Архонтисимо

Изборът на Слави Бинев за председател на комисията по култура предизвика протести на интелектуалци пред парламента

"Културизъм в културата", беше заглавието на текста на писателката Теодора Димова в портала за изкуство "Култура".
"Културизъм в културата", беше заглавието на текста на писателката Теодора Димова в портала за изкуство "Култура".    ©  Юлия Лазарова
"Културизъм в културата", беше заглавието на текста на писателката Теодора Димова в портала за изкуство "Култура".
"Културизъм в културата", беше заглавието на текста на писателката Теодора Димова в портала за изкуство "Култура".    ©  Юлия Лазарова

Културен шок. Това преживява вече цяла седмица българската интелигенция или по-скоро част от нея. Причината за това състояние обаче не е в някоя театрална постановка, изложба или концерт, а в избора на бившия евродепутат и настоящ народен представител от Патриотичния фронт (ПФ) за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Решението на мнозинството в парламента да постави бившия собственик на култовата софийска чалготека БИАД подпали социалните мрежи, събра интелектуалци на протест и вкара управляващите и самия Слави Бинев в режим да обяснение. С декларации срещу поставянето му начело на културата в парламента излязоха националните обществени медии БНТ и БНР, а националната телевизия включи в информационните си емисии кадри от пролетта на миналата година, когато Бинев се опита да щурмува сградата на ул. "Сан Стефано".

"Културизъм в културата", беше заглавието на текста на писателката Теодора Димова в портала за изкуство "Култура". В него тя сравни избора на Бинев с този на Делян Пеевски. "Слави Бинев за културата е не по-малко одиозно събитие от Делян  Пеевски за ДАНС. Напротив, още по-грозно е", написа Димова. В знак на протест режисьорът в Народния театър "Иван Вазов" Александър Морфов подаде оставка и с това си навлече гнева на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който обяви, че ще съди режисьора, защото нарекъл Бинев "неграмотен необразован простак". Изборът на Бинев стана повод да се припомни биографията му от "мутренския"период, когато той удари шамар на покойния шеф на ВИС-2 Георги Илиев и се би с известни фигури от подземния свят в началото на 90-те години в спортния клуб "Дескрим". Не беше подминато и присъждането на Бинев на титлата архонт, която след това беше обявена от Светия синод за незаконна.

Защитници на Бинев имаше главно в социалните мрежи, които упрекваха недоволните от избора му, че се възмущават от миналото на депутата, а не и от това на премиера Бойко Борисов. Проф. Велислав Минеков пък предположи в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия, че Бинев е избран за председател на комисията по култура, защото никой от колегите му не желае да я оглави. И посочи, че член на същата комисия е Лъчезар Иванов, по прякор Мозъка, от ГЕРБ, който е лекар по образование. В социалните мрежи започна да се разпространява и снимка на Бинев, на която депутатът свири на пиано. Беше припомнено и че е завършил френската гимназия в София.

В опит да се защити Бинев даде във вторник пространна пресконференция, а цитати от изявлението му попаднаха на първите страници на почти всички централни вестници. "Не пея и не рисувам, опитвам се да бъда артистичен", е цитатът от първата страница на "24 часа". "Трябват ни нови Медичи", казва той от първата страница на "Стандарт". За "Преса" най-важното от Бинев е "Аз съм най-подготвеният да ръководя комисията по култура". Опитите на Слави Бинев да убеди недоволните от избора му, че на комисията по култура е необходим повече мениджър и човек, който ще се бори да прокарва законодателството в тази област, обаче удариха на камък. В сряда около 200-300 артисти, певци, режисьори и интелектуалци отидоха пред парламента с искане Бинев да подаде оставка от поста. В четвъртък Бинев получи и още един удар. Министърът на културата Вежди Рашидов бойкотира заседанието на комисията по култура, на което се гледаше бюджетът на ведомството. Бойкот на председателя имаше и от страна на БНТ и БНР, макар че Бинев не подкрепи предложения от правителството бюджет.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Това е абсолютна подигравка.

 • 2
  bozho777 avatar :-|
  Me

  Не отричам факта, че Слави Бинев не е подходяща личност да оглави комисията по култура, но като знам какво е нивото на депутатите в парламента, дълбоко се съмнявам, че наистина може да се намери някой достоен за този пост или въобще за какъвто и да е пост в парламента. Ще ви припомня накои от по-интересните назначения в парламентарни комисии:
  - ДЕСИСЛАВ ЧУКОЛОВ зам.-председател - Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред
  - ВОЛЕН СИДЕРОВ зам.-председател - Комисия по външна политика
  - ПЕТЪР ЧОБАНОВ член - Комисия по бюджет и финанси
  - ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ член - Комисия по икономическа политика и туризъм
  - МАРИАНА ГЕОРГИЕВА зам.-председател - Комисия по образованието
  - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ член - Комисия за контрол над службите за сигурност

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Изродщина.

 • 4
  joh06377502 avatar :-|
  Vespertine

  Този е за екзекуция, не за парламента...
  Кофти номер...целият парламент е пълна смешка...
  Кофти коментар - целият парламент е за екзекуция...

 • 5
  godlieb avatar :-|
  Carmina BULGARANA

  АМИ МИСТЪР АЛ-КАПОНЕ!?! КАК ТАКА - БЕЗ АЛ-КАПОНЕ!?!

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "today ;)":

  Подигравката е в политическия сговор, който ни докара това управление. Нестабилността поражда компромиси и някой трябва да ги плаща. Ние...

 • 7
  dr.st.danev avatar :-|
  dr.st.danev

  За сега няма кой да подкрепи хората на изкуството. Надигането им, на този етап. е справедлива, но "бутикова" акция.
  Назначеният и без това се е натиснал за този пост, не заради "културата", а заради думичката "медии" в наименованието на комисията. Иска човека медиите да го галят с перце, пък ако може да погнат и враговете му, още по-добре. Чиста пресметливост има тук, не някакъв ирационален порив да го имат за много "културен".
  И след като целта е да се присвои влияние върху медиите, то точно споменатите би следвало да решат бъдещето на новоназначения.
  Вариантите са два:
  1. Влиянието върху медиите, води до желания медиен комфорт - тогава няма да има оставка, без масови протести, каквито до тук няма.
  2. Ефекта е обратен, медиите отговарят с негативен пиар - лицето само ще подаде бързо, бързо оставка.

 • 8
  mmommo445 avatar :-|
  Mmomo

  Дали Бинев е мутра или не е второстепенен въпрос. Първостепенния е дали е човек с някакви солидни скрупули и дали показва устойчив курс на поведение. Не показва. Той е Болен Сидер №2. Палячо. Фурнаджийска лопата.
  Преди 1-2 години прави панаири по площада да бил свалял Бойко Борисов. Днес е в коалиция със същия Бойко Борисов.
  Днес е за евроинтеграция, утре със същия плам ще е за евроевразийска такава.
  Хамелеони и клоуни като неко нямат място в политическия ни живот без значение дали са успели в живота или не или дали са интелигентни или не.
  Бинев въобще не трябва да е в парламента.
  Следователно - не би трябвало да е в която и да е комисия.

 • 9
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Слави Бинев не е интересния тук. Интересните са "интелектуалците" на държана заплата. Държавата ни се нуждае от ЕДИН (частични) издържан от бюджета театр, симфоничен оркестър и държавно спонсорирана опера. Смешно е град като Разград да има издържани от бюджета театър и симфоничен оркестър, а може би и опера. Русе и Стара Загора имат такива. Всичко друго трябва да е самодейност - в училищата и университетите (такива дал Господ) И всички тези интелектуалци са "дясно "мислещи"" хора. Дето му викат братята американци, без нито един издържан от данакоплатеца театър - хилариъз.

 • 10
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Падение, което обаче е напълно нормално предвид матряла ни! Едно отражение на нацията ни, която винаги като и се отдаде възможност да се огледа се отвращава, но всъщност всеки ден, всяка минута всеки допринася за това!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето