Дайте някой гирлянд за София

Проблемът с окаяния предколеден вид на столицата не са парите, а кражбите им и манталитетът на общинското ръководство

Тази година и Postbank разположи коледна елха между "Патриарх Евтимий" и "Витоша"
Тази година и Postbank разположи коледна елха между "Патриарх Евтимий" и "Витоша"
Тази година и Postbank разположи коледна елха между "Патриарх Евтимий" и "Витоша"    ©  Надежда Чипева
Тази година и Postbank разположи коледна елха между "Патриарх Евтимий" и "Витоша"    ©  Надежда Чипева

Дойде ли Коледа, Столичната община протяга ръка някой нещо да й даде за украса. Така се сдобива с някое "празнично" рекламно лого на окачени тук-там пана и гирлянди.

В последните дни фейсбук се напълни със снимки от чужди столици и градове с неизбежните сравнения с окаяния предколеден вид на София. Години наред управата се измъква с "традиционната" кампания "Да украсим София за Коледа", която прехвърля на гражданите тази задача.

Тази година софиянци обаче не бяха така мили и се разгневиха на коледния подарък от общината - нелепата рекламна конструкция пред Народния театър.

"И колко години трябва да минат, за да зацепят в общината, че е впечатляваща клетост, мизерия и комплексарщина да приемаш и одобряваш всяка грозотия, само защото е безплатна, подхвърлена без всякакви естетически качества от някоя фирма. Целият център е осеян с хаотични, безобразно неадекватни, архаични лампички, но за сметка на това с огромното лого на фирмата, която ги е платила", написаха от "Деволюция" във Фейсбук. След лавина от негативни реакции и изрична петиция до администрацията на Фандъкова грозната грамада пред Народния театър набързо беше прибрана.

"Ние затова дойдохме с децата - да видят елхата, ама тя не свети, даже обиколихме няколко пъти да не би да е друга елха. Друг път ще дойдем, догодина като я пуснат", каза Янко Томов в репортаж на Bulgaria On Air за общинската елха пред НДК след официалното й представяне. Няколко дни по-късно елхата все пак светна, но така и не успя да впечатли никого.

Във фейсбук групата Foreigners in Sofia and Friends Рита Оливера уцели десетката с въпроса: "Здравейте, хора. Мои познати ще идват до София, дали знаете кога ще започнат да украсяват за Коледа в центъра?". Сред отговорите, които получи, имаше и съвет да заведе приятелите си в Букурещ.

"Спаси София" показаха снимки от впечатляващо украсената столицата на Грузия - Тбилиси, която не получава еврофондове и разполага с доста по-малък бюджет от софийския. "София няма коледен дух, броди един коледен призрак", коментира общинския съветник Борис Бонев. Снимки в социалните мрежи показаха, че дори и в бедния северозападен край на България центърът на Видин е украсен и по-богато, и с повече вкус.

Обяснението на общината с липсата на за мрака, в който е потънал градът, от ден на ден става все по-дразнещо. Ако трябва да продължим въпроса на "Деволюция", колко години трябва да минат, за да зацепят софиянци, че проблемът не са парите, а кражбите им и манталитетът на столичната управа.