Кандидатпрезидентски трикове

След дебата къде да е дебатът Цачева - Радев, пак дебат

Предизборните щабове на кандидатите за президент Цецка Цачева (ГЕРБ) и Румен Радев (БСП) използваха стар PR трик, за да поддържат вниманието върху кандидатите си почти цяла седмица, както и да се заявят като двамата основни претенденти за поста на "Дондуков" 2.

Обявяването на дебат между Цачева и Радев в студиото на сутрешния блок на "Нова тв" "Здравей, България", който обаче не се състоя заради неявяването на кандидата на БСП, стана причина двамата и щабовете им да си разменят прессъобщения в продължение на няколко дни.

Въпросният дебат трябваше да се състои в понеделник сутринта, но в студиото се оказа само Цачева.

Ранобудните репортери на жълтия сайт "Блиц" пуснаха дописка минути преди да започне дебатът, която беше озаглавена "Цолова (водещата на предаването - бел. ред.) завъртя плитка предизборна интрига около Цачева и Радев!". В нея се обясняваше, че още от миналата седмица "Ани Цолова тръби смело, че са подготвили за зрителите предизборен дебат между Цецка Цачева и Румен Радев".

По-нататък дописката продължава: "Миналия четвъртък обаче водещата каза, че не се знае дали кандидатът на БСП ще влезе в студиото. Така зрителите остават с усещането, че едва ли не генерала го е страх. Развитието ще бъде ясно след минути!", пише "Блиц".

Жълтият сайт обаче не пропуска да уточни, че Цачева "изрично е пожелала неин опонент да бъде само и единствено ген. Румен Радев, явно защото го счита за най-голяма конкуренция". Петнадесет минути след тази дописка и след като вече е ясно, че Радев няма да се яви на дебата, "Блиц" вече с далеч по-мек тон към водещата и пуска втора дописка. "Предизборният дебат остана мираж, след като ген. Румен Радев не се яви. Така Цецка Цачева въпреки готовността си не можа да влезе в сблъсък с основния си опонент.

Заглавието в кафявия сайт ПИК е силно в полза на Цачева - "Става горещо! Румен Радев избяга от Цецка Цачева".

Малко след това сайтът offnews.bg цитира фейсбук статус на Радев, който отговаря защо не се е явил на дебата. "Във връзка с внушението, че не съм откликнал на покана за дебат, държа да уточня, че столът на кандидата на ГЕРБ стоя празен дълго време. Срещите на живо с хората за мен са приоритет и няма да размествам графика си според "призовките" на управляващата партия", пише Радев в социалната мрежа.

След това обяснение започна размяна на прессъобщения между щабовете на двамата кандидати. В повечето медии те очевидно са платени, защото бяха препредадени дословно. "Труд" първо пусна на сайта си поканата на БСП, а съобщението беше маркирано като платена публикация. В него Радев кани Цачева на дебат, който да не е в телевизионно студио, а на неутрално място, и да бъде отразен от всички медии.

След като обаче от пресцентъра на ГЕРБ определиха идеята като "безпринципна и обидна към българските медии", а предложението - за "поредното дезертьорство на кандидата на левицата", "Труд" обедини съобщенията на двата пресцентъра в една обзорна дописка, която също беше маркирана като платена публикация.

Цялата "драма" около престрелките между ГЕРБ и БСП беше описана от "Дневник" в заглавието "Ген. Радев и Цачева в задочен дебат къде да е дебатът им". И обобщена от електронното издание mediapool.bg пак със заглавие "Единственият дебат Цачева - Радев засега е на тема да има ли дебат".

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш