Кой се страхува от "Сармат"-а на Рогозин

Шефът на "Роскосмос" обсипа България със словесни "ракети", след като страната ни спря самолета на външния министър Лавров

Отказът на България, Северна Македония и Черна гора да пропуснат през въздушното си пространство руския външен министър Лавров по пътя му към сръбската столица Белград закономерно отприщи невиждана словесна буря от страна на Кремъл. Перлата в короната на агресивната реторика обаче безспорно дойде от бившия вицепремиер и настоящ ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

"В какво е добър "Сармат"? Той няма да иска за разрешение за полет от страхливите българи, от отмъстителните румънци и от черногорците, които предадоха общата ни история. Точно като и от шведите", написа в Twitter ексцентричният функционер от близкото обкръжение на Путин. Въпросният "Сармат" е нова междуконтинентална балистична ракета, която попада в арсенала от нови руски стратегически оръжия на Русия, с която тя се опитва да плаши Запада през последните години. Въпреки абсурдността си въпросната заплаха логично провокира масово негодувание и гняв в българското обществено пространство.

Грубият тон на Рогозин обаче отдавна вече е нещо по-скоро очаквано и това не е първият път, когато той заплашва друга държава с ядрен удар. "Румъния по искане на САЩ затвори въздушното си пространство за моя самолет. Украйна отново не ме пропуска. Следващия път ще летя с Ту-160", обяви той още в далечната 2014 г., когато се опита да достигне по въздуха до сепаратисткия регион Приднестровие в Молдова, но Букурещ не го пропусна. Ту-160 Blackjack е свръхзвуковият бомбардировач ракетоносец, използван от стратегическите ядрени сили на Русия.

Бившият вицепремиер е излизал много извън рамките на приемливата реторика и по адрес на Япония. След официален протест на страната заради посещение на бившия руски президент Медведев на Курилските острови Рогозин написа: "Ако бяха истински мъже, следвайки традицията, щяха си направят харакири и най-после да се успокоят. Всичко, което правят, е да вдигат шум."

Ръководителят на "Роскосмос" ще се запомни и с други паметни изказвания. След налагането на икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. той призова "САЩ да започнат да транспортират астронавтите си до Международната космическа станция, използвайки батути". По това време NASA вече беше пенсионирала своите космически совалки и наемаше места на борда на космическия кораб "Союз" за пилотирани полети до орбиталния комплекс. Рогозин отправяше подигравки и по адрес на компанията SpaceX, съмнявайки се в способността й да извърши частни пилотирани полети. Което накара основателя на фирмата Илън Мъск задочно да му отговори в Twitter след първия полет на Crew Dragon с репликата: "Батутът проработи!"

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал

Фалшив романс по БНТ

Фалшив романс по БНТ