Сутрешен блок - 2 май

Няма да има сделка по продажбата на БТК, британската армия поставя ракетни установки по лондонските покриви, а САЩ обяви за законни убийствата с безпилотни самолети зад граница

 

Максимални температури за страната днес:

София 28°

Пловдив 29°

Варна 27°

Бургас 24°

Русе 32°

Благоевград 31°

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Не е задълително т.н. административната реформа задължително да е успешна. Просто така е редно да се каже, за да се оправдае голямото говорене какъв невероятен план е замислен и какви решителни действия са предприети. Всъщност цялата шумотевица опираше само едното ликвидиране на структури, което по никакъв начин не беше обвързано с подобряване на ефективността на администрацията. Разбира се, че администрацията ще бламира намеренията на правителството, тъй като всичко започна без ясна и разбираема стратегия какви са целите, извън елементарния подход да се съкращават разходи.
  Реалността е друга и остава все така мъчителна и нерадостна. Сливането на приходни администрации в НАП и концентрацията на териториалните звена по никакъв начин не помогна на гражданите и бизнеса да се ускори обслужването. Агенция "Митници" не подобрява приходите и не услява да ограничи контрабандата на акцизни стоки и неплащането на акцизи. Странната агенция по храните е конгломерат от некоординирани структури, което никак не подобри ефективността на контрола. Структурата на горския сектор, въведена с новия закон за горите, не решава нито един проблем, а вместо това създаде условия за корупция и безконтролност.
  Логиката е точно обратната. Първо се иска опростяване на законодателството и структуриране на ясна рамка за законно изпълнение на всяка дейност - за да се избегнат разнопосочните тълкувания при еднотипни нарушения и за да се систематизира контрола. След това трябва да се направи структура на администрацията, която не допуска дублиране на функции. После да се въведе максимално електронно обслужване като предшественик на прословутото "електронно правителство". Тогава вече идва необходимия преглед на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими, повечето от които трябва изобщо да отпаднат. Междувременно трябва да се огледат всички наредби и постановления за определяне на таксите за административни услуги и стойностите им да се намалят до нивото на разходите за съответната дейност. Едва последната стъпка ще е се оптимизира числеността на администрацията до ниво, гарантиращо необходимото качество на обслужване.
  ГЕРБ-овците досега не са показали, че са наясно какви са целите и как ще се постигнат. Липсата на ясна идея създава усещане за самоцелно "ръчкане" из администрацията заради мизерни икономии. Но вече се усеща липсата на мотивация в служителите и зачестяват случаите на отказ от обслужване. Но дори и нещо тепърва да се направи, досега не е направено нищо срещу проблемите, които създават общинските администрации. Даже смея да твърдя, че най-острите и нетърпими неуредици се създават от общините.

  Нередност?
 • 2
  damqn681 avatar :-P
  damqn681
  • + 1

  ми да!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал