Сутрешен блок: 29 ноември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сутрешен блок: 29 ноември

Сутрешен блок: 29 ноември

Брюксел препоръча по-ниски подоходни данъци в страните от ЕС; Турция обеща енергийна подкрепа за България; Назрява родителски бунт срещу задължителното обучение на 4-годишните

Кирил Кирчев
2857 прочитания

© Evgeny Karandaev / Shutterstock


Максимални температури за страната днес:

София 14°

Пловдив 18°

Варна 18°

Бургас 18°


Русе 20°

Благоевград 14°

България

Българите се стопяват и остаряват Българите застаряват и намаляват според отчет за изпълнение на националната стратегия за демографско развитие. Той показва рязко намаляване на населението през последните 10 години, както и постоянно покачване на средната възраст на населението. Средната възраст на населението се е увеличила от 39 години през 1995 година до 43 години през 2011 г. Според прогнозите, през 2050 година броят на възрастните хора ще бъде над 30%, което ще повлияе в много негативен аспект всички сфери на живота, както и ще увеличи натиска върху държавния бюджет. Това ще доведе до промени и в образованието заради рязко-намаляващия брой първокласници, като само за 10 години броят им се е свил с 40 000. (24 часа)

Обрахме ЦЕРН Два лаптопа с информация на ЦЕРН бяха откраднати по време на презентацията им вчера. Компютрите с ценната за учените информация изчезнаха от аулата на Софийския университет. В Алма матер организацията представи пред българския бизнес възможностите наши компании да работят за световноизвестното седалище на учените в Швейцария. Лаптопите били отмъкнати в кафе пауза между две презентации. Единият от тях е на професорка от Индия, която представи революционната адронна терапия, която ЦЕРН иска да предложи и у нас. С нея се лекуват тумори. Във втория обаче е имало и друга информация, която не е съхранена никъде другаде. До края на деня компютрите не бяха намерени. (Стандарт)

Шпицкоманди на мюсюлмани в Пазарджик "Ислямистите са готови да слагат бомби и да се гърмят." Това заяви в Окръжния съд в Пазарджик таен свидетел под кодовото име 005. На поредното заседание по делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям, тримата защитени свидетели бяха въведени в сградата с качулки. Те даваха показания в отделно помещение, а съдът четеше в залата какво са казали. Според 005 напрежението в ромския квартал в Пазарджик започнало преди 10 г., когато е построена джамията. Като водач на ислямистите той посочи Ахмед Муса Ахмед, който през 2005 г. беше осъден за изгаряне на трибагреника и издигане на знамето на джихада. (Труд)

Турция обеща енергийна подкрепа за България: Турция няма да остане безучастна, ако България има нужда от енергийни източници. Това заяви турският президент Абдула Гюл на пресконференция с българския му колега Росен Плевнелиев, който е в Турция на официално посещение. Двамата обсъдиха въпроси в сферата на енергетиката, съвместните инфраструктурни проекти и образованието, включително и проблема с дипломите на турски студенти в българските висши училища и строежа на турска АЕЦ в близост до българската граница, предаде пратеникът на dnevnik.bg. Президентът на Турция коментира, че в известна степен страната е енергийно зависима и затов се обсъждат нови проекти в сферата на ядрената енергетика и газовата индустрия. Потвърдено беше и изграждането на ТЕЦ или АЕЦ близо до град Инеада на българо-турската граница. (Дневник, Капитал)

България постави три условия на Македония България официално постави три условия на Македония, за да подкрепи членството й в Европейския съюз. Външният министър Николай Младенов заявява в писмо до македонския си колега Никола Попоски, че София предлага подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, изграждането на съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области и създаването на Съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания. "Ако се гарантира изпълнението на така предложените споразумения, това ще осигури подкрепата на България за интеграция на Република Македония в ЕС", посочва Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на Външно министерство. (Медиапул)

"Натура 2000" ще се разширява в Рила: Защитените природни зони по мрежата "Натура 2000" в Рила ще бъдат увеличени, за да се гарантира запазване на животински видове. Това стана ясно от отговори на Европейската комисия и на Министерството на околната среда и водите, изпратени след запитвания на "Капитал Daily". Искането за увеличаване на мрежата е на експерти от Европейската комисия, които са дали срок за определяне на новите територии до края на септември 2013 г. Разширението на "Натура 2000" в района на Рила стана отново актуално преди няколко седмици, след като на 25 октомври Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник одобри проект за строеж на вилно селище с до 5 хил. легла в Паничище. (Капитал)

Повече от 2/3 от случаите на хепатит в Европа са в България, Румъния и Полша Заразените от хепатит А в Европа са предимно в България, Румъния и Полша, където са 68% от случаите, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от "Вести". В класацията по качество на грижите за болни от хепатит, България се нарежда на 21-во място от 30 държави, допълни председателя на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания Акхим Каутс. Класацията се нарича Европейски хепатитен индекс и включва страните от ЕС, Швейцария, Норвегия и Хърватия. (Дневник)

Назрява родителски бунт срещу задължителното обучение на 4-годишните Масово родителско възмущение и готовност за протести се появиха в интернет форумите след скандалния аргумент на експерта Ваня Трайкова по Нова ТВ, че задължителната предучилищна подготовка на 4-годишни деца цели на първо място да се постави ангажиментът на държавата да се грижи за тях, а задължителният ангажимент на родителите е второстепенен. Проектозаконът за училищното и предучилищното образование, който в момента се гледа в парламента, предвижда то да стане задължително и за 4-годишните деца. Това означава, че децата трябва да бъдат записани в училище или детска градина. Проектът не дава право на избор на родителите. Автор на закона е просветното министерство, чиято презумпция е, че децата не могат да се социализират, ако се отглеждат само в семейна среда (Сега)

Депутатка от ГЕРБ е източила стотици хиляди от европрограми. Депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова е източила стотици хиляди от европрограми, предназначени за безработни, стана ясно на заседание на парламентарната комисия, която разследва Петрова за корупция. Майката на депутатката – Нели Димитрова Симова, е усвоила средства чрез своя Ценър за професионално обучение "Насърчаване на заетостта". Тя е получила 250 000 лева, за да обучи персонала на Курортен комплекс "Елените". По документи камериерките и чистачките на комплекса дълго време са слушали лекции по 8 часа на ден и това се е случило точно в разгара на летния сезон. "Първоначалната ни информация бе, че източването е станало чрез фирма на съпруга на депутатката, която се казва "Шанс за работа". Проверките обаче показват, че това е ставало с фирмата на майката", каза депутатът от БСП Мая Манолова. (Сега, )

Свят

Брюксел препоръча по-ниски подоходни данъци Намаляване на подоходните данъци и социалните осигуровки и гаранция, че младежите до 25 години ще получат предложение за работа. Това са едни от най-важните препоръки на Европейската комисия до страните членки на евросъюза в публикувания тази вечер Годишен анализ на растежа (Annual Growth Survey). Европейската комисия продължава да залага на пет приоритета, които да доведат до възстановяване на икономическия растеж. Целта на документа е да да очертае икономическите и социални приоритети за целия ЕС през 2013 г. и да даде насоки за политиките на 27-те страни членки и координиране на постиженията им. (Дневник, Капитал)

Лондон предложи да се въведе минимална цена на алкохола

Вътрешният министър на Великобритания предложи началото на 10 седмици консултации за въвеждане на минимална цена на алкохолните напитки в Англия и Уелс, както и специални мерки за борба с пиянството, съобщи местната преса. Идеята на Тереза Мей е цената на единица алкохолна напитка да не е по-малка от 45 пенса, което е с 5 пенса повече от първоначалната идея от март и също с толкова под минимума, предлаган от неправителствения сектор. Определението за "единица" включва 284 мл сайдер или "стандартна" бира (4% алкохол), 25 мл спиртно (40%) питие в бара. Но по-голяма (250 мл) чаша вино вече са три единици, а 750-милилитрова бутилка твърд алкохол са цели 30 единици. (Капитал Daily)

Две ключови съдилища в Египет спряха работа в знак на протест срещу президента Египетският касационен съд и апелативният съд заявиха в сряда, че спират работа докато стане ясно дали спорния указ на президента Мохамед Мурси е противоконституционен, съобщи Reuters. Той беше издаден миналата седмица и на практика гарантира на държавния глава имунитет от съдебен контрол. Агенция Reuters отбелязва, че е имало хаотични сцени и при двете срещи, тъй като съдиите са били разделение във възгледите си за последното изявление на Конституционния съд и са спорели какво да правят. В сряда говорител на Върховния конституционен съд, който по-рано тази година обяви парламента за недействителен, обяви, че съдът се чувствал заплашен от президента. Регионалните апелативни съдилища в Египет бяха спрели работа по-рано. (Дневник)

Спорт

Жозе Мoуриньо е треньорът с най-висока заплата Португалецът Жозе Моуриньо е най-скъпоплатеният треньор в света, показва проучване на консултантската фирма Pluriconsultoria. По договор наставникът на "Реал" (Мадрид) получава 15.3 млн. евро на година. Заради по-високите данъци в Испания обаче той отстъпва първата позиция по нетен доход на Карло Анчелоти. След облагането Моуриньо получава 7.344 млн. евро (или 48% от брутното трудово възнаграждение). Анчелоти получава 13.4 млн. като старши треньор на "Пари Сен Жермен", а 45% от сумата отива за данъци. Това прави чисто 7.4 млн. В класацията за брутно възнаграждение следват Марчело Липи ("Гуанджоу") с 10 млн. евро на година, Алекс Фъргюсън ("Манчестър юнайтед") - 9.4 млн. евро, Арсен Венгер ("Арсенал") - 9.3 млн. евро, и Гуус Хидинк ("Анжи") - 8.3 млн. евро. (Дневник)

Максимални температури за страната днес:

София 14°

Пловдив 18°

Варна 18°

Бургас 18°


Русе 20°

Благоевград 14°

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Брюксел предлага, но Мони Не-вДянков разполага. Добре, че ГЕРБ-овците завариха толкова ниско облагане, че ако зависеше от тях никога нямаше да се стигне до сегашното състояние на ниски преки данъци. Поне в този случай популизмът и демагогията им са полезни за хората и бизнеса, и никак не биха тръгнали да ги вдигат за да не си загубят "социологията". По втория казус със осигурителната тежест има много какво да се направи, но от типичен ГЕРБ-овски гьонсуратлък няма да се направи. Колкото до "младите", те от работа не се нуждаят - тяхното решение е имиграцията, пък "там" правителствата да се оправят, нали нямат нашата стабилност финансова дисциплина.

 • 2
  barborina avatar :-|
  shikalka

  Експертът Ваня Трайкова никога не е стъпвала в родителски кооператив, както всъщност и никой от министерството. Те по някаква причина са предубедени и не искат и да чуят за какво става дума, не искат да признаят, че образование може да се случи и в такива места. Не искат и да разгледат чуждестранния опит.
  От Витоша по-високо няма и това е!

  Родителските кооперативи не ги е имало досега в закона, значи пак няма да ги има. Ей това им е логиката.

  4-годишните - в градини. Хубави, лоши - няма значение. Да се лее бетонът за 30 милиона лева и да затваряме децата вътре, и да прибираме комисионните, разбира се.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK