Ново 20 - протест срещу детска градина

За първи път в София имаше недоволство срещу изграждането на ново детско заведение

Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.
Върху част от предвидения за детска градина терен паркират коли. Това няма да е възможно при реализацията на проекта.

В София е имало десетки протести заради липсата на места в детските градини. Но тази седмица за пръв път имаше и недоволство срещу изграждането на нова детска градина в един от най-критичните откъм места за децата квартали - "Стрелбище".

Ситуацията е малко като в оня виц - "Зайо защо си с шапка, Зайо защо си без шапка". Но не е смешна.

Планът за изграждането на детската градина е от две години. Мястото и проектът са известни - става дума за междублоково пространство, което е общинска собственост и на което ще се запазят съществуващите игрища, а постройката ще бъде на два етажа с озеленен двор. Затова протестът изглежда повече от странен.

"Целият квартал и от съседните райони се събират тук. Когато децата свършат училище или детска градина, идват със своите родители или самостоятелно. Това е пространство, на което разчита всеки един жител на квартала да се чувства спокоен и да диша чист въздух. Искаме само да запазим зеленината, която е наследство от нашите родители. Те общо са решили, че това пространство трябва да остане за поколенията", казва един от протестиращите пред bTV, без обаче да обясни как буквално в съседното междублоково пространство се е пръкнал хипермаркет въпреки "завета на родителите".

"Група граждани осуетиха физически първата копка на новата детска градина. Проектът обаче започва и ще бъде реализиран. Доводите на хората, с които успях все пак да проведа разговор, бяха, че не искат да се премахне зеленината и че не искат новата детска градина да е на това място. Със съжаление започвам да осъзнавам, че малки групи хора, въоръжени с висок патос и изопачени аргументи диктуват дневния ред на цели квартали. В този случай няма да го допусна", отговори във фейсбук районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов.

Всъщност спорът е нелеп. От детската градина без съмнение има нужда - само в кв. "Стрелбище" има над 200 неприети деца тази пролет, а в целия район "Триадица" са с пъти повече. По проект зеленината се запазва - премахват се само десет дървета. А около градината ще има нови детски площадки, каквито сега липсват. Двете спортни игрища пък ще бъдат реновирани и ще останат със свободен достъп.

"Да, вечер няма да може да се пие бира, да се пушат цигари и да се трупат боклуци", казва още Божилов.

Ще добавим и това, че в част от "спорната" зелена площ занапред няма да могат и да паркират коли както сега.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tulup avatar :-|
  tulup
  • + 3

  Пропускате малко следната дребна подробност:

  Председателят на районната структура на ГЕРБ в Триадица организира политически протест срещу изграждането на нова детска градина в кв. Стрелбище в Триадица. Михаил Владов- бивш общински съветник от ГЕРБ и настоящ председател на районната организация на партията е активен в социалните мрежи, пускайки коментари против изграждането на ново детско заведение в общински имот, отреден от десетилетия за детска градина. На терен г-н Владов изпраща сина си- Владимир, както и съпругата си- Таня, които са сред най-активните участници на протеста. Г-жа Владимирова стига почти до агресия, призовавайки хората да обградят районния кмет и да му търсят сметка.

  Нередност?
 • 2
  ofs16584752171132597 avatar :-|
  Красимира Дячка

  Сложете атуални снимки на игрищата за които пишете.Престанете да си измисляте репортажи защото гледните точки не са само на Божилов ние също имаме какво да кажеме

  Нередност?
 • 3
  nat16587782921133030 avatar :-|
  Todor Tsankov

  Много подвеждащо пишете и си играете с фактите тематично в подкрепа на кмета. Снимка без растителност - есенна, лъжете за броя на дърветата - не са 10, а поне 60. И други подобни.
  Според думите на кмета наименованието в общия устройствен план (ОУП) е архаично, а забележете самият статут на земята е съвременен! За справка статута е определен преди повече от 40 години, когато кмета дори не е бил и малко момченце (той няма 40 години). Тогава в този план от 76-та година (по спомен) не се е предвиждало подобна гъстота на сградите и броя на живущите.Всеки може да направи справка в кадастъра. Питам, кой е виновен за уплътняването на квартала в частност и на район Триадица глобално? Как се построява цял квартал без никаква инфраструктура, училища, детски градини, поликлиники и прочие - визирам Манастирски ливади! КОЙ е виновен, ние ли? Как на парцел за една къща (в общия случай декар) израстват блокове на пет етажа с четиридесет апартамента? Истината е следната - опаковано под идеята за общото благо (ДГ) ще се усвоят едни пари, а качеството на живот в квартала ще се влоши. Искаме от кмета да смени статута на парцела и да намери друг по подходящ за ДГ. Ако не може да свърши работата оставка и следващия! Все пак той не е кмет само на хората с деца на възраст от 2 до 6 години.

  Нередност?
 • 4
  delta avatar :-|
  delta

  За кмета, който се прави на ударен....коли се паркират в много малка част от зоната и ако се направи нормална ограда или се сложат колчета, никой няма да п са паркира. Да сравниш 10-20 човека с цигари и с бира и цял квартал е смехотворно. Г-н Кмета има 0 социален опит и 0 загриженост към недоволство на една много голяма група хора, която той нарича 'малка'. Супера също е една много спорна постройка, защото всички наоколо страдаме от паркирането на всички пазаруващи..да се замисли дали да не поиска един подземен паркинг на супера?!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Фалшив романс по БНТ

Фалшив романс по БНТ

vilis pauperis*

vilis pauperis*