Страданията на младия Петър

Етичната комисия към СУ призна Петър Илиев за плагиат, а "Има такъв народ" го обяви за "приключила страница"

"Познавате ли човек, при когото всичко е "на светло", човек, който никога не мами, никога не лъже, никога не забива нож в нечий гръб", пита Емилия Милчева в анализ на "Продължаваме промяната" за "Дойче веле". "Да", вероятно би отговорил допреди няколко седмици Слави Трифонов.

"Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам", написа лидерът на "Има такъв народ" не на шега в профила си във Facebook преди няколко седмици, когато излязоха информации за плагиатство на кандидата за вицепремиер на партия "Има такъв народ". Малко по-късно обаче главният секретар в партията на Слави Трифонов Виктория Василева заяви пред "Дневник": "Излишно е в момента да задълбаваме в тази посока. Случилото се е приключила страница от политическата история на "Има такъв народ" към този момент. Гледаме напред и се опитваме да не повтаряме същите грешки."

В понеделник СУ публикува официално съобщение, според което Етичната комисия единодушно е стигнала до заключението, че Петър Илиев е преписал над 90 страници от труда на своя колежка. "Въз основа на резултатите от проверката етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание" е налице плагиатство", написаха от пресцентъра на университета.

В няколко поста в Twitter и коментар пред bTV самият Илиев отрече трудът му да има каквото и да е общо с този на доц. Наталия Киселова. Илиев оспори и компетентността на комисията по казуса, като я обвини в политически пристрастия заради това, че неин член по думите му е бил сред учредителите на "Да, България".

Как обаче реагира Слави? Еми... нещо дръпна ръчната спирачка. "Петър Илиев беше едно от предложенията на "Има такъв народ" за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността "Има такъв народ" да реализира правителство. Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща", написа Трифонов в тона на някой, който обсъжда бивше гадже. Изобщо тези епистоларни форми, с които представителите на "Има такъв народ" комуникират със суверена, явно трудно предава емоционалното състояние на сценаристите. По-добре е да използват и малко емотикони, за да разберем посланията им. Щото ако след "Аз за Петър Илиев ще се погрижа..." имаше едно намигнато личице, можеше да се прочете и по друг начин посланието.

Хладното отношение на ИТН към Илиев в последно време не е изненадващо.

"Не е изключено случаят "Илиев" да отблъсне избиратели от от партията на Слави Трифонов, още повече че и той, и Тошко Йорданов доскоро пламенно защитаваха кандидата си за министър на правосъдието, а впоследствие и за вицепремиер и министър на вътрешните работи", коментира Петър Чолаков за "Дойче веле".

Но да не забравяме все пак, че в интервюто си за Nova Илиев твърдеше, че има пълната подкрепа и "мъжката дума" на Трифонов.

Още от Капитал

Спука ни се хъбчето

Спука ни се хъбчето