Сутрешен блок: 18 септември

България отново ще се размине с Шенген, моряците от кораба "Св. Николай" остават в ареста, а годишнината от "Окупирай Уолстрийт" доведе до масови арести в Ню Йорк

   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
Максимални температури за страната днес:

София 23°

Пловдив 26°

Варна 24°

Бургас 24°

Русе 26°

Благоевград 27°

България

Шенген се отлага, пак Въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген не трябва да бъде обсъждан преди допълнителния доклад на Европейската комисия за Румъния, който предстои да излезе в края на годината. Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи. 

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени, гласи позицията на правителството в оставка на Марк Руте, който се очаква след изборната си победа да оглави и следващия кабинет. (Дневник)

Опълчение срещу Дянков Истинско опълчение е на път да превземе финансовото министерство, пише "Стандарт". Новият бунт започна да назрява, след като финансовият министър Симеон Дянков отново обяви, че ще мести централата на митниците в Русе. Така той престъпва обещанието, което беше дал, за да успокои разбунтувалите се през юли митничари, съобщиха от инициативния комитет на агенцията. Тогава беше постигнато споразумение специална група да оцени плюсовете и минусите, както и цената за преместването. Групата обаче не се е събирала нито веднъж. Въпреки това Дянков обяви, че вече се оглеждат четири държавни сгради в крайдунавския град, които да приютят митничарите. (Стандарт)

Разнобой в ГЕРБ за пенсиите Разнобой между финансовия министър Симеон Дянков и депутати от ГЕРБ се очертава за планираното увеличение на пенсиите и готвената промяна в реда за издължаване на осигуровки и данъци. В понеделник Дянков опроверга шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която в неделя заяви, че пенсиите ще бъдат увеличени най-рано от април догодина. В Русе министърът вчера отсече, че индексирането ще е от началото на 2013 г. (Труд)

Нови данъчни правила Серия от облекчения за декларирането и внасянето на корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица ще влязат в сила от 2013 г. Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа занапред ще важи само за големите фирми. Данъкът върху представителните и социалните разходи вече ще се внася на годишна вместо на месечна основа. Облекчава се и редът за деклариране на отделни категории доходи на физическите лица. Това е записано в законопроекта за изменение на Закона за ДДС, с който се променят и други 6 закона. Промените не бяха представени детайлно от финансовото министерство, макар да касаят огромен брой данъчно задължени фирми и лица. (Сега)

Моряците от "Св. Николай" остават в ареста Всичките 21 моряци, които са били на борда на кораба "Св. Николай", остават в ареста. Решението е взето от специализирания Върховен съд на Испания. Българите ще останат зад испанските решетки до началото на делото. Според тамошните закони, в ареста може да се стои за срок от 2 години, който да бъде удължен с още две. Това означава, че моряците ще стоят не повече от 4 години,в който срок задължително трябва да започне делото.Дотогава трябва да приключи разследването. Прогнозите са, че разследването може да се проточи месеци, дори години. Обвинението срещу българите е "престъпление срещу общественото здраве", с уточнение - "наркотрафик". Съдебният процес срещу българите ще бъде в Испания. (Труд)

Пореден фалит След няколко години агония един от най-старите заводи за електромотори в България - контролираната от Николай Банев "Елма" - Троян, е в несъстоятелност. Ловешкият окръжен съд е открил процедурата в края на юли по искане на двама кредитори, а за дата на неплатежоспособност е определил 1 януари 2009 г. Предявените вземания пред синдика са за около 11 млн. лв., като голямата част са от дружества на самия Банев. Това става ясно от данните за компанията в Търговския регистър, въпреки че тя като публично дружество би следвало надлежно много преди това да е оповестила пред инвеститорите си и пред Комисията за финансов надзор какво се случва с нея. (Капитал Daily)

Свят

Румъния със спрени еврофондове ЕК е замразила голяма част от средствата, които отпуска на Румъния, писаха местните медии. Финансирането на Букурещ чрез структурните фондове на ЕС е в задънена улица, тъй като плащанията по четири оперативни програми на практика са блокирани заради проверките на Брюксел, твърди в. "Евениментул зилей". В началото на август ЕК информира румънските власти, че са открити нередности при договорите за обществени поръчки, сключени преди октомври 2011 г. Очаква се скоро Брюксел да вземе окончателно решение. (Сега)

Атентат заради филма с Мохамед Атентатор самоубиец взриви микробус с местни и чуждестранни работници близо до летището в Кабул тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидец, който видял най-малко девет тела край останките от колата. Осем от убитите били чуждестранни служители, работещи по договор за международна куриерска компания, съобщил полицейски източник. Деветият бил афганистански преводач. Осем работници афганистанци били ранени при експлозията. Отговорност за атентата пое афганистанската бунтовническа групировка Хезб-е-Ислами. (БТА)

Расте напрежението между Китай и Япония Китайски риболовни кораби са достигнали групата острови Дяоюйдао/Сенкаку. По данни на бреговата охрана китайски кораб се е приближил на 24 морски мили към един от островите. Около хиляда китайски риболовни хораба са се отправили към групата острови под предтекст, че следват рибен пасаж. Китайското правителство е заявило, че ще направи всичко възможно за да осигури безопасността на своите граждани. Япония заявява, че ще предприеме необходимите мерки, ако китайски кораб навлезе в японски териториални води. (Фокус)

"Окупирай Уолстрийт" на една година Протестното движение "Окупирай Уолстрийт", което вчера отбеляза първата си годишнина, не успя да парализира финансовото сърце на Ню Йорк и фондовата борса и очевидно губи инерция, констатират наблюдателите. По данни на полицията през вчерашния ден са арестувани над 180 души, главно за неподчинение на органите на реда и опити да блоикрат автомобилното и пешеходното движение, съобщиха световните агенции. В протестите през деня в различни части на града се включиха около 2000 души. Акциите обаче не привлякоха достатъчно участници, за да обкръжат финансовия център с жива верига, както планираха организаторите, а още по-малко да щурмуват борсата.

Още от Капитал