Нови мазни номера

   ©  Георги Кожухаров

След захранената от медии и социални мрежи истерия с цените на горивото миналата седмица, която прерасна и в политически сблъсък между управляващите и ГЕРБ, дойде ред и на епизод 2: истерия с олиото.

Всичко започна с репортажи още миналата седмица, в които производители прогнозираха, че заради войната в Украйна цената ще скочи двойно. Речено - сторено: литърът на места, особено в малките магазини, удари 5-6 лв. Голяма верига направи грешката да пусне промоция на определен бранд за 2.99 лв. и опашките се извиха от ранни зори, напомняйки за едни други времена. Пред един магазин се стигна до бой, разправии и посинели ръце, пред друг пък възрастен мъж почина насред 300-метрова опашка. За да няма нови инциденти, хипермаркети отмениха планирани промоции.

Вълненията не секнаха и от уверенията на сдружението на големите търговски вериги, че въпреки кризата в Украйна складовете са пълни и няма недостиг на храни. Пред камерите на централните емисии възрастни жени призоваваха за регулиране на цените и проклинаха пазарната икономика.

Вицепремиерът Нинова пък пак имаше повод да се изяви в новата си роля на борец със спекулата. "Производствената цена на литър олио е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата", каза тя на специален брифинг.

Разбира се, темата превзе и социалните мрежи, където опашките за олио станаха повод за ново противопоставяне - дали е от беднотия или простотия.

И отново не бе подмината и политическата нишка в истерията. "Производителите са 5-6, но са близки до Бойко и тормозят хората. Много ГЕРБ-аджийски пари се появиха в земеделието и надуха цени на наеми, лъжат, че нямало гориво, олиото било скъпо... ", заяви пред "Евроком" позабравеният аргобизнесмен Светослав Илчовски, който нашумя преди няколко месеца с обвинения в корупция към бившите управляващи и приближени до тях бизнесмени.

Интересен детайл в историята е, че подобни истерии за цените на горивата и олиото се появиха и в съседна Румъния, което неизбежно повдига съмнения, че всичко може да е дирижирано. Самите управляващи дори предположиха кои продукти ще са на мушката на спекулата в епизод 3: брашно, яйца и захар, казва зам-министърът на земеделието Иван Христанов пред "24 часа".

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fbr45306322 avatar :-P
  MyTwoCents

  Обаче никой не смее да пипне ракията, защото тогава вече ще стане страшно...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

vilis pauperis*

vilis pauperis*

Капризна операция

Капризна операция