Сипи една белина!

Поне 10 000 българи пиели подобно на белина вещество за лечение и профилактика на ковид

"Виждаме, че дезинфектантът унищожава вируса за минута. Има ли начин да направим нещо подобно и в тялото чрез инжектиране, като почистване отвътре?" Само часове след думите на Доналд Тръмп през април 2020 г. - в началото на ковид пандемията, стотици американци се озоваха в спешните отделения заради поглъщане на белина или дезинфектанти. Впоследствие проучване показа, че над една трета от американците са използвали химикалите по рисков за здравето начин - например почиствали са с тях храна, правили са си гаргара и дори са ги поглъщали.

В България за ковид може да се разпространяват какви ли не конспирации, фалшиви новини и алтернативни лечения, но поне това с белината, слава богу, си спестихме. Или поне така си мислехме допреди няколко дни. В понеделник обаче bTV излъчи свое разследване, според което поне 10 000 българи пият хлорен диоксид - препарат, сходен на белината, за лечение или за предпазване от ковид.

Веществото се продава напълно легално, макар никак да не е евтино - екипът на bTV го поръчва онлайн за около 47 лв. за 100 мл концентрат, под имената CDS или MMS (Miracle Mineral Supplement). Продавачите не го препоръчват като лекарство, защото това е незаконно, но упътват купувачите за информация във фейсбук групите, посветени на веществото.

Именно в затворени групи в социалната мрежа вярата в лечебните свойства на хлорния диоксид се разпространява най-активно. В тях отричащите традиционната медицина обменят опит как да се лекуват от ковид сами. Според указанията за целта веществото се разрежда по формула и се пие, а също може да се маже върху кожата или дори да се впръсква в интимните части. Администраторите на групите активно консултират потребителите. Те твърдят, че с веществото тежко болни от ковид се оправят за 2-3 дни и че с него може да се излекува всичко - от пърхот през аутизъм до рак. И, разбира се, "прецаква тотално фарма мафията". Един от най-активните проповедници на "лечението" - Росен Бакалов, работи като шпакловчик, твърди bTV.

Иначе в реалния свят хлорният диоксид е индустриален обезцветител (вид белина), токсичен химикал, който при вътрешен прием в големи дози предизвиква гадене, повръщане, диария и опасно за живота падане на кръвното налягане вследствие на обезводняване. Всъщност членове на групите наистина се оплакват от главоболие и гадене. Но според администраторите това е заради слънчеви изригвания, магнитни бури или пълнолуние.

Ама, разбира се. И наздраве!

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 1

  Да се тровят, не е голяма загуба - малко ще намалеят глупаците.

  Нередност?
 • 2
  andersen_1999 avatar :-?
  Андерсен
  • + 1

  От тези "затворени" фейсбук групи може да се разбере доста за нагласите и вярванията на средностатистическия българин. Точно в такива групи се споделят уж "истинските" новини и факти и за ковид и за още много други конспиративни теории, които си мисля че са над останалите и че знаят нещо повече. А всъщност точно тези групи са най-големия разпространител на фалшивите новини и всякакви измислици.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Черен гологан не се губи

Черен гологан не се губи

"Да бъде или не"*

"Да бъде или не"*