Честит рожден ден, г-н Василев

Прокуратурата реши да обяви, че издирва банкера точно на 55-годишния му юбилей

На 12 август, рождения ден на банкера Цветан Василев, прокуратурата се сети, че трябва да съобщи на обществото, че преди повече от две седмици му е повдигнала задочно обвинение и го е обявила за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система.

Още в първите часове доскорошният медиен властелин стана жертва на тези, в които е наливал толкова много пари през годините – медиите.

Съвсем очаквано, най-бурни бяха вестниците на семейството на Делян Пеевски, за когото в по-спокойни години Василев казваше, че му е като син. Така "Монитор" излезе със снимката му и надпис Wanted. Подобно беше и творческото решение на седмичника от групата "Политика", който сложи в ръцете на колажирания Василев и закачлива табелка: "Във Виена съм, във Виена съм."

Между другото, ако търсите "Цветан Василев" в сайта на "Монитор", сред най-значимите резултати излиза публикация със заглавие "Цветан Василев с икономическия "Оскар" и подзаглавие "Шефът на КТБ с най-престижната награда за цялостен принос към българския бизнес". Такива бяха времената.

"На рождения му ден прокуратурата обяви, че ще иска 20 години в затвора за Цветан Василев", изригна "24 часа" на следващия ден, сякаш Василев е задържан, разследването приключило, той е предаден на съд, делото е на финала и държавното обвинение вече пледира пред съда за размера на наказанието.

Колегите от "Труд" не гледат в чак толкова далечна перспектива: "Арест за Василев", а в надзаглавие уточняват: "Интерпол издирва собственика на КТБ с червена бюлетина."

Всъщност позицията на "Труд" и "24 часа" е обяснима. Миналата седмица стана ясно, че фирми, свързани с банкера и които са получавали пари от КТБ, са отпуснали заеми на няколко издателски фирми, в т.ч. и на издателя на двата всекидневника. И не само че са отпуснали пари, но си ги искат обратно. И не само си ги искат обратно, но и дори се обърнаха към съда, като поискаха да бъде открито производство по несъстоятелност, защото има опасност да не си ги получат.

Ден след съобщението на прокуратурата официалната трибуна на Делян Пеевски - сайтът ПИК, погледна в бъдещото и предрече: "Очаква се до няколко дни снимката на злополучния банкер Цветан Василев да цъфне в сайта на Интерпол, където са фотосите на най-големите световни рецидивисти и терористи. Така обвиняемият ще се подреди заедно с братя Галеви и Таки, чийто фотоси цъфтят от международната полицейска служба."

И понеже пак стана дума за Интерпол и алени бюлетини, едно кратко просвещение.

Първо Интерпол не издирва, а чрез нея се издирва по искане на държавите членки. Тя е нещо като пощенска кутия.

И второ, международната служба за полицейско сътрудничество борави със осем вида бюлетини - червената е за арест и екстрадиция на лице, срещу което има разследване или влязла присъда, жълтата е за локализиране на изчезнали хора, синята - за негласно събиране на информация за движението и дейността на следени хора, черната - за идентифициране на намерени трупове, зелената е предупреждение за властите в другите държави, че едно лице може да извърши престъпление, оранжевата е предупреждение, че едно лице, предмет или събитие, може да е заплаха за сигурността (например откраднати оръжия или нов вид бомбен механизъм) и лилавa, която описва начина, по който даден човек или предмет (примерно кораб) извършва незаконна дейност, за да могат властите да бъдат предупредени и да вземат мерки. Има и бюлетини, които се издават специално по искане на Съвета за сигурност на ООН.

Та цветът на бюлетината, в случая червен, не е като червения картон във футбола. И сигурно някои новоизлюпили се опоненти биха искали за Василев да бъде пусната друг цвят бюлетина, но такива са международните договори.

Съвпадението с оповестяването на обвинението и обявяването на издирването на Цветан Василев с рождения ден напомня за две мрачни исторически събития. Атентатите срещу дисидента Георги Марков и журналиста Анна Политковская се случват на рождените дни на Тодор Живков и Владимир Путин.

Ето защо колегите от clubz поставят резонният въпрос: "Г-н Цацаров, прокуратурата отмъстителна ли е, или е нечий слуга?" И допълни: "Далеч сме от мисълта да браним Василев, но се натрапват въпросите: Прокуратурата ли си отмъщава за нещо или някой друг? Не е ли редно държавният обвинител да бъде безпристрастен? И ако прокуратурата изпълнява чужда поръчка - явно на някой много отмъстителен човек, това не притеснява ли главния прокурор Цацаров?"

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето