Масова анимализация

Как българските медии отново зазвучаха като "Книга за джунглата" на Ръдиард Киплинг

Всяко лято, когато температурите са високи, събитията започват да се точат в лежерен ориенталски ритъм, а новините не достигат, медиите традиционно обръщат поглед към животинското царство. По това време на първите страници на вестниците започват да изплуват истории за мистериозни бели акули в Черно море, хлебарки албиноси, нашествия на калинки-алигатори или пък на отровни стоножки, които коварно пропълзяват в панелните блокове.

Тази година също не направи изключение от въпросната анималистична тенденция в журналистическото творчество, въпреки че в момента се случват доста сериозни събития като смяна на правителството, а до няколко седмици държавата ще влезе в кампания за парламентарни избори. Изминалите няколко дни ни поднесоха цели два летни сюжета, свързани с битието на екзотични представители на фауната, попаднали по един или друг начин на територията на страната ни.

Първата половина от седмицата мина под знака на драмата около ловешкия леопард Алонсо. Миналата неделя той оглави списъка на най-издирваните бегълци, след като немарлив работник е забравил вратата на клетката му отворена, докато я почиствал. Няколкочасовата гонка приключи фатално за голямата котка, след като местен ловец незнайно защо я убил с бойни патрони. "Ягуар избяга от зоопарка, ловец го гръмна", съобщава "Монитор". От дописката обаче става ясно, че ловешкият ягуар всъщност не е искал да бяга, а просто се е възползвал от възможността да се поразтъпче. "Следобед полицията намерила мястото, където се е излегнал Алонсо. Това бил район с малка горичка и гъсти храсти зад клетките на останалите животни", разказва вестникът. Така и не става ясно защо са използвани бойни патрони, след като "управителят на зоопарка д-р Феодор Вацов и още няколко ловци от часове обикаляли и дебнели из района с пушки с приспивателни стрелички". "Ягуарът е кръстен на състезателя от Формула 1 Фернандо Алонсо и е бил осиновен от кмета Минчо Казанджиев", разкрива пък иначе сериозният новинарски сайт mediapool.bg. "Няма бърза упойка, която за 1-2 минути да упои такова животно като ягуар", заявява пък директорът на столичния зоопарк Иван Иванов пред "Фокус", опитвайки се по някакъв начин да оправдае спонтанното сафари на ловешката ловна дружинка.

Драмата с ловешкия ягуар обаче бързо беше затъмнена от далеч по-злокобна новина. "Издирва се питон, погълнал 30 котки в столичен квартал", алармира "Нова тв", след като слуховете за гигантското влечуго в жк "Люлин" обиколиха социалните мрежи като горски пожар. "Според слуховете змията е дълга между 1.5 до 5 метра. Вихри се между бл. 906, 907 и 908", уточнява пък в."Труд". Bnews.bg пък вдига нивото на драматизма и добавя твърдението, че питонът напада и хора. "Снощи една съседка простря. Малко по-късно прането ѝ падна и жената слезе да го вдигне. През това време змията мина между краката ѝ. Вдигна се голям вой", разказва свидетел пред онлайн медиата. Според него питонът нарочно е пуснат, за да бъде намалена популацията от улични котки. "Съмняваме се в една комшийка, която гледаше игуана и други екзотични животни. Жената се премести преди време, но може дъщеря ѝ да е пуснала питона в знак на омраза срещу котенцата", казва той, цитиран от Bnews.

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето