По-добре да беше минал паяк, или как един джип на ДПС разбуни мрежата

Как едно забранено паркиране направи ДПС кадъра Гюлжан Мехмедова известна

"Искам да попитам Гюлжан Мехмедова откъде да мина с количката?! Може би по булеварда или през дървото?! Министерство на земеделието и храните... само да добавя, че се появи дамата... и заяви на мен и още една майка: ами то и други спират като мен..." Във вторник млада майка написа този пост във фейсбук.

Към него тя приложи снимка на бял джип ленд роувър с номер 3333, блокирал тротоара пред количката ѝ на столичното "Симеоновско шосе". На предното стъкло на джипа имаше служебен пропуск на Държавен фонд "Земеделие" на Гюлжан Мехмедова. За броени часове снимката имаше хиляди споделяния във фейсбук и така историята на Мехмедова придоби национална популярност.

Пред "24 часа" от Министерството на земеделието са уточнили, че Гюлжан Мехмедова не е служител на фонда (където е работила в отдела за обществени поръчки от 2017 г.) до февруари. Остава неясно защо на предното стъкло на луксозния джип е стоял пропускът на Държавен фонд "Земеделие".

Според страницата на парламента става ясно, че Мехмедова е съветник в Народното събрание на депутата от ДПС Танер Али. Това не е случайно - Танер Али е депутат от Търговище, където лидер на ДПС е бащата на Гюлжан - Хамди Илиязов. Хамди има още една дъщеря - Садифе, която по времето на кабинета на Орешарски оглави съдиите по вписванията към Софийския районен съд, а миналата година стана нотариус в София.

Атанас Чобанов от "Биволъ" публикува снимка на Гюлжан на гондола във Венеция заедно със сестра ѝ Садифе и Станислава Йотова, която по думите му също работи във фонда. Името на Йотова попадна в публикациите на "Биволъ" за "Джи Пи гейт". Белият джип е с гражданска отговорност от края на октомври, като няма данни за регистрация преди това. Номерът с четири еднакви цифри по принцип струва 1500 лв. по тарифата на КАТ. Не е ясно дали службата за пътен контрол е получила тази сума, но в сряда - ден след като Гюлжан стана известна, от Столичната дирекция на вътрешните работи съобщиха, че водачката е била издирена и й е бил връчен фиш за незаконно паркиране. По принцип глоба с фиш се налага за санкции до 50 лева, което е значително по-малко, ако колата беше вдигната от паяк, защото не е платила за синя зона, тъй като тогава се заплаща и такса за реапатриране. В случая на Мехмедова обаче това със сигурност щеше да е по-добрият сценарий.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш