Атлантици по неволя

Началото на преговорите за щатски изтребители провокира патетика в целия медиен спектър

Дебатът за придобиване на нови изтребители за нуждите на българските военновъздушни сили успя да направи невъзможното - да събере в един лагер доскорошни непримирими противници. Преминаването от конкурсна процедура към ексклузивни преговори само с единия от кандидатите в един глас беше аплодирано както от представители на прогресивната градска десница, така и от медиите, гравитиращи около властта и често заливащи първата група с кафеникава словесна субстанция.

"Преговори за F-16 в деня на влюбените", романтично отбеляза "Стандарт" след края на гласуването в парламента по повод намерението на военния министър Каракачанов да се срещне с представители на САЩ на 14 февруари. "Българските авиация, икономика и индустрия ще спечелят от F-16", ръкопляска и в. "Труд", цитирайки дословно поздравителен адрес от Lockheed Martin - компанията производител на изтребителите.

"Цветанов развя интервю на президента Радев за F-16 и го уличи в лобизъм!", гневи се пък проправителственият жълт сайт "Блиц" по адрес на опонентите на искането на ГЕРБ за неограничен мандат за преговори. "Цветанов закова президента: летецът Румен Радев иска F-16, а политикът не", приглася и стилистичният му сайт близнак ПИК. "Румен Радев е лобирал за Ф-16, а днес защитава "Грипен", отбелязва и онлайн изданието "Терминал 3", което по принцип се позиционира на противоположния идеологически полюс.

"24 часа" се включва в аплодисментите с една идея по-умерен тон, отбелязвайки, че "Разрешават на военните да купят F-16 и без САЩ да свалят цената". Малко по-рано обаче самият главен редактор на изданието Борислав Зюмбюлев дълбокомислено разясни, че "тези самолети по същество са подарък от Вашингтон", защото... "благодарение на САЩ България има приход от 1.5 млрд. от износ на оръжие". Според коментатора също така, ако изберем други изтребители, ще е... "акт, който прилича на обявяването на война на САЩ".

Ден по-късно същият автор отива още по-далече, като намеква, че "дори фактът, че се почва такъв дебат на тема цена, е груба проява на неуважение, която може да струва много повече".

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш