Велик е нашият донаборник

Министърът на отбраната за своя собствена изненада неволно се превърна в радетел за реставрация на казармата

Тестват ли се реакциите на обществото за евентуално възстановяване на наборната военна служба? Този въпрос вече втора седмица измъчва българските медии и припламна с нова сила след серия енигматични изказвания на военния министър Николай Ненчев в понеделник. Ръководителят на отбранителното ведомство, който е известен с неспособността си да говори ясно пред медиите и да формулира еднозначни политически послания, успя да изсипе поредната туба бензин в огъня на психозата "връщане на казармата".

"Естествено след началото на дискусията ние предприехме разговори в Министерството на отбраната. Може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, въз основа на опита на други страни, които се възползват от тази възможност, ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези пред съответните народни представители", обяви Ненчев пред журналисти в понеделник. И продължи: "На този етап това, което мога да кажа, е, че ако се обсъжда военна служба в рамките на 3, 4 или 5 месеца, тя е напълно недостатъчна. Нашите разчети и това, с което разполагаме като информация, е, че за такава подготовка е необходима поне една година."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
22 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648
  • - 1
  • + 15

  "Под шапка акъл не вирее", са казали хората, явно е и заразно.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 11

  Приказките за военния отчет и възраждането на наборната служба са кухо политическо приказване към "коалиционните партньори" от ПФ и АБВ.
  Какво ще им помогнат данните от ЕСГРАОН на военните? Там не е отбелязано, че синът на съседа работи в Испания, а дъщерята на брат ми учи в Аахен. И каква е ползата от копирането на едни масиви данни от една държавна служба в друга?

  Някой преди да заприказва за казарма, да вземе да помисли къде ще ги настаняват тези мъже, с какво ще ги хранят, униформи някакви, учебни планове... В бюджета такива пари няма предвидени.

  И няма ли да излезе по-евтино на държавата да обяви прием на професионални войници с човешка заплата? Който му харесва и го тегли натам - буйрунус. Вместо да изкапа една магистратура, младежът ще похарчи в безумия година от живота си.

  Нередност?
 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica
  • + 20

  Аз дадох две години от живота си в тъпотията казарма.Бях мъж и преди това с патриотичен дух. След увото си дадох обещание пред мен Никога да не попадат децата ми в такава невиждана простотия,да се гаврят някакви примати с пагони който са и най мързеливите, прости и тесногръди хора. Само ще цитирам,,Когато видиш атомната гъба лягаш по корем с краката към нея за да не те поразят летящите предмети от взрива,,,

  Нередност?
 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 7

  Никого няма да възпитат в патриотизъм и от никого няма да направят мъже военните фуражки. Младите хора не са това, което бяха при комунизма. Нека да видят какво става в училищата. Само някой да се опита да им каже нещо накриво и ще последват нежелани реакции. От другата страна пък карцер и така ще започне едно масово ожесточаване, при което и дума няма да може да става за работа в екип. Да не говорим за това, че доста родители с финансови възможности ще си платят децата им да не попадат в мелачката. Така че, който иска да държи оръжие, да се записва доброволно в армията.

  Нередност?
 • 5
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  • - 1
  • + 6

  "Наборната армия имаше доста кусури, но никой не може да отрече, че от нея момчетата излизаха мъже. Тя възпитаваше в дух на патриотизъм, на работа в екип, учеше ги да действат в екстремни ситуации"

  Само че за много мамини синчета и връзкари това не важеше - комендантски, спортни и не знам какви роти, войници - библиотекари, складжии, дюлгери, по подръжката и прочие и прочие. Освен това много родители драпаха синовете им да служат наблизо, а простолюдието без връзки бе засилвано на майната си! Представям си какво чудо ще бъде сега, сигурно чедата на по-заможните масово ще се окажат негодни за военна служба поради един куп болести и войници ще бъдат пак само тези , които нямат пари за да се откупят! И аз ще се присъединя към мнението на колегите писали преди мене - който е мераклия да служи, нека да служи! Но хайде да не налага това свое желание на останалите!

  Нередност?
 • 6
  lout66 avatar :-?
  lout66
  • + 3


  В държавата всичко по читаво търси начин да я напусне ,или отиват да учат или да работят в страните от ЕС.
  Ако въведат задължителна донаборна служба , дали ще има изобщо кого да призовават .
  На другият полюс е така наречената ни професионална армия, с елит от офицери възпитавани по времето на социализма и клели се във вярност на СССР .Да не говорим за качеството на войниците, привлечени от 600лв. заплата , 3 години договор и никакви перспективи за развитие .


  Нередност?
 • 7
  istorik avatar :-|
  ISTORIK
  • + 1

  Всички, които биха искали да се пробват като войници в БА, могат да погледнат тези сайтове - за конкурси за кандидатстване за свободни места в поделенията на БА.

  http://www.md.government.bg/bg/documents_obiaviKonkursi.html

  http://www.mod.bg/bg/

  http://www.comd.bg/

  ---

  Във френския чуждестранен легион също можете да се пробвате. Ако условията в БА не ви кефят...

  https://azlegionerat.wordpress.com/category/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

  http://www.legion-etrangere.com/

  Нередност?
 • 8
  istorik avatar :-|
  ISTORIK
  • - 1
  • + 9

  Ако някой си мисли, че с връщане на казармата нещо ще се промени в положителна насока, се е излъгал много жестоко. Който е бил боклук и преди казармата, ще си останесъщият и след нея. За пример може да вземете затворите, където е далеч по-тежко от казармата и въпреки това малко са хората, които са си взели поука и са се поправили.

  Единственото нещо, до което ще доведе задължителната казарма, е всички млади момчета в България масово да се изнесат в чужбина! Ако политиците искат да доубият българската нация и да имаме тотален демографски срив, да въведат пак казармата!

  След 26 преход и опити да направим България (уж!) демократична държава стигнахме пак до опити да се върнат задължителната казарма и задължителното гласуване. До задължителните ученически бригади (да помогнем на народното стопанство!) и задължителните манифестации (да изразим всенародната си любов към управляващите!) остава твърде малко.

  Категорично против съм! Абсолютна загуба на време е.

  Който предлага такива идеи, сам да даде личен пример и да отиде запас за поне една година! Ще му се отрази добре на физиката! Ама онези, които най-силно призовават за казарма, най-много гледат да се скатаят. И може даже и да не са били войници!

  От друга страна, последните няколко поколения младежи са такива лигльовци и мърди, че ще изкарат казармата в карцера!

  Нередност?
 • 9
  istorik avatar :-|
  ISTORIK
  • - 2
  • + 2

  Аз да попитам: А откъде държава, в която пенсиите са 100 лв, а заплатите са 400 лв, ще издържа по-голяма армия, отколкото е сегашната?

  България губи първата световна война, защото мобилизира твърде голяма армия и не й достигат средства да я облече и изхрани. Заради недостиг на ресурси са загубени много повече войни, отколкото - заради битки: Наполеон и Хитлер губят от руската зима, а много български крепости са се предали на турците, когато им свършили храната и водата.

  Тъй че, ако се увеличи армията, не ни трябва някой да ни напада. Няма да има нито с какво да бъде хранена, нито пари за патрони. В такива случаи се стига до тактиката на "Ципрас" - развява се бялото знаме и се приемат всички условия на врага.

  Някои си мислят, че в казармата обучението е като във Френския чуждестранен легион, като в манастира "Шао Лин" или поне - като в лагер на скаути. Е, не е така. Патроните се пестят, стреля се изключително рядко и по съвсем малко! Ученията на полигоните са пълни пародии, само мизерията не е пародийна. Но ако сте живели на общежитие като студенти, в казармата нищо не би могло да ви учуди.

  След края на военната си служба много хора носят камуфлажни дрехи. Едни - бившите военни - по навик. А други - понеже никога не са носили. Примерно - онези, които сме били обличани в униформи от времето на балканските войни, от времето преди появата (в нашата наборна армия) на камуфлажните дрехи и бронежилетките.

  Нередност?
 • 10
  istorik avatar :-|
  ISTORIK
  • + 5

  Моето начално военно обучение (НВО) в училище беше на по-високо ниво, отколкото обучението, с което (доколкото!) ни занимаваха в казармата. Е, в казармата аз бях метеоролог, бях радиосондист и изчислител - ВОС 53 (изчислявах данните в метеорологичните бюлетини, необходими за стрелбата на артилеристите). Моето обучение беше по-различно от това на редовия войник. Но чисто военната част беше пълна пародия. Твърде малко стрелби, малък брой наряди (около 35 за година и половина). Добре, че се сдуших с хора, с които тренирахме фитнес (доколкото уредите го позволяваха) и бойни изкуства.

  Аз четях книги, списания и вестници в библиотеките в поделенията. Това, да четеш нещо, също убива времето, прекарано на място, което не харесваш, и сред хора, които не харесваш. Освен съня, разбира се.

  Имам няколко човека, добри мои приятели, които нямаше да познавам, ако не се бяхме срещнали във военните поделения, на полигона и във военните болници. В казармата (1995-1996 г.) най-противното нещо за мен беше да се бръсна по три пъти на денонощие, понякога - и по четири пъти. След като излязох оттам брадясах като муджахидин. Момчетата от моя взвод едва ме познаха, когато се видяхме "в цивилизацията"!

  Но част от "войниците", с които служехме заедно, не бих искал да ги виждам даже и на снимка! Не мисля, че бих могъл да разчитам на повечето от тях в случай, че ни се наложи да воюваме рамо до рамо. Те и сами не могат да разчитат на себе си. Вероятно ще дезертират при първия удобен момент. Ако не го направят, ще полудеят.

  Казармата е повод за безкрайни разкази на преминалите през нея. Въпросът е обаче дали това е достатъчно оправдание, за да я има.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал