Диктаторът на Шрьодингер

Ким Чен Ун е мъртъв. Или не е

Ким Чен Ун е мъртъв. Или е жив. Зависи кого питате и на кого вярвате. Лидерът на Северна Корея се превърна в истинска котка на Шрьодингер и може да остане такава още дълго време. Първите съобщения, че нещо се случва, дойдоха около 20 април, когато американските медии CNN и NBC разгласиха, че той е претърпял сърдечна операция, след което е изпаднал в кома. Материал на Reuters, използващ сателитни снимки, пък показа влак, за който се предполага, че е притежание на Ким Чен Ун, да пътува към рехабилитационен център.

Още повече въпросителни изникнаха, след като любимият лидер не присъства и на честванията от рождението на дядо си, основателя на Северна Корея Ким Ир Сен. Японският вестник Shukan Gendai твърди, че младият Ким е във "вегетативно състояние" и на помощ са се притекли китайски медици. Същевременно обаче пропагандната агенция на Северна Корея продължава да публикува негови поздрави към чуждестранни лидери.

Съобщенията бързо обиколиха целия свят, включително и българските медии, като се получи парадоксът, в който телеграфната агенция на Северна Корея не публикува нищо по темата (с което налива още масло в огъня), а Южна Корея излиза с информация, че не се наблюдават необичайни движения в съседната комунистическа страна и е най-добре да не се спекулира без ясна информация. Според южнокорейците случаят далеч не е толкова драматичен и така обичаният лидер на братския северен народ просто се крие, защото го е страх от коронавируса.

Целият този коктейл от слухове и непотвърдени новини накара света да насочи вниманието си към потенциалния наследник на диктатора - сестра му Ким Йо Чен, за която информацията е доста оскъдна дори по нормите за севернокорейски политик. Не е ясно например на колко точно години е тя, както и дали е по-опасна от брат си, или би била реформистки настроена. По-често срещаното мнение е за първата версия.

Северна Корея е известна като практически последната останала страна със свръхзатворен тип комунизъм. Всичко това се смесва и с монархическия начин на смяна на властта, защото начело на страната може да бъде само представител на фамилията Ким. Хората в адекватна възраст и със "синя кръв" в Северна Корея обаче намаляха през последните години заради чистките на Ким Чен Ун. Който може би е мъртъв. Или може би не.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш