"Руският шпионин" Малинов получи награда от Путин

Одиозният шпионски скандал отново стана топ новина

Руският президент Владимир Путин награди с орден обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов, който за целта бе пуснат да пътува до Москва от специализирания съд. Така след кратко затишие одиозният шпионски скандал с шефа на движение "Русофили" отново стана топ новина и в българските, и в руските медии.

В България отначало акцентът падна върху реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска Инспекторатът на ВСС да извърши проверка на съдията, разрешил на Малинов да пътува. Според Цацаров това станало в нарушение на законовата процедура. Според коментари на юристи в социалните мрежи за процедурни нарушения не се налагат дисциплинарни санкции, а се иска от съда отмяна на акта.

Междувременно Малинов се завърна в България и даде интервю за бТВ, в което разказа за пътешествието си.

Срещнал се с ген. Леонид Решетников, на когото бе наложена 10-годишна забрана за влизане в България именно заради шпионския скандал. Посетил го във вилата му късно вечерта, двамата яли украинска сланина, пили ракия и ходили на руска баня. Но най-важната му среща била с Путин, с когото разговарял 5-6 минути, споделил и за "прокурорския въпрос" и получил почти бащински съвет за търпение. "Той се усмихна и каза: "Виж какво, прояви разбиране и търпение към българските власти, те са подложени на доста голям натиск в момента."

Руските медии пък наблегнаха на посланията на властите в Москва. ТАСС цитира прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, че ако награждаването на Малинов стане причина той да бъде преследван, това би могло да има "много пагубни последици". Всъщност, както написаха всички руски медии, заедно с Малинов са наградени кметът на Монпелие, банкер от Нигерия, почетни консули в Крит и Канада, почетен професор в Талин и др. А указът за това е издаден на 13 май т.г.

"В Москва направиха публичен демарш, в който да унижат ръководителите на държавата ни", коментира бившият посланик на България в Русия Илиян Василев в интервю за "Фокус".

А пък "Медиапул" цитира разследване на Антикорупционния фонд - че Николай Малинов е единственият, който е споменавал името на Делян Пеевски при разпитите си по делото за източване на КТБ. Медията цитира и интервю на Малинов за бТВ от септември, в което той казва, че Пеевски бил дясна ръка на Цветан Василев и двамата имали кабинети един до друг.

Още от Капитал