Кремъл срещу фактите за Буча

Български медии безкритично ретранслират съобщения на руската държавна агенция ТАСС, докато New York Times и France Presse правят анализи на сателитни снимки и доказателства на очевидци

"Лъжата в нашата държава се е превърнала не само в морална категория, но и в поддържаща колона на държавата." Този цитат от Александър Солженицин остава точно толкова приложим за Русия днес, колкото е бил и за Съветския съюз преди 60 години. С изострянето на военния конфликт в Украйна информационната война на Кремъл става все по-нелепа и агресивна. Пропагандната машина на Кремъл се задейства на пълни обороти, за да обяви разкритията за убийствата в Буча за измама и провокация, дело на кризисни актьори, въпреки че големите западни медии с екипи на място бързо опровергаха руската дезинформация.

Веднага след като в мрежата започнаха да излизат кадри на масови гробове и на десетки цивилни жертви по улиците на украинското градче, редица руски институции начело с министерството на отбраната и външното министерство описаха снимките и видеата като "поредната измама, инсценирана продукция и провокация от киевския режим за западните медии". Ден по-късно в Telegram каналът на руското МО сподели кратко видео с коментар "Видеото с телата буди недоумение: тук на 12 секунда "трупът" вдясно движи ръката си", който бързо набра скорост в мрежата и беше разпространен на различни езици, включително на български, пише factcheking отделът на France Presse.

Руските манипулации на темата не издържат дори на минимален преглед. Мониторинговият екип на BBC и множество наблюдатели в Twitter бързо показаха, че твърденията, че една от жертвите се движи, са неверни - става дума за капка вода на прозореца на колата, от която се снима. Анализ на фотографиите и сравнение със сателитни данни на New York Times пък показа, че много от цивилните жертви са лежали мъртви по улиците на украинското градче още 3 седмици по-рано, когато руските войски контролират града. Независима проверка на сателитните данни за Буча от март насам на France Presse потвърждава проверката на NYT. Международната правозащитна организация Human Rights Watch пък разполага със свидетелски показания за зверства и екзекуции на цивилни в града още от първата седмица на март.

Въпреки мълниеносните опровержения руската дезинформация продължава да се повтаря и набра скорост и в българското медийно пространство. В България "Труд" безкритично препубликува официалните позиции на Москва от ТАСС със заглавия от типа на "Русия разследва украинската провокация в Буча". Депутат от управляващата коалиция също се включи в разпространението на дезинформация. "Филмът, който се опитват да ни прожектират, наречен "Клането в Буча", щеше веднага да се класира за такава награда ["Оскар"]", каза на 4 април депутатът от БСП Александър Симов в предаването на червената партийна телевизия БСТВ "Актуално от деня". Според него кадрите от Буча са фарс, защото "най-малкото ако руската армия и Владимир Путин искаха да избиват украинци, досега да са направили Киев на руини".

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 5
  • + 4

  "...ако руската армия и Владимир Путин искаха да избиват украинци, досега да са направили Киев на руини"."

  Искаха, но не можаха, гадовете!

  Нередност?
 • 5
  geoimg avatar :-|
  Geoimg

  Капитал, Гьобелсово Министерство на Истината!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

vilis pauperis*

vilis pauperis*

Капризна операция

Капризна операция