Мини, ако можеш

Тунелите по магистралите са като морски шах - никога не знаеш кой и кога ще е затворен

Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?
Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?    ©  МРРБ
Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?
Кога светлината на всички тунели по магистралите ще светят зелено?    ©  МРРБ

Най-лошото, което може да ви се случи в тунел на българска магистрала, е да умрете. Да, след онзи фатален момент през февруари 2017 г., когато падаща лампа в тунела "Ечемишка" се вряза в кола и отне живота на пътуваща вътре жена, залозите за преминаване през черните дупки в българските планини се вдигнаха сериозно.

Погледнато от тази гледна точка, фактът, че те през по-голямата част от годината са непроходими, изглежда като бял кахър. На този фон дори километричните задръствания, които се случват редовно на "Хемус", а от няколко седмици - и на "Тракия", са малка цена за плащане за факта, че успяваш да се прибереш сравнително невредим.

И все пак, ако слезем от вечните теми за живота и смъртта към по-ежедневните: например колко е нормалното време за пътуване между два съседни града, свързани с магистрала; какъв е приемливият срок за ремонт на тунел; за какво ги дупчим тия планини, ако не можем да минаваме през тях; тогава стигаме до логичния въпрос, който хиляди шофьори си задават всяка седмица - кога за бога, всички тунели по всички магистрали ще работят едновременно.

Тази седмица започна с репортажи от "Тракия", на които се виждаха километрични опашки първо в едната посока, после в другата, около тунела "Траянови врата". Причината - ремонт на едната от тръбите. Това може да е изненадващо за хората от Южна България, но е ежедневие за онези от Северна - там господарят на пътищата АПИ играе морски шах с тръбите на няколкото тунела и няма жив шофьор, който да помни кога за последно всичките са били отворени.

Например в периода 2016 - 2017 г. се ремонтираше тръбата на "Ечемишка" в посока Варна. После трагедията затвори другата тръба. Досега за ремонта на двете са изхарчени или предвидени общо около 30 млн. лв., а ремонтът продължава - тунелът беше затворен наново през май тази година, като беше съобщено, че ще бъде отворен през септември. Проверка на "Капитал" обаче показа, че срокът за изпълнението е удължен до края на 2021 г., защото доставките в Европа били забавени.

"Медиапул" цитира щедрото обещание на новия шеф на АПИ Ивайло Денчев от тази седмица, че за Коледа и двата тунела - "Ечемишка" на "Хемус" и "Траянови врата", ще бъдат отворени. Денчев уточнява, че ще има "аварийно осветление". Което, преведено, означава, че когато минат светлите празници, светлината в тунела отново ще изгасне и ремонтите ще продължат.

С оглед на това "Капитал" призовава да бъде обявен "Ден на отворените тунели", в който родителите да могат да водят децата си и да им показват, че понякога се случват чудеса.

Още от Капитал

Аre you Djoking?

Аre you Djoking?