Патриархът на "военните операции"

Руският патриарх Кирил оправда нападението над Украйна с гей парадите и либералните ценности на Запада

Руският патриарх Кирил
Руският патриарх Кирил
Руският патриарх Кирил    ©  Shutterstock
Руският патриарх Кирил    ©  Shutterstock

Кремълската пропаганда се е заела със задачата да покаже всички възможни уродливи лица на войната. Основателно за челно място в една подобна класация биха се борили възпитаниците на КГБ, изпълняващи ролята на пастири на православното християнство. И на първо място - руският патриарх Кирил (офицерът Гундяев), който в проповедта си за Сирни Заговезни в неделя всъщност благослови избиването на невинни хора в Украйна, посочвайки като основателна причина за руската инвазия... гей парадите. Заради които войната в Украйна била не само физическа, но и "метафизическа" срещу либералния западния свят.

Споменатата "проповед" всъщност е съпътстваща военната агресия на Москва вербална агресия срещу християнските ценности. В социалните мрежи веднага припомниха и връзките с КГБ, и данните за безбожно охолния живот на руския патриарх - вили и луксозни апартаменти из цяла Русия, лична яхта и часовници за по над 30 000 долара. Срещу което резонира пропагандата на Кремъл. Както днес Гундяев-Кирил повтаря, че Украйна не съществува като държава, а е част от "руските земи и свят", по същия начин благослови репресиите на Путин срещу руските граждани, анексирането на Крим, бомбардировките над жилищни квартали в Сирия и т.н. Заради подкрепата му за руската агресия обаче все повече православни свещеници в Украйна отказват да почитат главата на църквата и го наричат "патриарха на военната операция", се казва в коментар на AP.

Кирил, изглежда, все повече губи влияние и в останалия православен свят. "Нека разтворим сърцата си за нашите страдащи братя и да ги подпомогнем - всеки с каквото има възможност, в постигналата ги беда. В дните, когато целият свят състрадава и оказва всячески помощ и подкрепа на бедстваща Украйна и на нейното население, православна България и родната ни Църква също са съпричастни", призова българският патриарх Неофит в обръщение в понеделник. А пловдивският митрополит Николай, известен също с позлатения си ролекс и анатемосването на гей парадите, изненадващо остро осъди агресията. "Днес Русия нападна Украйна и това е толкова богопротивно и нередно, че няма думи, с които да изразя горестта си и тази на всички българи. Това не е война за вяра, а геополитическа война. Война от гордост и за територия. Това е война между братя и тя нанася огромно рана върху тялото на православната църква", заявил Николай със сълзи на очи според "24 часа".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

vilis pauperis*

vilis pauperis*

Капризна операция

Капризна операция