Флашки, цветни копия и един зарязан Бареков

Поредната страстна седмица на лидера на "България без цензура"

В отчаян опит да предизвика журналистически интерес, Николай Бареков размаха компромат срещу Бойко Борисов.
В отчаян опит да предизвика журналистически интерес, Николай Бареков размаха компромат срещу Бойко Борисов.    ©  Надежда Чипева
В отчаян опит да предизвика журналистически интерес, Николай Бареков размаха компромат срещу Бойко Борисов.
В отчаян опит да предизвика журналистически интерес, Николай Бареков размаха компромат срещу Бойко Борисов.    ©  Надежда Чипева

Изоставен от спонсори и партньори, лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков беше останал без капка медийно внимание. В неделя в отчаян опит да предизвика журналистически интерес, той размаха компромат срещу Бойко Борисов. Това провокира вихър от страсти, който се точи цяла седмица и оплете МВР, прокуратура, разстроени евромайки, стари флашкоразмахвачи и нищо неподозиращи посланици. Ето и хронологията на тази мелодрама.

Неделя. "Бареков замеси Борисов в убийството на Илия Павлов", съобщава "24 часа". Допълнителен съспенс дава "Преса" със заглавието "Бареков: Борисов е проект на ДС, готвен 30 години, има пряко участие в убийства". Заглавията препращат към документ, за който новият политик твърди, че е автентичен, и в който името на бившия премиер се свързва с принадлежност към Държавна сигурност, с канал за наркотрафик и разпределяне на кокаиновите територии. Самият Борисов реагира веднага и през медиите покани главния прокурор Сотир Цацаров да провери тези "клевети". За да сгъстят още повече атмосферата, от пресцентъра на ББЦ изпратиха съобщение, че след разкритието Бареков е получил заплаха за убийство чрез... коментар във Facebook.

Понеделник. "Бареков остава без майки", пише btvnews.bg. Поводът е писмо, с което женските структури "Евромайки" в Сливен и Котел (общо около 80 души), напускат партията заради начина на водене на политика. "Сливенските и котелските майки не желаят да стават част от задкулисни игри на статуквото", пишат разочарованите дами.

Вторник. МВР опровергава Бареков. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заявява в ефира на "Нова тв", че документът, който размахва новият политик, съществува, но в него не се споменава името на Борисов. Междувременно в сутрешния блок на същата телевизия още шестима членове се развеждат с "България без цензура" заради "подменен устав на партията, заплахи срещу тях и авторитарен стил на управление". Същевременно 71-годишен депутат от "Атака" се присъединява към структурите й, за да се бори с ДПС. "24 часа" съобщава новината с подобаваща доза драма: "Атакисти отмъкнали ключовете за дома и колата на отцепника Аврамов."

Сряда. Яне Янев изскача от гардероба. Средата на седмицата е особено важна за Барековата сага, тъй като лидерът на ББЦ е викнат в столичното следствие, за да дава обяснения. Прокуратурата обещава да провери сигнала му за Борисов. "Документите на Бареков за Борисов - копия от пишеща машина", предава "Нова тв", а самият лидер на ББЦ си признава, че не разполага с оригинални документи, а с цветни копия. "Предал съм 5 броя справки, рапорти и доклади, които съдържат строго секретна информация от 90-те години от Черноморието. Получих ги в бял плик, за съжаление не знам от кого", обясни още Николай Бареков. В същия ден скандалите около напускащи "България без цензура" продължиха в студиото на bTV - този път с главни герои структурите от Северозападна България. По "Нова тв" пък изскочи забравеният герой Яне Янев, който в познатия си стил размаха флашка за "криминалното финансиране на Бареков". Разтърсващото му разкритие беше всъщност отдавна ясната обществена тайна, че а) "България без цензура" е финансирана със средства с недоказан произход и б) парите са от Цветан Василев. Вестникът на Пеевски "Телеграф", който преди изборите следеше всяка крачка на новия политик, злорадо обяви: "Яне Янев със сензационни разкрития: Цветан Василев дундуркаше Бареков с по 300 бона на месец."

Самият Василев също се включи в сагата с писмо до медиите, в което заявява, че назначаването на Бареков за изпълнителен директор на TV7 е било грешка. "Наложи се господинът да бъде "награждаван", за да бъде освободен от поста си. Съмненията относно неговата финансова коректност обаче останаха", пише банкерът в изгнание. Бареков на свой ред отвърна с писмо, само че до посланиците на страните от ЕС, САЩ, Канада и Русия. В него той ги моли за "морална и политическа подкрепа", за да не бъде "размазан брутално физически и политически пред очите на собствения си народ".

Четвъртък. Нешка Робева съчувства на младия политик. Сутрешните блокове продължават да следят отблизо краха на Бареков. По "Нова тв" му съчувстваше Нешка Робева, чиято трупа тропкаше на всички негови предизборни турнета. Според нея той е "наистина притиснат и използва недобрия начин да се защити". Най-доброто определение за поведението на новия политик през седмицата обаче даде ген. Атанас Атанасов от ДСБ пред същата телевизия: "Бареков играе ролята на вентилатор. Той сам се върти, а някой друг изсипва отгоре някакви редки течности. В един момент даже този, който сипва, не се усеща, че когато вентилаторът се завърти, ще го опръска и него."

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето