Плюнката, слюнката и гънката

Учители и родители цяла седмица се оплакваха колко травмиращ ще бъде процесът по тестване на малките ученици

"Да плюеш или да слюнчиш? Това е въпросът." Така в понеделник по bTV професор Тодор Кантарджиев описа дилемата около тестването в училище на децата от I до IV клас - в едноминутен монолог за разликата между двете понятия. "От телевизията толкова се впечатлиха от темата "плюнка или слюнка", че отрязаха част от нея и я пласираха в краткия анонс за обедната емисия новини", отбеляза "Булевард България". От "Нова" пък проследиха с репортаж на живо доставянето на тестовете за софийските училища.

След цялата родителска истерия от последната седмица се оказа, че процесът си протича ефективно и без травма. "Децата са си деца - радват си се, смеят се, закачат се, снимат си тестовете", коментира "алтернативен" на мейнстрийма родител в една от по-големите образователни групи във фейсбук.

За мнозинството обаче тестовете в училище се оказаха тежка форма на нарушаване на правата на децата им. Над 40% от родителите на малките ученици официално не са дали съгласието си те да се върнат присъствено в училище. "Децата ще си седят вкъщи и ще им преподаваме родителите им, докато Министерството на фашизма не дойде на себе си", пише гневен родител във фейсбук. Потребителите в същата група са произвели километрична опашка от постове, в които се жалват, че тестването ще навреди на психиката на децата им. Не помогна и припомнянето, че в "Пипи Дългото чорапче" Томи, Аника, Момо и Пипи си правят състезание по плюене.

"Абе ще плюят в пликче преди първия час тия деца, бе! Няма да им правят мозъчна операция", възкликна в коментара си Полина Паунова от "Свободна Европа".

Съпротивата от учителското съсловие издига битката със здравия разум на още по-високо равнище. "Има напрежение във все повече учителски колективи. Има цели колективи, които са подписали дори декларации за отказ, има и места, на които дори и родителите отказват да правят тестове", обясни директорът на 107 ОУ "Хан Крум" Данко Калапаш за "Нова" в понеделник. Стигна се дотам много училища да търсят доброволци, за да може малките ученици да бъдат тествани.

"Пичове, при този интелектуален потенциал в българското училище не знам въобще защо просто не оставим децата да учат от ТикТок и да се приключва", коментира в социалната мрежа адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш