Спука ни се хъбчето

Аварията с "Турски поток" показа, че газопроводът е изцяло за транзит на руски газ и няма ефект за българските потребители

Бомба! Авария! Взрив! Газопровод гръмна и прекъсна доставките на газ до Сърбия, Унгария и Румъния. Тази новина от понеделник първо предизвика известно притеснение, че се е случил сериозен проблем по газовата мрежа, но след това, когато стана ясно, че е разкъсана само една тръба, и то в рамките на около 20 метра, че няма жертви и че реално това не засяга никого в България, някак темата отиде в друга посока - кой точно газопровод се е повредил, кога е строен, каква функция има и т.н. Отговорите обаче бяха крайно разнопосочни и неясни.

"Аварирал е газопроводът в района на Ветрино", съобщиха БНТ, dariknews.bg, news.bg и други медии. "Старият газопровод за Румъния е аварирал край Ветрино", заяви mediapool.bg. "България спря преноса на газ до няколко страни заради взрив на газопровод", бе заглавието на nova.bg. "Авария на българска земя прекъсна "Балкански поток", пък твърдеше Dir.bg. А vesti.bg стигна дори до "МЪЛНИЯ! Гръмна газопроводът "Турски поток" край Провадия, три села на косъм от трагедия".

Ако човек не знае наизуст картата с газовата мрежа на България, трудно би се ориентирал какво точно се е случило. А нещата са съвсем прости и ясни - гръмна позабравеният напоследък газов хъб, за който бившият премиер Бойко Борисов говореше неспирно преди време. Точно така, хъбчето "Балкан" гръмна. Защото хъб в истинския смисъл на думата няма. Има една тръба, за която бяха похарчени 2.5 млрд. лв. и която, както добре се видя от тази авария, не е свързана с националната мрежа, а минава транзит през страната. Поради което няма и как да бъде захранена отдругаде, ако се прекъсне дори на едно място. Дали ще ѝ казваме газопровода до Ветрино, "Балкански поток", "Турски поток", хъб или каквото и да е друго - няма значение. Важното е, че се видя липсата на какъвто и да е ефект от този проект за българския пазар - и да го има, и да го няма никой нищо не разбира.

Не така обаче стоят нещата с Русия и Сърбия. Случката показа, че както България е зависима от руския газ, така и интересите на Москва и Белград са зависими от българските тръби. Ако решим, може да врътнем кранчето и всичко спира. Нужно е само да има политици, които да са достатъчно смели да използват тази възможност, когато е необходимо.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  avalanche avatar :-?
  avalanche

  Москва и Белград са зависими от българските тръби. Ако решим, може да врътнем кранчето и всичко спира.

  Сега разбирате ли защо беше толкова важно да се случи този проект?

 • 2
  telqk avatar :-P
  telqk

  До коментар [#] от "":

  За да врътнеш кранчето трябват топки, а баце е все в поза партер или разнася кааве - за друго не го канят!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пак ли потни борби с митове?

  Като изключим бацевите глупости покрай новата му (тогава) дума "хъб", никой сериозен експерт никога и никъде не е твърдял, че продължението на Турски през БГ за Сърбия и Унгария ще доставя газ за страната.

  За разлика от проваления не и без българско участие Южен поток, който освен като транзитен, щеше да осигурява и газ за БГ. Сега газът за страната по договора с Газпром го получаваме от Турция, а газопроводът, който е обект на бележката горе, е замислен, договорен и изпълнен единствено и само като транзитен газопровод.

  Аварии по 30-годишни газопроводи са се случвали, случват се и ще се случват. В Украйна това отдавна не е събитие. По-любопитно по газовата БГ тема е някой тус да се заеме с обяснението на две неща:

  1. Защо алтернативната на руския газ връзка с Гърция при Комотини не се пуска вече второ десетилетие? И
  2. Какво се случва с плаващия терминал за декомпресия на ВПГ пред Александруполис, в който под американски натиск Булгартрансгаз зарови едни десетки милиони долара, за да откупува квоти на изключително зелено?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?