Почетната загуба от Хърватия е голям успех

Провалите на българския национален отбор по футбол се приемат за успех от ръководството на БФС на фона на все повече скандали във федерацията

Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов футбол
Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов футбол
Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов футбол    ©  Надежда Чипева
Протестен плакат пред БФС срещу Борислав Михайлов футбол    ©  Надежда Чипева

Кирил Десподов театрално съблича фланелката си в наказателното поле на противника, а секунди по-късно получава втори жълт и е изгонен. Нападателят току-що е отбелязал гол във вратата на Хърватия, с което националният отборът ни повежда 1:0 в приятелска среща във вторник, но отборът ни губи с 1:2. Което може и да се приеме за почетна загуба - все пак е от световния вицешампион. Само преди дни сме загубили от непретенциозния тим на Катар. "Доволен съм от показаното. Вината си е наша. Това е най-добрият мач, който сме играли в контрола", каза след мача по БНТ селекционерът Ясен Петров.

"Голяма глупост на Десподов лиши България от престижен резултат с Хърватия", ядосват се обаче в sportal.bg, а футболистът е съсипан от критики и шеги в социалните мрежи. Самият той признава, че е недоволен, и го отдава на еуфорията. Емоцията му за мач от такъв ранг предизвиква недоумение дори и в Англия. "Защо Десподов беше толкова развълнуван е голяма мистерия", чудят се в The Sun, цитиран от topsport.

Извън емоцията обаче в българският футбол през последните години няма резултати за престиж, но пък има доста срамни. За последните си 20 мача националният отбор имa 4 победи, като нито една от тях не е като гост.

Пропадането е на фона на продължаващи битки във федерацията между Димитър Бербатов и Борислав Михайлов, който смята, че футболът се развива в правилната посока. Преди дни с лекота БФС изключи 104 аматьорски клуба и им забрани да участват в първенствата, след като гласуваха срещу него на конгреса, свикан от Бербатов на 18 март. Последваха протести, на един от тях в Бургас изгориха и перука.

"Това е реваншизъм", отвърна Бербатов. БФС нямаше смелостта да вземе такова решение и срещу професионалните клубове, участвали в конгреса, сред които е и "ЦСКА-София", а само ги глоби. Последва декларация от клуба, без да се споменават имена, в която имаше квалификации като "въздържател", "г-н Оставка", "Хегемон Десети", насочвайки към Михайлов и към собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Малка утеха в цялата цялата история е фактът, че националният отбор до 17 години се класира на европейското през тази година. "Поне малко радост", отвориха шампанското и в Topsport.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

vilis pauperis*

vilis pauperis*

Капризна операция

Капризна операция