След тортата да видите и закона?

Министрите Сачева и Банов уважиха банкет на издателя на жълтия ПИК, но пропуснаха да го санкционират

Деница Сачева
Деница Сачева    ©  Велко Ангелов
Деница Сачева
Деница Сачева    ©  Велко Ангелов

Наскоро най-верният паж на управляващите - собственикът на жълтия сайт ПИК Недялков, посрещна високи гости в книжарницата му в центъра на столицата. ПИК е популярен с това, че между заглавия "Трупове на страховити мутанти осеяха плажа на Бургас (СНИМКИ)" и "Николета пържи новите силиконки в Дубай (СНИМКИ)" може да видите програмно интервю я на главния прокурор, я на някой министър или депутат от управляващите, а журналистите от медиата са винаги сред първите гости на правителството.

Та така - преди няколко седмици да отдадат почит на книжарницата и да хапнат торта с чаша шампанско един подир друг дойдоха вътрешният министър Младен Маринов, шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, социалният министър Деница Сачева и културният Боил Банов.

Че властта постоянно легитимира гнусния сайт, който никога не е спазвал базови журналистически правила, не е нещо ново.

Банкетът от миналата седмица обаче е демонстрация на това, че издателят не само се поставя над закона, но и тези, които трябва да го прилагат, нямат проблем с това.

Миналата година ПИК по брутален начин разкри в детайли самоличността на дете от Пловдив, което беше заподозряно в радикализация - въпреки призива на властите и журналистическите организации да бъдат изключително дискретни по този случай.

Тогава Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) съобщи, че ще санкционира медиите, които нарушават закона, визирайки очевидно ПИК.

Близо година ДАЗД все още не е успяла да намери изданието, за да му връчи глобата. Далеч по-лесно щеше да бъде, ако социалният министър Деница Сачева, под чиято шапка е агенцията, между две хапки торта на банкета на издателството на собственика на ПИК беше връчила акта на неговия собственик и управител.

Малко работа на тържеството можеше да отметне и министърът на културата Банов. В неговия ресор е и регистърът, в който медиите бяха задължени да декларират източниците си на финансиране. Справка показва, че ПИК не е изпълнил това си задължение или поради някаква друга причина декларацията му не е качена. Ето защо културният министър можеше да състави един акт на коляно, пък да се върне към тържеството.

Не виним министрите, че са посетили банкета - това им е естествената среда. Нека обаче си вършат работата, за която всички им плащаме.

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето