Кална баня

Управляващите и придворните им медии пак се прицелиха в Иво Прокопиев

Ако случайно сте пропуснали романа "1984" на Джордж Оруел, със сигурност поне сте чували за него. Там, в антиутопичния свят на близкото бъдеще, съществува така наречената "двеминутка на омразата". Това е всекидневен ритуал, по време на който всички партийни членове гледат пропагандни филми и шумно изразяват ненавистта си към мистериозния "враг на държавата" Емануил Голдщайн, когото никой не е виждал на живо.

Дори когато затворим страниците на "1984" и се върнем в съвременна България, оруеловският привкус в устата ви вероятно няма да изчезне. Бърз преглед на челните заглавия в проправителствените медии от последните няколко дни ще ви накара се почувствате така, сякаш сте попаднали в средата на някоя "двеминутка на омразата". В българския й вариант ролята на "архизлодея" Голдщайн е отредена на бизнесмена Иво Прокопиев – съиздател на "Капитал" и "Дневник", на когото се приписва почти свръхестествената способност да е в дъното на почти всяка конспирация срещу настоящата власт. Верността на фактите и съжденията няма значение – по-важното е, че обектът на омразата е ясен и отгоре му се лее кален водопад.

Поредното активно мероприятие срещу Прокопиев започна в сряда в жълтия сайт blitz.bg - част от медийната група на Делян Пеевски, където се появи откъс от редакционна имейл кореспонденция на "Капитал" и "Дневник". "Иво Прокопиев скача срещу България, за да защити лицензите на ЕРП-тата!", обявява сайтът, добавяйки, че "бизнесменът спусна опорни точки за борба срещу народа". Дори диагонален прочит както на въпросния имейл, така и на цяла кореспонденция по темата, публикувана от редакцията, нагледно доказват несъстоятелността на тезата за "инструктаж от бизнесмена към подчинените му журналисти и придворни лобисти". Авторите на акцията обаче вероятно разчитат, че масовият читател много-много няма да се задълбава в съдържанието.

По-интересното в случая обаче беше не толкова закономерното преповтаряне на опорните точки от практически всички проправителствени медии, а светкавичното включвaне на висши политици от управляващата коалиция. Минути след публикацията на blitz.bg с коментар по нея излезе не друг, а самият лидер на БСП и ПЕС Сергей Станишев. "Това, което виждам в кореспонденцията - указанията към вестниците и близките медии и политически сили, е един политико-икономически медиен сценарий. Ако всичко това се потвърди, значи е ясна демонстрация как се прави задкулисието и как се обслужват политически интереси", казва той пред blitz.bg. Още същата вечер коментарът на Станишев се появява и в платен предизборен репортаж по bTV.

Координираната пропагандна акция на червените продължи на следващия ден и зам.-председателят на парламента Мая Манолова. "С внасянето на вота на недоверие Бойко Борисов изпълнява опорните точки на Иво Прокопиев. Вот по време на кампания е като любов по време на холера, защото това не е дебат, а скандал", коментира тя пред медиите. "Аз съм погнусен от това, което видях - бизнес, който контролира медии, политици, НПО-та", приглася и министърът на икономиката Драгомир Стойнев, цитиран от inews.bg.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  bloody_mary avatar :-|
  Bloody Mary

  Ексуправляващите и придворните им медии пък отвръщат на удара, въобще нищо ново под слънцето - предизборни медийни борби, които нямат нищо общо нито с истината за ЕРП-тата, нито със справеливата цена на тока, още по-малко пък с интереса на простолюдието.

 • 2
  balabanov. avatar :-|
  balabanov.

  Добре, казвате, че поредното активно мероприятие към Г-н Прокопиев, започнало един кога си от сайта "Блитц". А кажете ми нормално ли е една "работна кореспонденция " да бъде толкова голяма и защо точно по време на избори и агитации се появява? Не е ли нормално, когато има нещо между работодател и подчинени, да се уговарят срещи и да се обсъжда. Лично на мен ми прилича, на насочване в каква посока да се появяват публикации, макар, че самият Иво отрича, написаното да е било подготвяно за публикуване. А каква е истината, само той самият я знае и може би, ако не му беше хакната пощата, съм убедена, че ще има материал по темата за ЕРП-тата. А защо не напишете нещо за появяването му е националните телевизии и то почти едновременно и за изражението, което имаше- то само по себе си говори, колко съм притеснен и как са ми разкрили планът, да не говорим за подготвеност. През цялото време ми направи впечатление, че журналистите насочваха интервюто.

 • 3
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Абе когато къпеха Бойко с омразата си, май пригласяхте от време на време.

 • 4
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#1] от "Bloody Mary":

  Кои са придворните медии на ексуправляващите, мурзи? Т'ва червените тролчета и мустачета сте отчайващ случай.

 • 5
  bloody_mary avatar :-|
  Bloody Mary

  До коментар [#4] от "Черен Гологан":

  Очевидно е, кой на кого приглася, особено пък сега. Най-комичното е, че всички се правят на политически непорочни.

 • 6
  deftones avatar :-|
  deftones

  Каква е разликата между Делян Пеевски и Иво Прокопиев в начина по който използват медиите си? Двете страни на една и съща монета. Както се вижда от този мейл опорните точки се задават от собствениците. А и тук има класически конфликт на интереси, защото Прокопиев има бизнес интереси във ВЕИ сектора и би изгубил много.

 • 7
  balabanov. avatar :-|
  balabanov.

  До коментар [#6] от "deftones":

  Определено страшно много, кранчето секва.

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#6] от "deftones":


  [quote#6:"deftones"]Каква е разликата между Делян Пеевски и Иво Прокопиев[/quote] ...? Никаква, защото те изобщо не могат да се сравняват, те са от съвсем различни светове!
  И пак ще попитам: защо четете медиите на Иво Прокопиев? Заровете се в кочината на Пеевски, нали е едно и също!

 • 10
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Преди много години бях сред първите, които си купуваха КАПИТАЛ и Първият, който плащаше за малко рекламно каре.

  Така и не разбрах защо не започнахте да обучавате търговци на дребно.
  ТОВА е ОГРОМНАТА грешка / дори вина / на КАПИТАЛ и Пари.
  Прицелихте се в "истинския бизнес" и оставихте ония да оставят младата държава без търговци на дребно.
  Сега ви PRъскат с кал защото тогава не видяхте опасността ...
  Няколко пъти ВИ говорих.
  Не ме разбрахте.
  Да, чухте идеите ми и създадохте подлисник "Кариери", но това не беше достатъчно...

  АКО не започнете да обучавате кадри за търговци на дребно и туризъм може да очаквате и каца с лайна, като Трайчо Костов...

  Поздрави,


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето