Динозавърът на опорните точки

Петьо Блъсков още заработва инструкциите от миналата година

Хироо Онода е легендарен японски войник, който през Втората световна война е изпратен на филипинския остров Лубанг със заповед да води партизанска война в тила на американските войски. Войната свършва, но той не разбира и продължава да се крие в джунглата. 30 години. През цялото време той организира (макар и рядко, но все пак) атаки срещу филипинските военни на острова.

Подобна сиротна съдба очевидно си е избрал новият главен редактор на "Труд" Петьо Блъсков. През седмицата в оглавявания от него вестник излязоха два текста, които като че ли са писани през най-застойната част от управлението на Орешарски. В пика на пропагандната истерия около предишното правителство медийният му щаб извади от мръсния килер теориите на конспирациите. Заваляха схеми и диаграми, в които различни хора бяха свързани с произволни връзки в зловещ сценарий. Идеята накратко беше, че едни от най-видимите фигури на протеста са оплетени в мегаконспирация, която е финансирана от "чужди фондации". Навсякъде, разбира се, присъстваше и "Кръгът "Капитал", който също получава финансиране от чужбина. Внушението беше, че протестиращите и другите противници на правителството не изразяват автентичното си мнение, а са кукли на международния империализъм.

Задвижвани от машината на опорните точки на БСП и Пеевски, тези конспирации бяха почти навсякъде, включително и във вестника, който Блъсков тогава издаваше. После правителството "Орешарски" загуби властта. Пропагандната машина се закашля, избълва последни струйки черен дим и грохна в бунището на историята.

Не и Блъсков. Този Хироо Онода на българската журналистика продължи с текстове като тазседмичните - "Сребърни куки плетат протестната мрежа" и "6.2 млн. чужди пари усвоили водачи на протеста".

Едното обяснение за това поведение е прозаично. През последните дни някои от лицата на съпротивата срещу Орешарски като Асен Генов и Антоанета Цонева се сблъскаха в ефира на националните телевизии директно с Петьо Блъсков. Възможно е той да е решил да продължи конфликта си с тях чрез вестника, който към момента управлява. Както обикновено правеше в битието си на издател преди години.

Но да не бъдем дребнави. Има и друго вероятно обяснение - в хаоса около падането на Орешарски новината за това, че опорните точки на Пеевски вече не са валидни, просто още да не е стигнала до Блъсков. И той, горкият, да се крие дълбоко в медийната джунгла и да изпълнява старите заповеди за партизанска война в тила на някогашните протестиращи.

Хироо Онода напуска трудно филипинския лес. Дори семейството му не успява да го убеди, че войната е свършила. За да излезе, японската армия намира някогашния му командир, който отменя дадените по-рано заповеди. Може би нещо подобно трябва да се случи и с медийния самурай Блъсков. Който му е казал да започне, да му даде заповед и да спре. Просто вече няма нужда.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


37 коментара
 • 1
  sincere avatar :-P
  Коте

  Блъсков си блъска главата с главоблъсканици.:)

 • 2
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • -211
  • +34

  И в крайна сметка Блъсков цитира факти, според които чужди фондации финансират лицата на протеста и то със значителни суми. Не виждам Капитал да опровергава това. Скрити зад засукани фрази като "развитие на гражданското общество" тези продажници получават милиони, за да свалят правителства или поне да манипулират. Унгария не се подаде на този натиск и моментално съмнителните НПО-та бяха притиснати. Агнешките глави не искат гражданско общество, а просто искат повече американско влияние, ако през 60-те Щатите са финансирали паравоенни организации, за да свалят правителство, днес те го правят с НПО-тата, така наречената мека сила.

 • 3
  bestbuy avatar :-P
  За да останат ХОРА в България.

  "Пропагандната машина се закашля, избълва последни струйки черен дим и грохна в бунището на историята."

  Култово... :)

 • 4
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Да вземеш Опорните точки, и с тях да блъскаш, да блъскаш червените крадливи кратуни..

 • 5
  carmello avatar :-|
  carmello

  Блъсков е ясен, но Капитал да не се правят и те на ударени с тия витиевати статии...

 • 6
  di.mi.28 avatar :-|
  di.mi.28

  Горкия Блъсков. Беше толкова авангарден преди години, когато започна да издава 168 часа в зората на демокрацията. А сега с тези си изказвания показва единствено липса на елементарна интелигентност.
  Очевидно няма кой да му обясни начина на финансиране на НПО-тата в БГ и че техните приходи са най-прозрачното нещо в нашия свят защото са по проекти и се виждат от донора на програмата от другия край на света през контролния орган и банковите преводи до бенефициента тук.
  Стигна дори до там и "Винету" да нарече боклук само защото г-н Борисов призна, че го е чел като малък.
  Става все по-жалък, смешен и незначителен.

 • 7
  voxy avatar :-|
  voxy

  хахахаха страхотна статия :)))

 • 8
  afektiranzritel avatar :-P
  спейс мен

  Изкефиха ме коментарите в нета под гореспоменатите статии. Масово гражданите се възмущаваха колко ниско е паднал "Труд" и се заричаха да не го четат повече.

  Хората мислят! И това ги плаши най-много.

 • 9
  nonsense. avatar :-P
  nonsense

  Аааа, лъжец, измамник. Пу на тебе

 • 10
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#4] от "bestbuy":

  Хубаво, блъскай, обаче не виждам в статията да се отрича, че лидери на протестите са получавали пари от чужди фондации. Факт ли е, че са усвоени тези над 6 милиона и "граждани" ала А.Генов, получават стотици хиляди, за да протестиратл пардон, да развиват гражданското общество. Айде да не се правим на ударени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал