Конституционен кич

Честванията на 135 години Търновска конституция отключиха порой от напудрени клишета за държавността

В Народното събрание се проведе честване на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.
В Народното събрание се проведе честване на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.    ©  Анелия Николова
В Народното събрание се проведе честване на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.
В Народното събрание се проведе честване на 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.    ©  Анелия Николова

Малки книжки с Конституцията на България изпадаха от хартиените броеве на "Труд", "24 часа" и "Стандарт" тази седмица, вероятно платени от Народното събрание. Поводът - 135 години от приемането на Търновската конституция. Чествания от този ранг винаги са повод вестниците да упражнят патриотичния си патос (не че не го упражняват всеки ден). И, разбира се, да пробват да уловят читатели с обещанието - днес получавате конституцията, утре - талони за отстъпка за Великден и безплатен албум със стикери FIFA World Cup Brazil. Не, въобще не е кич.

Затова пък речите, о, речите. Независимо дали се празнува Съединението, Трети март или Търновската конституция, политици и професори се състезават да нареждат напудрени и безсмислени фрази. "Българските държавни институции - идейните носители и функционални ретранслатори на европейската държавност у нас, бяха така замислени и създадени, че останаха непроменени." Това е из речта на председателя на Народното събрание Михаил Миков (цитирано от вестник "24 часа") по време на конференцията "135 години български парламентаризъм".

Миков има и други добри попадения по повод празника. Едното е в интервю за вестник "Стандарт", където заявява, че е крайно време да наречем булевард на Конституцията. А другото е в негов текст в "Преса", в който той прави елегантна препратка между депутатите, създали Търновската конституция и сегашната политическа ситуация. Отбелязва, че преди 135 години "във време тревожно и противоречиво заради разпокъсаната снага на България, участниците в Учредителното събраниие имат куража да надмогнат и липсата на опит и собствените си пристрастия и външните влияния, за да решат своята върховна задача". И завършва с фундаменталния извод, че "нашето европейско бъдеще е в родното образование".

Не му отстъпва и професор Васил Мръчков в "Труд", който, разбира се, подчертава, че 135 години по-късно Търновската конституция звучи по-актуално от всякога. Че е "символ на борбата за демокрация", "преодолява различията" , "духовно витална" е и "отразява народния дух".

"24 часа" решават да облекат историята с малко приказен елемент в стил "Хиляда и една нощ" и разказват за оригиналния звънец, с който било открито Учредителното събрание. Той бил произведен през XV век в Персия от изкусен майстор, който го излял от месинг и покрил със скъпоценни камъни. Ехото му звучало 30 секунди. А на него имало надпис, който гласял: "Някой ден, когато съдбата ме покоси и превърне мене нещастния от земен в раб Божий, милостиви Господи, дай му сили, здраве на този, който чете моите редове и се моли за мене."

Коронката на тия всенародни вестникарски тържества е рекламата на Висшия адвокатски съвет, също в няколко всекидневника, която освен, че поздравява всички колеги юристи с празника, им пожелава да помнят завета на предците, създатели на Търновската конституция. И изобщо манията да се отбелязва с всенародни тържества всеки исторически акт на 5 години е малко прекалено, само харчене на държавни пари, без никакъв ефект.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  То цялото правителство си е един голям кич!!!

 • 2
  bora_bora avatar :-(
  bora bora

  "участниците в Учредителното събраниие имат куража да надмогнат и липсата на опит и собствените си пристрастия и външните влияния, за да решат своята върховна задача"

  Хе-хе-хе :) :) :) , малко не изтрезнял се е изказал!

  Само че вие сегашните
  - нямате кураж
  - затова пък имате в изобилие липса на опит
  - и то не на последно място ПРИСТРАСТИЯТА ВИ са мутренско комерсиални и наглостта ви е безкрайна!

 • 3
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  и във в-к "Преса" подаряваха такава книжка.Мисля,че е много полезна идеята,защото лично аз не съм толкова добре запознат с конституцията.

 • 4
  1951 avatar :-|
  1951

  Кичозен акт, защото:

  1. Правителството не е от "нашите"
  2. Икономедиа не е намазала
  3. Повдига се патриотичния дух, което на Икономедиа не ѝ харесва

  Въобще неолибералния нихилизъм, съчетан с отрицания на всичко, което не се харесва на Собственика или Фондацията е вече изтъркан.

 • 5
  ariman_info avatar :-|
  Ariman

  Тъпо Капитал, тъпо, без мотивировка, без идейно, просто глупаво.

 • 6
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  До коментар [#3] от "mi6ail1234":

  Тук изниква въпросът: защо само някои медии са си направили безплатна реклама за сметка на бюджета на Народното събрание (който се плаща от всички нас!), спечелвайки благодарността на хора като Вас, които не са чели Конституцията.
  Впрочем, не знам на колко сте години и имате ли завършено средно образование, но Конституцията се изучава в Х клас.

 • 7
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#6] от "evpetra":

  Може и да се е изучавала ама преди реформата в образованието.
  В 10-ти клас нищо подобно не сме изучавали.Единствено по етика и право сме изучавали държавното устройство на Република България,видовете партии според различните идеологии + ЕС и ЕК.

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#7] от "mi6ail1234":

  Не знам коя реформа имате предвид. Аз, откакто съм тръгнала на училище през 50-те години на миналия век, помня, че все ни говореха за "реформата" в образованието. А Вие щом сте изучавали държавното устройство на България, би трябвало да сте изучавали и Конституцията, но не си спомняте. След като ни приеха в ЕС вече се изучаваха и основополагащите документи на европейските институции, но не съм сигурна дали са в задължителната програма и дали не се изучават в ХІІ клас.

 • 9
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  До коментар [#8] от "evpetra":

  Моля ви се...слезте на земята и по-точно в България.Изучавал съм в гимназията правилата за писане на проекти за еврофинансиране.Когато станах студент в икономически университет много от колегите ми не бяха и чували как се пишат проекти за еврофинансиране.Мисълта ми е,че всяка гимназия има различна програма и най-вече я прилагат по различен начин.Тотален хаос.

 • 10
  today avatar :-|
  today

  Аз и не съм очаквал нещо смислено от другарите. Това си е стара традиция от соц. времената, да се събират да дрънкат тъпотии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето