Върви, обяснявай, че нямаш "Кайен"

Как две депутатки, които не познават правилника на парламента, се оплетоха в кълчища

Ана Баракова влиза в медиите все по поводи, които нямат нищо общо с дейността й в парламента.
Ана Баракова влиза в медиите все по поводи, които нямат нищо общо с дейността й в парламента.    ©  Анелия Николова
Ана Баракова влиза в медиите все по поводи, които нямат нищо общо с дейността й в парламента.
Ана Баракова влиза в медиите все по поводи, които нямат нищо общо с дейността й в парламента.    ©  Анелия Николова

Не й е лесно на Ана Баракова. Независимата депутатка е в парламента от има-няма четири месеца и влиза в медиите все по поводи, които нямат нищо общо с дейността й в него. Хрониката на нейните 15 минути слава досега включва следните моменти: Първо, попадна в Народното събрание по силата на случайността, тъй като номерът, с който беше записана, съвпадна с номера на бюлетината на партията на Бареков. После беше подложена на натиск от Мартин Данона и други от съпартийците си да се откаже от депутатското мястото. После съседите й направиха подписка срещу нея, защото вдигала много шум в кооперация, накрая изпрати писмо до образователния министър, от което стана ясно, че не знае къде се слагат пълният и краткият член накрая на думата - та голям срам, нали е начална учителка. А тази седмица пропускът за парламентарния паркинг на площада зад парламента се оказа лепнат на предното стъкло на неправилно паркиран черен джип "Порше Кайен" в един от софийските молове. И положението стана "Върви, обяснявай, че нямаш "Кайен".

"По-скоро се въздържам да коментирам всички ситуации", опита се да се измъкне първоначално от любопитните журналисти перхидролената Баракова, но после пред Club-Z си призна: "Този автомобил не е мой, а на мой познат, който в определени моменти да ми осъществява транспорт, багажи, лични нужди."> "Ана Баракова разкри мистерията около "Порше"-то", съобщи в обичайния си драматичен стил жълтият сайт blitz.bg.

Според правилника на парламента пропускът не бива да се преотстъпва на трети лица, но Баракова е новобранец, вярваме, че може да й се прости. Плюс това, както разказва пред Club Z, тя има много по-сериозни проблеми от този: "При мен положението е малко абстрактно, обект съм на проследяване, на натиск, напрежение.">

Ако й е някаква утеха, поне стана ясно, че не е сама в тази работа с харизването на пропуски и неправилното паркиране. Преди седмица bTV излови депутатката от "Атака" Миглена Александрова в подобна ситуация. Автомобил с нейния служебен стикер на стъклото беше "кацнал" на един тротоар пред жилищна сграда. Репортер на bTV срещна Александрова с въпроса дали като член на транспортната комисия смята, че трябва да има сериозни санкции за хората, които паркират неправилно. Тя поде темата сериозно и се възмути, че "всеки в София паркира както си иска и където си иска. Виждали сме как паркират по тротоарите - не могат да минат майки с колички". Когато обаче журналистката й обърна внимание как е спряна колата с нейното име отпред, Александрова се сопна, че не кара този автомобил и дори не знае кой е шофьорът му.

Заради хора с подобно добро възпитание в момента тече кампания със слоган "Наглостта не е увреждане". С нея са се заели доброволци от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Те спират шофьорите, паркирали на местата зa хора с увреждания в търговските центрове, и им предлагат да ги закарат до магазина, но с инвалидна количка.

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето