Quo vadis, Нойзи

Ивайло Цветков опроверга "новината", че ще се кандидатира за депутат от ГЕРБ

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Felix, qui potuit rerum cognoscere causas (Щастлив е този, който разбира причините на нещата), би казал философски Ивайло Нойзи Цветков, след като тази седмица попадна в окото на бурята заради медийните публикации, че ще бъде кандидат за депутат от ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори.

Евентуалното участие на един от създателите на култовото списание "Егоист" в листите на партията на Бойко Борисов предизвика масово разочарование в средите на демократичната общност и дори опровержението от Нойзи не успя да убеди част от тях в противното.

На предишните избори Нойзи беше едно от лицата на обединението "Нова република", в чиято основа стоеше партия ДСБ. Самият той в своите статии наричаше Борисов "еднокнижник" заради декларацията на премиера, че в живота си е прочел една-единствена книга - "Винету".

Слухът, че Нойзи ще бъде начело на листата на ГЕРБ, започна да циркулира из някои сайтове още преди около три седмици. Потърсен тогава за коментар от "Капитал", той заяви, че никой не е разговарял с него по въпроса, и отрече да има намерение да се кандидатира за депутат от ГЕРБ. "Нямам такива амбиции, особено в този формат", каза той. Причината слухът да се разгори с нова сила тази седмица стана публикация в "24 часа", в която под заглавието "ГЕРБ издига умни и красиви в отговор на протестите" се твърди, че преди месец Нойзи е получил предложението да се кандидатира за депутат от гражданската квота на ГЕРБ.

"Самият той не е радостен, че името му се спряга в различни жълти издания като новата звезда на ГЕРБ. Но и обратът в личния му живот първоначално се слагаше в графата "клюки", докато двамата с Мария Игнатова не афишираха голямата си любов миналата година", написа изданието. Веднага след това "новината" беше подета и от други сайтове. "Гаджето на Мария Игнатова в листите на ГЕРБ", съобщи "Стандарт нюз".

Нойзи реагира бързо със статус на страницата си във фейсбук. "Не, не е вярно. Приятен ден", написа той. Краткото и без уточнение какво не е вярно обаче обърка потребителите на социалната мрежа. Една част от тях го изтълкуваха като опровержение на "новината", че ще се кандидатира за депутат от ГЕРБ. Статусът на Нойзи се оказа неясен и за сайта offnews.bg, чийто автор беше той до миналата година.

"От коментара на Цветков не става категорично ясно дали той е по повод публикацията. Offnews го потърси за коментар, но той не отговаря на мобилния си телефон", се казва в изданието. А "24 часа" наля допълнително масло в огъня. От сайта публикуваха статуса на Нойзи, но в допълнение го пратиха като водач на листа на ГЕРБ в друг софийски район - 25-и, където начело винаги се кандидатира Борисов.

In patria natus non est propheta vocatus (Никой не е пророк в своята родина), вероятно философски би заключил Нойзи.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш