Активното мероприятие "Дончева драска на листче"

Поредица пасове между "Има такъв народ", ГЕРБ и прокуратурата най-вероятно отново ще провали закриването на спецправосъдието

На 4 септември, събота, заместникът на Слави Трифонов в "Има такъв народ" и председател на групата на партията в парламента Тошко Йорданов участва в предаването на Петър Волгин по БНР. Там той заяви, че "Татяна Дончева е човекът, който, когато се говореше, при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета - половин милион ще ти дам".

Това се оказа началото на нов политически скандал, който някои медии гръмко украсиха с "гейт", но много повече прилича на активно мероприятие.

Топката беше мигновено поета от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който на следващия ден се закани, че ГЕРБ няма да остави този скандал да се замете под килима и атакува вътрешния министър Бойко Рашков и президента Румен Радев за липсата на разследване.

В неделя вечерта от партията на Трифонов разкриха и "обиколения депутат" - Радостин Василев, адвокат по професия, предложен за министър на спорта в несъстоялото се самостоятелно управление на ИТН и член на правната комисия в парламента. По телевизията ⅞ Василев разказа, че Дончева го е посетила в кантората му, за да го убеждава да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на "Изправи се БГ! Ние идваме". От думите му се разбра, че Татяна Дончева е предложила и подкуп за целта в размер на 500 хил. лв., защото, докато говорели тя си драскала нещо на един лист, на който имало имена и числото "500 к".

В понеделник "новината" подеха всички медии именно с подкупа в заглавието. Във вторник в парламента Тома Биков прочете декларация, в която ГЕРБ настояват за създаване на анкетна комисия по "случая" с Дончева и Василев. Същия ден и Слави Трифонов се включи по темата с пост във фейсбук, защитавайки депутата си.

На свой ред специализираната прокуратура съобщи, че се е самосезирала "по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание" и че проверката ще се извръши специално от прокурор. Това е същата тази прокуратура, която отказа да разследва който и да е от сигналите на служебното правителство за злоупотреби като тези в "Автомагистрали", ДКК, ББР, енергетиката и т.н.

Самата Дончева пък заяви пред "Нова телевизия": "Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е "500 к" според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това - с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин."

След което Радостин Василев на свой ред беше принуден да поясни, че при него няма никакви листчета, че не разполага с никакви доказателства за предлаган подкуп от Дончева, както и че никога не е твърдял, че тя му е предлагала такъв.

Между него и лидера на ИТН се получи странна задочна дискусия. "Убеден съм, че промяната е възможна, ако има повече знаещи и смели хора като Радостин Василев, който не се сниши, не си замълча и който заложи успешната си кариера на адвокат, за да каже истината", заяви в профила си във фейсбук Слави Трифонов. "Сега, може да съм пропуснал нещо, но със сигурност не съм си измислил и не съм внушил някои неща, които не са се случили. Не, никой не ми е предлагал подкуп. Аз такова твърдение нямам", бяха думите на Василев пред Нова тв.

Мая Манолова видя "поразителен синхрон в действията" на "Има такъв народ", ГЕРБ и прокуратурата в разигралия се сюжет. "Те са като ансамбъл по синхронно плуване. Специализираната прокуратура не се самосезира нито за пачките в чекмеджето, нито за 70 млн. лв. такса "спокойствие" от хазарт, нито за теча на гориво от държавния резерв", коментира лидерът на ИБГН пред журналисти в парламента.

Експертът по комуникации Любомир Алманов сравни поредицата синхронизирани действия като "стандартна ченгеджийска сглобка". "Пушилката се прави, за да забравите за истинските проблеми. Превърнаха ни в ченгеджийска държава. И продължават да ни четат морал от екрана и да искат да ни управляват", написа той във фейсбук. По думите му и Дончева е постъпила глупаво: "Ако човек не иска да попада в сглобки, не отива сам на такива срещи."

Според Татяна Дончева целта на мероприятието е да не бъдат направени никакви промени в съдебната власт. "Ангажирането на специализираната прокуратура с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването й", прогнозира тя също във фейсбук. Което припомни друг интересен момент - именно Радостин Василев, който в предишния парламент председателстваше правната комисия, изпусна срока да внесе в деловодството доклада на комисията за закриването на органите на спецправосъдието и така възможността това да се случи в последния работен ден на 45-ото НС пропадна.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш