Шизофренията на ГЕРБ на тема лобизъм

Падауаните на Борисов се хвърлиха да защитават политически практики на лидера си, които громяха при гоненията срещу президента

"Ако ме питате дали един предприемач, който има проблем с дадена институция, българска, особено на чужда държава, дали да има контакт с министър, с премиер, отговорът е да. Това се прави във всички държави. Нима ролята на правителството не е да помага на българския бизнес, включително когато говорим за експорт." С тези думи вече бившият вицепремиер Томислав Дончев защити по bTV в сряда сутрин своя партиен лидер Бойко Борисов по повод шокиращо хладнокръвните хвалби на собственика на компанията "Градус" Иван Ангелов как е изнасял пилешко през Турция с личното ходатайство на министър-председателя.

"Премиерът не може да замести даден сертификат, подозирам, че става дума за политически разговор", изненадващо откровено продължи Дончев в ефира на предаването "Тази сутрин" и добави, че и други държави, включително големи и уважавани, системно се ангажират с бизнеса на съответната страна, включително и най-вече навън.

Точно противоположна обаче беше позицията на ГЕРБ и в частност на нейния лидер Бойко Борисов преди по-малко от една година, когато трябваше да атакува президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Тогава прокуратурата първо конфискува телефона на Бобоков, после селективно пусна в общественото пространство фрагменти от негова SMS комуникация с Узунов, а впоследствие светкавично повдигна обвинение за "търговия с влияние" само за това, че президентският съветник е подал към предприемача публично достъпна и несекретна информация за политическата ситуация в Либия и Украйна (включително такава, публикувана от Българската телеграфна агенция).

След всичко това цялата държавна машина веднага се стовари върху двамата, който първо бяха задържани за 24 часа, а после пуснати под гаранция съответно от 1 млн. лв. за Бобоков и 20 хил. лв. за Узунов. До момента обвиненията срещу тях парадоксално са висящи, като нито са внесени в съда, нито са свалени от прокуратурата, поради което двамата съдят държавата за тормоз и неимуществени вреди. Всичко това обаче даде повод на Бойко Борисов остро нападне да президента и обкръжението му с думите: "Толкова са заседнали в тресавището, че вече никога не могат да говорят нито за правосъдна система, нито за корупция, нито за лобизъм, нито за намеса в работата на отделните власти."

По-малко от година по-късно обаче ролите са разменени. И този път неформалното общуване с бизнесмени отново не е мръсна дума за лидерите на ГЕРБ, а "световна практика".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Кефят ме тези статии-анонимки - автор: Остап Бендер.

  Капитал явно решително напускат журналистиката и навлизат в Художествената литература. То не, че не се виждаше с просто око и преди това.

  Тази статия анонимка прави много хитри сравнения, но пропуска един много важен елемент - облагата. Съветникът на президента беше записан да води преговори за хонорар като възнаграждение за “услугите си”. Това е класическия състав на търговията с влияние по НК.

  Това, което -поне до момента- липсва от сагата “Градус” е материалната облага за Баце или др държавен служител. Ако такова доказателство се появи - да, случаите ще са идентични с този на съветника на Президента.

 • 2
  chichi01 avatar :-(
  Чичи (Ice Man's fan)

  Икономедия! Моля ви за може би последен път - не пренасяйте отблъскващата жълта редакционна политика на Дневник и в Капитал.
  Разбирам, че сте в предизборна кампания, че читателите ви, които не са членове на сектоподобното дайбългарско мини общество изобщо не ви интересуват, но в името на прекрасното си професионално минало - поне не се излагайте. Не публикувайте глупотевини. Има фейсбук, туитър, други подобни - защо ни е Капитал, ако искаме тях?

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Разсъждамам по същия начин като Николод и Чичи:
  1. Анонимта журналистика няма.Същото е като с анонимните политици, доктори, инженери: мърлячи, които ги е срам да погледнат творението си. Анонимките в Капитал са срам да професията, още повече, когато изразяват позициа;
  2. Откакто стъпи на пътеката на Националния демократически институт и местната му креатуря ДБ, Иконо стана едно много лошо копие на Работническо дело от най-секстанския му период.
  3. Изумявам се как от 15 г Иконо успява да излага само едната гл.т. ( виж т2) без изобщо и да намекне, че може да има и друга.
  Иконо - медията на абсолютната истина...

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Sorry, Николов. От клавиатурката е...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето