На всеки се случва

Нахлуването на американски войници в цех за олио в Чешнегирово

"Идват насреща с автомати. Аз се обръщам и той вика "Седал! Седал!". Вдигнах ръце. Той може би казваше на английски да лягаме или не знам какво, ама аз като не разбирам, и седнах", разказва събитията от 11 май Георги Нешев. По това време той е на работа и би трябвало да участва в процеса по производство на олио. Вместо това участва - без негово съгласие - във военно обучение на американската армия в село Чешнегирово. И макар да не знае английски, усетът му е правилен - sit down действително означава да седне.

Случаят, който все още незнайно защо стана известен с над две седмици закъснение, е една от онези сюрреалистични истории, които могат да бъдат разгледани и от сериозна, и от хумористична страна. От сериозната - на Георги Нешев и останалите му колеги в цеха едва ли им е било до смях на 11 май, а най-вероятно и в дните след това. Не липсваха и реакции с въпроси каква щеше да е реакцията, ако ставаше дума за руски войници.

От по-забавната страна на нещата потребители в интернет предпочетоха да си направят шеги с факта, че английската дума oil например значи и петрол, и олио на български, съответно грешката на войниците е напълно разбираема. Припомниха и друг полузабравен сюрреалистичен случай - този на френските командоси, бити от местни жители на село Коиловци около Плевен.

Извън това нахлуването в цеха хвърли в смут всички представители на властта - президентът Румен Радев обяви случилото се за "абсолютно недопустимо", Министерството на отбраната тръгна да изяснява какво се е случило, американската армия и посолството се извиниха, а началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че става дума за "срив в информацията".

И докато обяснение защо войниците са влезли в цеха, който се намира на метри от военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно обучение, може да се даде сравнително лесно, не така стои въпроса с това защо бяха нужни 18 дни, за да бъде разгласена историята. При това не официално, а чрез медиите, след като bTV и "Нова" разпространиха кадри от видеонаблюдението в цеха.

Собственикът на цеха Марин Димитров ще търси правата си в съда. Служителите му вероятно освен от адвокат ще имат нужда и от психотерапевт. В крайна сметка голяма работа - нахлули американски войници от 173-та бригада с оръжия, докато си на работа. На всеки се случва.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-P
  Костадин Иванов

  Не, не се случва на всеки.
  Вярно, тъпотии на всеки се случват.
  Лошото е, че случаят щеше да бъде заметен под килима, като издънка на Големия брат.
  Другото е нормално.

 • 2
  scuby avatar :-(
  scuby

  Не ме учудва подобна статия на соросоидна грантаджийска медия :(

 • 3
  uej56649621 avatar :-?
  uej56649621

  Ахаха още в заглавието ги оправдаваме. Така обичам - новина с внушение! Това е то да ти плащат милионни грантове всека година.

 • 4
  orchis avatar :-|
  orchis

  Абе да не я бяхте писали тази статия.

 • Кнб

  Какво ли само не се е случвало на Рамбо. На Джон Рамбо, имам в предвид. Това е явна провокация. И насочването на смъртоносно оръжие към някой е напълно оправдан повод за самоотбрана спрямо смъртоносна заплаха. Та какво ли щеше да стане ако някой се беше защитил? Ако това не е окупационна войска хората имат право на самоотбрана. Или пък става дума именно за окупационна войска?

 • 6
  petkata1 avatar :-|
  petkata1

  "началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че става дума за "срив в информацията"." - дано Господ, да се слави името му, ни пази от "срив на информацията" в руската или китайската армия, че фантазията ми не е в състояние да го възпроизведе. А иначе този "срив в информацията" си е чиста натовска некадърщина, която не се случва за първи път. Замитането на случая - типично по нашенски. Да се наведем на този, да се подмажем онзи. Слугинаж и страхливци. Никаква воля да покажем, че сме свободни хора в независима държава.

 • 7
  ivan12345._ avatar :-|
  Ivan Jontchev

  ako бяха нахлули руски войници, кои знае какво щеха да напишат медийте,особено тези против Русия.Много любопитно

 • 8
  ivan12345._ avatar :-|
  Ivan Jontchev

  Много неприятно е,когато една телевизия кани само птредставители на управляваща партия за коментари а други игнорира,Такива журналисти се подмазват на властта,както с Пеевските пищат глупости,неверни публикаций,както и тези от ПИК.Кой е този ,който чете ПИК.Ето защо ннякой нарекоха водещите от бтв пиклювци,защото изпълняват някой заповеди,много добре се вижда


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето