Начинът на Бербатов

Последният български футболист от световна класа сложи край на кариерата си

Димитър Бербатов е от този тип футболни таланти, каквито в България се раждат веднъж на поколение, а може би и по-рядко. Той е и вероятно последният световно разпознаваем български спортист. Затова решението му да сложи официално край на професионалната си кариера се превърна в събитие, колкото и да беше очаквано с неговите 38 години и повече от година без договор с футболен клуб. Като при всеки спортист моментът все пак настъпи и изненадани нямаше. Може би с това, че вече мнозина смятаха темата за приключена.

"Знам, че някои от вас си мислеха, че съм се отказал, и може би в момента се чувствате като "По дяволите, Бербс, ние знаем, че не играеш". Но аз опитах да намеря нещо (клуб) миналата година. Не стана", написа в емоционално съобщение в Instagram Бербатов, който е рекордьор по голове в националния отбор, игра за три клуба в Англия и отбеляза 94 гола в смятаното за най-силно клубно първенство – Висшата лига.

Някои от попаденията му бяха шедьоври, включително и хеттрикът с "Манчестър юнайтед" срещу"Ливърпул" на 17 септември 2010 г. Трите му английски клуба "Тотнъм", "Манчестър юнайтед" и "Фулъм" отчетоха новината по свой начин с част от най-великите изпълнения с техните екипи. "Благодарим ти за всички спомени с екипа на "Манчестър юнайтед", Берба. Щастливо оттегляне от футбола и успех в следващото ти начинание!", написаха "Червените дяволи" в своя Twitter профил. "Докосване на гений", отбеляза лондонският "Фулъм" на фона на едно негово брилянтно спиране на топката.

"Първото му докосване ще ни липсва", отбеляза и ESPN. А букмейкърът bet365 бе още по-краен: "Има слух, че първото му докосване е забранено в 15 държави." В този момент и тези, които бяха позабравили за гениалните му изпълнения по терените на Германия, Англия и Франция, си припомниха как превръщаше футбола в изкуство. "Байер" (Леверкузен) пък поздрави България с деня на нейната независимост със снимка на Бербатов на фона на българския трикольор.

Самият Бербатов даде да се разбере, че си казва "довиждане" с футбола, но не и "сбогом", тъй като смята под една или друга форма да остане в играта. Преди време беше обявил, че е готов да се заеме с управлението на българския футбол, но не и с това ръководство на БФС. Другият вариант е да започне от по-ниски позиции в управлението на клуб, но най-вероятно извън България, защото атмосферата и отношенията не му понасят. Остава да избере най-добрия път за себе си и да продължи да прави нещата "по моя начин".

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето