Сутрешен блок: 26 октомври

ГЕРБ обяви данък "Лихва" за оръжие срещу богати, банки и лентяи; Изборният праг за коалиции остава 4%; Гаф за милиони в Столичната община; Войната в Сирия спира за четири дни

   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
   ©  Evgeny Karandaev / Shutterstock
Максимални температури за страната днес:

София 21°

Пловдив 23°

Варна 23°

Бургас 23°

Русе 21°

Благоевград 23°

България

ГЕРБ обяви данък "Лихва" за оръжие срещу богати, банки и лентяи Новият данък върху лихвите, който разбуни обществото, вчера прескочи първата сериозна бариера - ГЕРБ си го гласува на първо четене в Народното събрание. От аргументите на управляващите излезе, че данъкът се въвежда, за да накаже банките, богатите и мързеливите, които кътат пари и не създават работни места. Успоредно с налагането на "възпитателния" данък за спестовните, мнозинството вчера направи дълбок реверанс на фирмите от хазартния бизнес и свали наполовина ставката за онлайн залаганията - от 15 на 7%. Данък "Лихва" няма да важи за детски и други безсрочни влогове. От своя страна подуправителят на БНБ Калин Христов зяви, че данъкът върху лихвите ще възпрепятства растежа в дългосрочен план, защото ще дестимулира спестяванията на домакинствата като източник на инвестиции, а еврозоната, откъдето идва основната част от преките чуждестранни инвестиции, не е в добро финансово състояние. (Капитал Daily, Сега)

"Гаф" за милиони Ръководството на Столичната община откри, че вместо лихва от над 3.2 млн. лв. за частната транспортна фирма "Карат-С" реално дължимата сума е с 2.6 млн. лв. по-малко. Засега "виновник" за грешката не е открит. Но разминаванията варират дори в информацията за какъв период е задължението. Опозицията веднага поиска оставки. А кметът Йорданка Фандъкова спря решението, разпореди проверки и не опита да отрече гафа. Решението за изплащането на главницата от близо 10 млн. лева забавени плащания към "Карат-С" за шестмесечен период и лихвата към тях беше прието на заседание на общинския съвет преди две седмици с много критики от опозицията. Още тогава зам.-кметовете по финансите и по транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов не успяха да дадат отговор за какъв период е изчислена лихвата, както и какъв е процентът й. (Капитал Daily)

Несигурни приходи и в бюджет 2013 Проектобюджетът за 2013 г. мина първото си голямо изпитание и беше приет на първо четене от депутатите в икономическата и бюджетната комисии на парламента. Това е четвъртият поред бюджет на ГЕРБ, за който опозицията и експертите смятат, че приходната част е прогнозирана смело. Разликата е, че за първи път подобна критика отправя и централната банка. Подуправителят на БНБ Калин Христов предупреди за повишени икономически рискове, които може да засегнат и бюджета на държавата. Според централната банка прогнозата за 1.9% реален растеж на икономиката е надценена, както и очакваният ръст на потреблението и вноса. БНБ допусна, че дефицитът ще се окаже по-висок и препоръча да бъдат заложени повече резерви. (Капитал Daily, Сега)

"Политическите решения" на ЦИК ще могат да се обжалват Известните като "политически решения" на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които при липса на 2/3 мнозинство ЦИК отказваше да вземе решение и актът оставаше необжалваем пред Върховния административен съд, вече ще могат да се протестират. Това гласува правната комисия на Народното събрание в четвъртък при второто четене на промените в Изборния кодекс. ГЕРБ обаче отказаха да се позволи присъствието на акредитирани наблюдатели на заседанията на ЦИК. Практиката в повечето демократични държави е именно такава. Управляващите отхвърли предложението на лидера на РЗС Яне Янев за по-висока бариера пред коалициите за влизане в парламента и запази 4-процентния праг за всички участници в изборите. (Медиапул, Дневник)

Губят се 400 млн. лева за здраве В бюджета на здравната каса за догодина би трябвало да влязат близо 400 млн. лв. повече от предвиденото, съобщиха вчера от Българския лекарски съюз (БЛС). Сумата се акумулирала от гласуваното още през 2009-а реално здравно осигуряване на децата от 1 януари догодина. Според него вноската на държавата за българчетата трябва да скочи от 4% на 8%. При около милион деца става дума за 270 млн. лв., които не са разчетени в приходната част на бюджета, пресметнаха от БЛС. Другата част от парите са от увеличените вноски за затворници и студенти и от повишените пенсии. (Труд)

Двойкаджиите без кредит за висше Студентите и докторантите, които не ходят на лекции или не могат да си вземат изпитите, за да се запишат в следващия семестър, няма да могат да ползват евтин кредит за следването си. Това гласят промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, предложени от Асоциацията на банките в България и публикувани за обществено обсъждане. Според предложенията само действащите кандидат-висшисти и научни работници имат право на кредит при облекчени условия. Това означава, че за да се изучат назаем, те трябва да посещават редовно лекциите и упражненията си и да взимат дейно участие в учебния процес. Ако прекъснат, кредитът им моментално става изискуем. Студентите, които са теглили кредит, но след това са се прехвърлили в задочна, вечерна или дистанционна форма на обучение, също ще трябва веднага да върнат заема. (Стандарт)

Свят

Войната в Сирия спира за 4 дни Командването на сирийската армия издаде заповед до войсковите части да прекратят операциите си за четири дни от петък заради мюсюлманския празник Айд ал Адха (Курбан байрам). В декларация, прочетена по държавната телевизия, армията направи уговорка, че си запазва правото да реагира на стрелба или крайпътни бомби. Командир от Свободната сирийска армия заяви, че бунтовниците ще уважат прекратяването на огъня в чест на празника, но ще реагират на всяка провокация на армията. Той настоя властите да освободят затворници, преди то да влезе в сила. Говорителят на ислямистката бунтовническа групировка Ансар ал Ислам - Абу Моаз - обаче даде да се разбере, че неговите бойци няма да спазват прекратяването на огъня. Върховният комисариат на ООН за бежанците се надява, че за периода на примирието от 26 до 29 октомври помощ от организацията ще получат 65 000 души. (БТА)

Брюксел спира парите на Румъния по три европрограми Европейската комисия започва процедура за спиране на финансирането по три програми за Румъния, като Букурещ има два месеца на разположение, за да отстрани нередностите. Блокирани ще бъдат пари по програмите "Транспорт", "Регионално развитие" и "Увеличаване на икономическата конкурентоспособност". "Този факт идва в следствие на някои тежки недостатъци в рамките на системата за управление и контрол на трите програми. Проблемите са свързани с областта на държавните поръчки, на доброто финансово управление, както и на разкриването и предотвратяването на злоупотребите и конфликтите на интереси", се посочва в съобщение на ЕК. (Капитал, Дневник)

Исландия предупреди за опасност от силно земетресение Исландските власти предупредиха жителите от северната част на острова да се подготвят за възможно голямо земетресение след

серията трусове напоследък на дълбочина около 20 км под океана, най-силният от които беше с магнитуд 5.6, предаде Reuters. Исландия, с население 320 хиляди души, е разположена на

разлом в земната повърхност и вулканичните и сеизмични явления са обичайни за нея. Департаментът за гражданска защита заяви, че трусове с такава сила, каквито не е имало през последните 20 години, често са предвестник на голямо земетресение. Къщите в Исландия са строени така, че да издържат земетресения над седма степен по скалата на Рихтер. (Reuters)

Още от Капитал