НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

Шизофрения на Шофьорския плаж

Мая Манолова повлече крак с протест на Алепу, ГЕРБ я последваха с неясни искания срещу себе си

В навечерието на великденските празници новината, че "подпорният хотел" до блатото Алепу има нов собственик, стана причина Шофьорският плаж да стане сцена на популистки акции.

Новият инвеститор - общински съветник от Приморско, се оказа брат на кандидат-депутата от "Изправи се! Мутри вън!" Здравко Василев. Последният се възмути от участието на брат си в противоречивия проект с пост във Facebook. Вероятно за да отстрани бъдещи спекулации за връзки на формацията си с "Алепу вилидж" още по-категорично, Мая Манолова се появи на Шофьорския плаж на 30 април. Обяви се за събаряне на бъдещия хотел и за тотална забрана на строителството по крайбрежието и подчерта, че общинският съветник е член на друга партия, което е факт - той е от партия МИР.

В отговор на нейната поява се случи още по-непонятен като цел протест - на ГЕРБ. На него присъстваха както кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, така и разни по-неизвестни лица. Видно от видеата, присъстващите питат "Мая, това ли е новата ти централа", държат плакати с подобни или пък с "Да, България е Да, на мутрите", като имало подвиквания "Къде е Христо Иванов", като не е ясно изобщо защо лидерът на "Демократична България" е намесен (освен че е ясна опозиция на ГЕРБ).

Въпросната демонстрация е по-скоро проява на умишлена амнезия, като изобщо не е ясно срещу какво и кого точно протестират, след като този проект се случва с благословията именно на управлявалите от ГЕРБ. Манолова безспорно е популист, който се опитва да спечели политически дивиденти в случая, но със сигурност не може да бъде обвинявана за строежа. Първо, институциите по времето на кабинети на ГЕРБ, включително и регионалното министерство, когато начело е Лиляна Павлова, РДНСК и РИОСВ, както и созополски кмет от ГЕРБ, са давали своето одобрение за проекта.

Да не говорим, че проектант на комплекса е арх. Ангел Захариев, съпруг на Екатерина Захариева, външен министър по време на "Борисов 3" и заместник-министър на регионалното развитие в първото правителство на Борисов. Второ, досега инвеститор беше ГБС, които твърдяха, че хотел няма да има, допреди няколко години. Компанията печели инфраструктурни поръчки за стотици милиони по време на управлението на ГЕРБ.

Трето, странно е как всички се сетиха да се възмущават от подпорния хотел сега. Още на 1 август 2015г. пред община Созопол се проведе протест точно срещу този бъдещ строеж. Тогава кметът Панайот Рейзи (избран от ГЕРБ) бе затворил пътя успоредно на плажа и провокира Бойко Борисов да се намеси. В репортаж на NOVA настоящият депутат от "Демократична България" Борислав Сандов, в ролята на протестиращ и природозащитник, казва пред камера, че на това място има инвестиционни намерения и те получават зелена светлина

В същата година разкрития за инвестиционните намерения имаше в "Биволъ" и "Капитал". Тогава обаче никой от ГЕРБ не коментираше темата. Още по-малко и протестираха.

Още от Капитал