Сутрешен блок - 2 май

Няма да има сделка по продажбата на БТК, британската армия поставя ракетни установки по лондонските покриви, а САЩ обяви за законни убийствата с безпилотни самолети зад граница

 

Максимални температури за страната днес:

София 28°

Пловдив 29°

Варна 27°

Бургас 24°

Русе 32°

Благоевград 31°

България Няма сделка Сделка за продажба на БТК няма да има, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Причината е, че кредиторите не са харесали офертите на тримата кандидати за българския телеком. Най-силната сред тях беше на единствения стратегически участник - Turkcell, но компанията е поискала прекалено голяма сума от цената да остане блокирана до изясняването на претенциите на държавата към предишните купувачи на телекома. Предложенията на другите два кандидата - Корпоративна търговска банка, която участва заедно с руската ВТБ, и на Тор Бьорголфсон са определени като слаби, допълниха източниците. В резултат БТК остава във владение на кредиторите си, а нов опит за продажба може да има най-рано след година-две. (Капитал Daily)

Важна стъпка Прекият избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота е най-добрият вариант, който не само ще спомогне за връщането на доверието към съвета от страна на обществото и магистратурата, но и ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт. Това се казва в официално писмо на главния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей, изпратено на 24 април до правосъдния министър Диана Ковачева, с което Mediapool разполага. По неофициална информация тази категорична позиция на комисията се декларира за втори пореден път само в рамките на последния месец във връзка с готвените от правителството промени на Закона за съдебната власт (ЗСВ). (Медиапул)

Да изобретяваш пречки Абсурдни пречки пред подобряването на работата на администрацията са изтъкнали министерствата в отчетената като успешна административна реформа. Ведомствата са бламирали голяма част от първоначално предложените мерки, като са се оправдали, че изпълнението им е нецелесъобразно. Така нарочени за закриване структури се оказаха спасени, бизнесът ще продължи да плаща за скъпи и абсурдни лицензионни режими, а електронните услуги за гражданите ще продължат да са химера. (Сега)

Пътуване по празниците Само през българо-гръцката граница от началото на почивните дни са преминали над 35 хиляди моторни превозни средства и над 117 хиляди пътници, съобщиха от граничната полиция в Смолян. Засилен трафик се очаква и днес. В последния от четирите почивни дни ще има полицейски постове ще има на входно-изходните трасета на столицата и големите градове, съобщи МВР. Целта е да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение. Зелена вълна ще подпомага трафика от и към столицата. (Дневник)

Европа

Ракетни установки по покривите Командването на британската армия защити в понеделник плановете си да инсталира зенитни батареи по покривите на жилищни сгради, за да защити Лондон от атаки като тази от 11 септември 2001г. по време на олимпийските игри това лято. До откриването остават 88 дни и военните започват тази седмица тестове на ракетна отбрана по 6 пункта около олимпийското село. Това е част от тренировките за най-мащабната операция за сигурност в мирно време в историята на страната. (Guardian)

Първомайското шествие на Путин Руският президент Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин, който след седмица ще се закълне като нов президент на страната, поведоха 150-хилядно шествие в Москва. Празничното първомайско шествие се организира от синдикатите в чест на Деня на труда и пролетта. Освен Медведев и Путин в първите редици бе и московският кмет Собянин. Огромното множество демонстрира твърдата си подкрепа към тандема Путин - Медведев. До двамата беше издигнат плакат "Ние сме сила", както и - "Путин! Медведев! Напред, Русия!" и "Дойде пролетта, блатото изсъхна". (AFP)

САЩ

Узаконяване на безпилотните убийства Американската кампания да се използват безпилотни самолети за ликвидиране на въоръжени бунтовници в други държави отговаря на международното право. Това заяви в реч съветникът на президента Барак Обама за борба с тероризма Джон Бренан. В рядко срещано признание и оправдание на спорната тактика той в понеделник се опита да даде обяснение за програмата, която действа от години и се смята за секретна част от действията на ЦРУ. (Reuters)

Стратегическо споразумение в Афганистан Президентът на САЩ Барак Обама и афганистанският му колега Хамид Карзай подписаха днес стратегическо споразумение за партньорство, което планира бъдещето на американско-афганистанските връзки, след края на мисията на НАТО в страната. Обама, по време на необявена визита в Кабул, заяви, че на Афганистан му предстоят трудни дни, но народът на страната контролира своето бъдеще. Според подписаното споразумение, американските сили ще се оттеглят от азиатската държава след 2014г. (Huffington Post)

Свят

Оттегляне от политиката Бившият лидер на партия "Кадима" Ципи Ливни, която изгуби лидерския си пост през март, обяви, че напуска парламента, но милее твърде много за Израел, за да се оттегли и от обществения живот. Във вторник Ливни подаде оставка от парламента, като в оставката си предупреди, че израелските лидери поставят съществуването на страната на опасност, като предпочитат да пренебрегват нарастващото нетърпение на международната общност. В изявление пред пресата Ливни заяви, че е имала "честа да ръководи Кадима на избори, да получи общественото доверие и да гарантира на партията си 28 места в парламента". (BBC)

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Не е задълително т.н. административната реформа задължително да е успешна. Просто така е редно да се каже, за да се оправдае голямото говорене какъв невероятен план е замислен и какви решителни действия са предприети. Всъщност цялата шумотевица опираше само едното ликвидиране на структури, което по никакъв начин не беше обвързано с подобряване на ефективността на администрацията. Разбира се, че администрацията ще бламира намеренията на правителството, тъй като всичко започна без ясна и разбираема стратегия какви са целите, извън елементарния подход да се съкращават разходи.
  Реалността е друга и остава все така мъчителна и нерадостна. Сливането на приходни администрации в НАП и концентрацията на териториалните звена по никакъв начин не помогна на гражданите и бизнеса да се ускори обслужването. Агенция "Митници" не подобрява приходите и не услява да ограничи контрабандата на акцизни стоки и неплащането на акцизи. Странната агенция по храните е конгломерат от некоординирани структури, което никак не подобри ефективността на контрола. Структурата на горския сектор, въведена с новия закон за горите, не решава нито един проблем, а вместо това създаде условия за корупция и безконтролност.
  Логиката е точно обратната. Първо се иска опростяване на законодателството и структуриране на ясна рамка за законно изпълнение на всяка дейност - за да се избегнат разнопосочните тълкувания при еднотипни нарушения и за да се систематизира контрола. След това трябва да се направи структура на администрацията, която не допуска дублиране на функции. После да се въведе максимално електронно обслужване като предшественик на прословутото "електронно правителство". Тогава вече идва необходимия преглед на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, повечето от които трябва изобщо да отпаднат. Междувременно трябва да се огледат всички наредби и постановления за определяне на таксите за административни услуги и стойностите им да се намалят до нивото на разходите за съответната дейност. Едва последната стъпка ще е се оптимизира числеността на администрацията до ниво, гарантиращо необходимото качество на обслужване.
  ГЕРБ-овците досега не са показали, че са наясно какви са целите и как ще се постигнат. Липсата на ясна идея създава усещане за самоцелно "ръчкане" из администрацията заради мизерни икономии. Но вече се усеща липсата на мотивация в служителите и зачестяват случаите на отказ от обслужване. Но дори и нещо тепърва да се направи, досега не е направено нищо срещу проблемите, които създават общинските администрации. Даже смея да твърдя, че най-острите и нетърпими неуредици се създават от общините.

 • 2
  damqn681 avatar :-P
  damqn681

  ми да!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал