По търсачката ще ги познаете

Как алгоритъмът на Google видя България през 2021 г.

Сред най-популярните търсения, посветени на политици, тази година има сериозен обрат, да не кажем дори преврат.
Сред най-популярните търсения, посветени на политици, тази година има сериозен обрат, да не кажем дори преврат.
Сред най-популярните търсения, посветени на политици, тази година има сериозен обрат, да не кажем дори преврат.    ©  Надежда Чипева
Сред най-популярните търсения, посветени на политици, тази година има сериозен обрат, да не кажем дори преврат.    ©  Надежда Чипева

В година, в която българинът имаше незавидната участ да гласува цели три пъти на парламентарни избори и един път на президентски, той все пак демонстрира разнообразни интереси и извън политиката, както си личи от ежегодния преглед на най-популярните търсения в глобалната онлайн търсачка Google. Прави впечатление не само очаквано високият интерес към футбола и внезапните турбуленции в личния живот на българските лайфстайл и фолк звезди, но и към занимания като готвенето на яйца по панагюрски, какво се яде на Сирни заговезни, лунните диети и корейския сериал Squid Game.

Безспорно едно от най-впечатляващите имена в класацията на Google е това на Джулиана Гани - фотомодел, риалити звезда и инфлуенсър. След доста разгорещени дебати в редакцията стигнахме до заключението, че никой от нас не е много наясно с какво точно се занимава тя, освен че е известна с това, че е известна. За разлика от плеймейтката Маги Бадер, която също се е промъкнала в топ класацията на Google покрай слуховете, че е митичната "Мата Хари", заснела видеоклипове от спалнята на бившия премиер Борисов.

Сред най-популярните търсения, посветени на политици, тази година има сериозен обрат, да не кажем дори преврат. Първо място вече не принадлежи на дългогодишния фаворит Бойко Борисов и отива при "българския Джон Траволта", както е популярен евентуалният бъдещ премиер Кирил Петков. Неговият политически близнак Асен Василев обаче не попада дори в топ 10 на тази класация. На едно от почетните места е доайенът Мика Зайкова, чиито духовитости от парламентарната трибуна ще оставят трайна диря в българската меме култура.

В категорията на Google търсенията, започващи с "какво", определено прави впечатление, че хората не са особено наясно "какво означава ЛГБТИ". Но това, което наистина ги затруднява, е да си отговорят на въпроса "какво да ям". Също така българите (и най-вероятно подрастващите от тях) очевидно имат проблем да разберат "как се пише есе".

Въпреки че въпросите "Как се гласува машинно" и "Какво е мажоритарен вот" заемат водещи места в две от категориите на Google, това явно не е успяло да увеличи много избирателната активност по време на четирите вота през тази година. Следвайки същата логика, популярността на търсенето "как се вади ковид сертификат" явно не е спомогнала много за ускоряването на ваксинационния процес.