в обществото на приетия от обществото към момента "задоволителен социален статус". Т.е. това дете родителите трябва да го отгледат за да може да стане поне среден човек, т.е. да има образование и начинът му на живот да е на нивото на останалите. С развиването на обществото, да се достигне до такъв статут изисква повече финанси и свободно време на родителите. А родителите са крайно число, ако броим баби и дядовци се пада около 6 човека, които да се грижат за х броя деца. Но дори това не е важно защото родителите не се увеличават с времето, а намалят, докато децата могат да се увеличат. Разбира се 1 дете ще е 2 пъти по-лесно от две деца. Хората по съвсем естествен начин го осъзнават това и могат да преценят на колко деца могат да осигурят образование и нормален живот. Разбира се има и изключения, но те не променят тенденциите в голям мащаб.
  В някои общества, примерно циганските, там "средното" е много под приетото за "нормално" и те биха могли да отглеждат с малко ресурс повече деца и го правят, но тези деца нямат необходимото развитие за да се интегрират при останалите. За това те остават в катуна и техните деца са обречени на същото. Тъй като те нямат основата за по-високи доходи, поради липса на образование и опит за високоплатена работа те могат да отглеждат децата си по стандартите на техните родители. За тях е достатъчно да ги притикат до към началното училище и след това да се оправят сами, като спестяват много разходи. Това пък го показва и привидния прираст при малцинствата. 1 циганско семейство може да отгледа много деца, но лишени от всякакви основи за интеграция, което обаче тях не ги притеснява и не им е приоритет.
  Излиза, че всъщност цената за образованието е основната спирка на хората да отглеждат много деца. Тъй като то у нас е почти безплатно, т.е. няма как изкуствено или законово да се намали цената му, то единствения начин е да се раждат по-малко деца или повече, но неподходящи за трудовия пазар. Проблемът с демографската криза е много по-сложен за решаване от колкото си мислят хората и не са виновни циганите и няма да се оправи с псуване, патриотизъм и нареждане. Единственият цивилизован и демократичен вариант, който може да се предприеме от държавата е драстично да се облекчават данъци на родителите с учащи деца, като така се намали тежестта им за да освободят средства за детето. Директно стимулиране на населението не е подходящо (както сегашните майчински), защото тези пари няма абсолютно никаква гаранция, че отиват за детето, дори е факт точно обратното. От друга страна намалянето на данъците няма как да стане изведнъж, защото това би провалило бюджета, освен ако не се вземе предвид 1-2 г. предварително. С времето такава мярка би демотивирала хората да отглеждат деца само заради помощите, а ако тези облекчния са значителни биха могли да облекчат семействата при отглеждането на деца и да повишат стимула да имат повече. Такива мерки обаче не знам да има някъде по света и за това навсякъде в белия свят има демографска криза.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал