Няма място за хладилните ви чанти!

Напливът по Черноморието доведе до плажни войни

С настъпването на чаканите цяла година топ дни за българския летен туризъм, окрилен от пандемията, българското Черноморие бързо успя да припомни защо заслужено е в немилост, когато границите са отворени. В навалицата изплуваха класическите му недъзи, като някои плажни концесионери отново видяха възможност за бързи, буквално "сенчести" пари. Всичко това на места доведе до плажни войни.

В Приморско разследване на bTV показа заформянето на вторичен пазар за чадърите и шезлонгите на първа линия. Сигналът идва от ранобудни летовници, които дни наред, въпреки ранното си ставане, не могат да се преборят за място на предните линии, които всяка сутрин осъмват с хавлии. Хавлиите според служителите на плажа били дело на маса още по-ранобудни граждани. Репортажът обаче показа как докопването до първите линии става възможно с допълнителни 5 лева към цената, платени на ръка на хора "по веригата".

Най-голямо медийно отразяване отново получи плаж "Смокините", където в последно време концесионерът генерира сериозна поредица от скандали с постройките си на пясъка. Този път там туристка с децата неразумно се опитала да разпъне шатрата си в свободната зона, вместо да плати 99 лева за такава в платената. Пред bgonair тя обяснява, че е била заплашена от спасителите с полиция. Причината била табела, поставена от концесионера на плажа, с което той забранява шатрите и в свободната зона. Разбира се, за да избави гражданите от ковид-19.

Броят на хората, които могат да ползват един чадър в неплатената зона, също се ограничава с табелата-законотворец, показват снимки на bTV. Под един чадър според концесионера Иван Алексиев може да има до двама души. Компромис ще се прави само ако евентуалният трети е член на същото семейство, но не става ясно дали се приемат членове само по права линия, или може безплатна сянка да ползва например братовчед.

Докато чадър все пак може да се пробута на плажа (макар и с рестрикции), при хладилните чанти забраната е тотална. "Съгласно закона за храните се забранява внасянето на хладилна чанта, храни, безалкохолни и алкохолни напитки", гласи табелата. Нищо, че Законът за храните не регулира "хладилните чанти" и още по-малко тяхното движение из пространството и плажовете.

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?