"Мъртви души" vs. "Хъшове"

Изчистването на избирателните списъци от фантоми вкара служебното правителство в режим на обяснение

Едно непремерено, неясно и до голяма степен двусмислено изказване на служебния министър на финансите Асен Василев вкара правителството на Стефан Янев в първата му сериозна пиар криза. То дойде в резултат на започналия дебат как избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори да станат по-точни и от тях да бъдат извадени колкото се може повече от прословутите "мъртви души" - хора, които са починали или от години живеят зад граница и от чието име опитни политинженери теоретично могат да подават фантомни гласове за своите формации. Със своето политически неопитно изказване Василев е на път да настрои срещу себе си (респективно срещу служебния кабинет и президента) много наши сънародници, живеещи зад граница.

"Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи - било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи да няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масива от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души", обявява финансовият министър на правителственото заседание на 19 май. Изказването на Асен Василев придоби публичност в резултат на това, че настоящият кабинет, за разлика от този на Бойко Борисов, върна практиката да публикува пълните стенограми от дебатите в Министерския съвет.

Присъствието на НАП и избирателните списъци в едно и също изречение обаче широко отвори вратите за фриволни и манипулативни медийни интерпретации. "Ако не плащаш данъци в България, не гласуваш на 11 юли", бомбастично изстреля по този повод в. "24 часа" - нещо, което финансовият министър на практика изобщо не е казвал. Стъпвайки на това невярно твърдение, "24 часа" обаче развива обширен материал, който впоследствие стана основа за още публикации по темата в други медии, някои от които явно не са си направили труда да прочетат стенограмата на Министерския съвет. "Това прозвуча и, естествено, веднага се разтълкува като идея да се изхвърлят от избирателните списъци българите, които не плащат данъци в страната", коментира по този повод и в. "Сега".

На финала се наложи правителството да излезе със спешно опровержение по въпроса. "Категорично не е обсъждан вариант за ограничаване конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина", се казва в позицията на Министерския съвет. Не е много ясно обаче доколко тя ще бъде чута.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  knb avatar :-|
  Кнб

  Аз познавам един дето има ножче. Джобно. Потенциален убиец значи. Трябва да се претира като опит за убийство. Както и мъртвите души: били са били в чужбина. И затуй видите ли някой гласувал от тяхно име. Е да ама хората в чужбина гласуват и няма засечени двойни гласове. И на границата се записва кой влиза и кой излиза. Та питам се аз при 15% гласували в чужбина, около 300000, каква е вероятността да не се засече шашмата ако да речем се мами с гласовете на само 1% от тези в чужбина. Е излиза че вероятността е само десет пъти по-малка от колкото да се падне петица от тотото. Вярва ли си някой от хунтата, която превратаджията президент назначи?


  Опита ми подсказва точно обратното: става дума да се използват тези избиратели за гласуване, но така че да не присъстват в никой списък и да не може да се хване шашмата. Ясно е че с машинно гласуване ще спечели Нейно Величество машината (и този, който я програмирал). Професионалният ми опит е над 40 години. Избори без физически, пасивен носител (хартия) , който не напуска ръката на гласуващия от момента на избора до момента на депозирането, както казва конституционният съд на ФРГ не може да гарантира своята достоверност.

  За мъртви, трайно болни и подобни, ами я има я няма 100 пропуснати несъответствия в списъците.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето