Сутрешен блок: 20 декември

Сутрешен блок: 20 декември

Изборът на главен прокурор - в капана на процедурата; безработицата в Европа може да намалее най-рано през 2017 г.; Брюксел се отказа от АСТА

3631 прочитания

© Evgeny Karandaev / Shutterstock


Максимални температури за страната днес:

София -2°

Пловдив 0°

Варна -5°

Бургас -5°

Русе -6°

Благоевград 0°

България

Икономиката е вяла, но има бизнеси, които растат на високи обороти Икономиката не е в цветущо състояние. Износът стагнира, безработицата си остава на високо ниво, а прогнозите за растеж през 2013 г. са близки до точката на замръзване. Това за радост не означава, че няма жив бизнес, който не просто мърда, а направо галопира напред. Тези успешни истории се намират трудно. Много предприемачи си остават обезкуражени от тромавата държавна машина, силната конкуренция или замрялото потребление. Но успешни истории има и "Капитал" ги представи по време на конференцията "Ускорение", представяща възможностите за растеж на малките и средните компании. (Капитал Daily)

Изборът на главен прокурор - в капана на процедурата Два акцента бележат сюжета "избор на главен прокурор" ден преди гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС): Първият е отказът на ВСС да въведе тайно гласуване с бюлетина и амбицията, с която се застъпи за електронното гласуване – без да посочи никакви разумни мотиви. Вторият ще бъде предстоящото в четвъртък изслушване на тримата кандидати пред целия състав на ВСС, след което ще се проведе изборът. То ще се предава и на живо по БНТ, очевидно, за да осигури възможността процедурата да бъде шумно рекламирана като най-прозрачна. А днес, Европейската комисия напомни, че гласуването трябва да е тайно и тя ще следи в детайли избора и какво ще се случи. (Дневник)

Сотир Цацаров е подвел ВСС за имотната сделка на жена си Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров е излъгал Висшия съдебен съвет, че съпругата му Меглена Цацарова е платила данъците по реална цена на купената през 2008 г. овощна градина в пловдивско, съобщи сайтът "Бивол", позовавайки се на данни в имотния регистър и предоставени от Цацаров документи пред ВСС. Цацаров, който е председател на Пловдивския окръжен съд, бе изслушан на 10 декември в Етичната комисия на ВСС. Той трябваше да отговаря за имотна сделка на съпругата му Меглена, която е нотариус. През 2008 година тя и нейна близка (също нотариус) решават да купят овощна градина. Сделката е сключена, но по молба на продавача двете се съгласили да впишат симулативна цена от 1000 лева в договора за покупко-продажба, вместо реалната цена от близо 120 000 лева. (Mediapool)

Цифровизация след края на света Преди Коледа министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), реши да обяви старта на информационната кампания за цифровизацията на телевизионния ефир. Изглежда, че според новите изчисления на ведомството тя ще достигне рекордната сума от 17.5 млн. лв. Как ще стане това? (Капитал Daily)

Частните фондове са притеснени за пенсиите на родените след 1959 г. Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване - дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи. Това стана ясно от дебатите на кръгла маса за постиженията и проблемите на капиталовото пенсионно осигуряване. (Сега)

Положението в затворите остава трагично България отложи за 2019 година изпълнението на изискването за минимална площ от поне 4 кв.м. на затворник в местата за лишаване от свобода, стана ясно в сряда, след като Народното събрание окончателно прие промените в Закона за изпълнение на наказанията. Основната цел на ГЕРБ беше да удължи срока на програмата за осигуряване на по-добри условия в затворите. (Mediapool)

Кмет се продава на ГЕРБ Кметът на Великотърновската община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) обяви, че се продава на ГЕРБ за 4 млн. лв. Толкова струва прокарването на канализация за 1100 жители, които пият вода с нитрати "Ако държавата даде сумата, незабавно ще напусна партията си и ще стана член на ГЕРБ", заяви Чанев, който е кмет втори мандат. (Труд)

Европа

Безработицата в Европа може да намалее най-рано през 2017 г. Растежът на глобалната икономика през 2013 г. ще бъде анемичен и недостатъчен да измъкне много държави от кризата с безработицата, която преживяват. Нещо повече - ако правителствата продължат с досегашната си политика, ще са необходими поне пет години, за да се възстановят нивата на заетост в САЩ и Европа до тези отпреди избухването на първата вълна на рецесията от 2008-2009 г. Това се твърди в доклада "Икономическата ситация в света и перспективите за 2013 г." (WESP), изработен от Организацията на обединените нации (ООН) и представен в сряда. (Капитал Daily)

ЕК забранява вкусните цигари Европейската комисия е твърдо решена да вгорчи живота на пушачите и бизнеса на цигарените концерни. Вчера ЕК одобри радикални промени в законодателството, които предвиждат забрана на ароматните цигари, овкусените филтри, тютюна за ръчно свиване на папироси и рекламните елементи по опаковките. По кутиите задължително ще има стряскащи картинки за пораженията, които нанася пушенето, а електронните цигари ще се третират като медицински изделия. Предложенията на Брюксел обаче със сигурност няма да влязат в сила през идните две години. Намеренията на ЕК са промените в директивата да бъдат приети през 2015-2016 г. (Сега)

Брюксел се отказа от АСТА Еврокомисията реши вчера да оттегли искането си до Европейския съд в Люксембург за разяснение дали Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) нарушава фундаменталните права на европейците, обяви говорителката на Еврокомисията Пиа Аренкилде-Хансен. Комисията реши да оттегли искането, тъй като няма реален шанс за постигане на съгласие по споразумението и в Европейския съвет, и в Европарламента, уточни тя. Така на практика се слага край на опитите на ЕК да превърне ЕС в страна по споразумението, което налага контрол в интернет. (Сега)

Максимални температури за страната днес:

София -2°

Пловдив 0°

Варна -5°

Бургас -5°

Русе -6°

Благоевград 0°

България


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Изборът на главен прокурор-на Дневен ред.
  Кмета на Златарица предлага/продава своя глас на ГЕРБ срещу 4млн.лв,не е ясно дали жителите 1100 на брой,на селището ще го последват ако се отпусне необходима сума.
  Бизнеса на цигарените концерни под обстрела и на Брюксел,но
  до споразумения ще се стигне едва след 1-2години.

 • 2
  agrotuz avatar :-P
  тимирут'

  Поне вече знаем. ООН каза, че кризата ще свърши през 2017 г. Звучи успокоително - няма да има "край на света" и няма нужда да слушаме Мони Не-в-Дянков.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход