Да изчезнеш за 60 секунди

В процеса срещу израелския премиер Нетаняху стана известно, че е искал негативните текстове за него да бъдат свалени от частен новинарски сайт

Хората в Европа могат да поискат от Google да изтрие лични данни за тях от резултатите в търсачката си. И това е законно от няколко години. От другата страна на Средиземно море - в Израел, премиерът Банямин Нетаняху е поискал нещо подобно, но от частна медиа. Това стана известно в началото на процеса за корупция срещу него, което беше съпроводено с протести на негови привърженици и противници пред Окръжния съд в Йерусалим.

Първият свидетел - бившият главен изпълнителен директор на Walla Илан Йешуа, заяви, че му е казано да направи така, че негативните текстове за израелския премиер да "изчезнат". Освен това твърди, че собственикът на новинарския уебсайт Шаул Елович е получил нареждане да публикува съдържание, което атакува съперниците на Нетаняху. Британската BBC разказа подробно първото заседание, провело се в началото на седмицата. Прокурорите обвиняват Нетаняху, че е взел регулаторни решения, които са били много финансово изгодни за Шаул Елович в замяна на позитивно отразяване. И двамата очаквано отрекоха всякакви нарушения, а премиерът обвини прокуратурата в "опит за преврат".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш